Nicusor Constantinescu nu poate parasi tara
Solicitarea de ridicare a interdictiei de a parasi tara formulata de presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, cercetat de DNA pentru sase infractiuni de abuz in serviciu, a fost respinsa vineri.
Decizia a fost luata de Judecatoria Constanta, fara a mai exista o alta cale de atac.
Interdictia va intra în vigoare din 30 ianuarie.
Decizia magistratilor Judecatoriei Constanta a fost pronuntata vineri dupa-amiaza, in sedinta publica. Astfel, magistratii au respins ca nefondata solicitarea lui Nicusor Constantinescu de a-i fi ridicata interdictia de a parasi tara pentru 30 de zile.
Decizia Judecatoriei Constanta nu mai are cale de atac.
Procurorii DNA - Serviciul teritorial Constanta au anuntat, miercuri, ca Nicusor Constantinescu are interdictia de a parasi tara pe o perioada de 30 de zile. Joi, Nicușor Constantinescu a depus o solicitare la DNA Constanta pentru intreruperea interdictiei de a parasi tara pentru 30 de zile, cerere acceptata de procurorii anticoruptie, care au decis ca acesta poate parasi tara pana in 30 ianuarie, respectiv pentru o perioada de 15 zile.
Potrivit reprezentantilor DNA Constanta, Nicusor Constantinescu a primit acest drept deoarece a prezentat documente din care a reiesit ca sufera de o afectiune severa si este necesar sa mearga la tratament la o clinica din strainatate.
Tot joi, Nicusor Constantinescu a solicitat Judecatoriei Constanta ridicarea interdictiei de a parasi tara pentru toata perioada de 30 de zile, pe motiv ca sufera de "o boala grava" si trebuie sa mearga la tratament in SUA, unde si-a facut programari la mai multe institute, el obtinand deja viza de la ambasada.
Conform unor apropiati ai presedintelui CJ Constanta, Constantinescu urma sa plece la sfarsitul acestei saptamani in SUA pentru a-si trata problemele de sanatate.
Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a fost ridicat de procurorii anticoruptie, miercuri, din fata sediului CJ, si dus la audieri la DNA. In momentul in care a fost ridicat de anchetatori, Constantinescu a incercat sa se opuna si a refuzat sa fie urcat in masina anchetatorilor, el reclamand ca se face un abuz intrucat a fost emis mandatul de aducere fara ca el sa fie citat si sa semneze citatia.
Constantinescu a fost audiat la DNA timp de aproximativ o ora si jumatate, iar la iesirea din sediul institutiei a declarat ca va face plangere la Parchet pentru modul in care a fost ridicat, "ca un animal", de catre procurorii DNA, pe care i-a acuzat de abuz si politie politica, el spunand ca este "jignitor" ce s-a intamplat.
"Am fost ridicat intr-o maniera politieneasca, militieneasca, cu luare, cu prindere, suprindere, a unui ales local care nici nu stie acuzatiile. Este un mare abuz, o mare gravitate pentru Romania si ne mai miram apoi de ce ne merge rau", a spus Constantinescu.
Miercuri, dupa ce procurorii DNA l-au ridicat pe Nicusor Constantinescu pentru a-l duce la audieri, CJ Constanta a transmis un comunicat de presa in care se preciza ca institutia "condamna cu tarie actiunea vadit abuziva si inumana efectuata in cursul zilei de 15.01.2014 de catre mai multe persoane neidentificate asupra presedintelui Consiliului Judetean, domnul Nicusor Constantinescu".
In document se mentioneaza ca presedintele CJ cere Parlamentului desfiintarea prin lege a Directiei Nationale Anticoruptie, "un aparat odios de politie politica aflat la indemana lui Traian Basescu si care s-a plasat prin actiunile sale deasupra justitiei romane si a statului de drept". Intr-un comunicat de presa, DNA preciza, miercuri, ca procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de Constantinescu, pentru sase infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinte deosebit de grave.
Din Rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat ca "exista date si indicii temeinice potrivit carora Nicusor Daniel Constantinescu si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din calitatea de presedinte al Consiliului Judetean Constanta in sensul ca a dispus efectuarea unor plati nelegale in valoare totala de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro)", potrivit DNA.
Joi, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis sa sesizeze Inspectia Judiciara in cazul afirmatiilor facute de presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, cu privire la Directia Nationala Anticoruptie, pe care a numit-o "politie politica", sustinand ca ar trebui desfiintata.
Nicusor Constantinescu se afla la cel de-al treilea mandat de presedinte al Consiliului Judetean Constanta, castigand alegerile din iunie 2012 cu peste 60 la suta din voturi. De asemenea, el este prim-vicepresedinte al organizatiei judetene Constanta a PSD, al carei presedinte este Radu Mazare. Constantinescu, in varsta de 47 de ani, a intrat in politica in 2000, cand a candidat pentru functia de consilier local, fiind in echipa cu Radu Mazare, care avea sa castige Primaria.
Sursa: Mediafax
Etichete: nicușor constantinescu, consiliul județean constanța,
Dată publicare:
17-01-2014 15:34