Primarii Timisoarei, acuzati de abuz in serviciu. Cum a fost furat orasul si cum s-au pierdut cladiri istorice

×
Codul embed a fost copiat

Nicolae Robu si Gheorghe Ciuhandu, actualul, respectiv fostul primar al Timisoarei, dar si functionari din conducerea orasului au fost acuzati oficial de abuz in serviciu.

Sinteza evenimentelor:

Celor doi li se imputa modul in care dupa Revolutie au vandut sute de imobile nationalizate, unele foarte valoroase, chiar de patrimoniu. Prejudiciul pe care l-ar fi suferit muncipalitatea se ridica la 40 de milioane de euro. Aproape o mie de locuinte din Timisoara, toate nationalizate, au fost vandute dupa 1 februarie 1996, in baza legii 112.

Problema este ca proprietarii de acum nu ar fi avut drept sa le cumpere. Legea 112 le permitea chiriasilor care stateau deja in aceste locuinte sa le cumpere. Numai ca, spun procurorii, unii s-au mutat in spatiile cu pricina DUPA intrarea in vigoare a legii. De vina ar fi cei care au condus primaria municipiului Timisoara din 1995 pana acum.
Actualul edil Nicolae Robu este acuzat de abuz in serviciu.

Citește și
Paleologu la DNA
Theodor Paleologu, audiat la DNA in dosarul Elenei Udrea. "E la mintea cocosului ca ceva nu e in regula"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Ovidiu Oanta: Au fost contracte cu dedicatie?
Nicolae Robu: In mandatul meu nici in caz. Nu ma pronunt ce a fost inainte. A existat o hotarare a administratiei precedente prin care s-a permis vanzarea si pentru cei care au inchiriat dupa intrarea in vigoare a legii.

Mai mult, Robu spune ca cel care a fost primar inaintea lui este raspunzator. Gheorghe Ciuhandu a fost primar al Timisoarei vreme de 16 ani si in mandatul sau s-au vandut majoritatea imobilelor nationalizate. Unele ar fi fost cumparate la preturi derizorii de clientela primariei: politicieni si oameni influenti.

Gheorghe Ciuhandu: Eu le-am explicat ca toate contractele au avut viza de legalitate si de oportunitate din partea servicilor de specialitate.
Ovidiu Oanta: Cine rau beneficiarii? Oameni obisnuiti?
Gheorghe Ciuhandu: Nu stiu. Oameni obisnuiti din Timisoara.
Ovidiu Oanta: Si li se cuveaneau aceste tranzactii?
Gheorghe Ciuhandu: Da. Cei care au incheiat au dat avize juridice si eu mi-am insusit.

Nici fostul viceprimar nu a scapat de acuzatii, insa Traian Stoia nu sufla o vorba. Un personaj cheie in aceasta investigatie fara precedent pare sa fie fostul secretar al primariei Timisoara. Numele lui Ioan Cojocari a fost legat de mai mult scandaluri imobiliare in care au fost implicate clanurile de tigani, dar si functionarul care a avizat aceste contracte de vanzare cumparare

Despre mafia imobiliara de la Timisoara s-a vorbit pe larg si in emisiunea Romania, te iubesc!. Clanurile tiganesti din orasul de pe Bega au reusit dupa Revolutie sa puna mana, prin fraude, pe zeci de imobile, unele bijuterii arhitecturale de patrimoniu. In proprietatea clanurilor Stancu si Carpaci au ajuns nu doar case de locuit, ci si spitale sau sectii de politie.

Florin Kovacs, avocat: “In mod clar tiganii aveau conexiuni in primaria municipiului Timisoara. Aceste clanuri identificau imobile revendicabile, dar care nu fusesera revendicate. Fara sprijinul acestor institutii nu se putea.”

Costel Carpaci, membru al clanului Carpaci, declaratie din 2012: “Am facut bani din munca cinstita!”

In dosarul de astazi, sase persoane au fost puse sub acuzare. Insa vor urma si altele. Intre cei care ar putea fi chemati sa dea declaratii se numara si premierul Sorin Grindeanu care intre iunie si noiembrie 2008 a fost viceprimar al Timisoarei. Prejudiciul in acest dosar este estimat la 40 de milioane de euro.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR

UPDATE 17:00 Corpul de control al Guvernului a sesizat DNA in 2015 privind retrocedarile si vanzarile de case nationalizate la Timisoara - un apartament, vandut chiriasilor la mai putin de o luna dupa ce le fusese repartizat, prin derogare de la prevederile legale

Legea 112/1995, care a intrat in vigoare in 1996, le dadea dreptul fostilor proprietari si mostenitorilor lor sa isi redobandeasca imobilele confiscate in mod abuziv de regimul comunist sau sa primeasca despagubiri pentru ele. De asemenea, a dat dreptul chiriasilor sa cumpere imobilele in care locuiau, dar numai acelor chiriasi care dovedeau ca, la data intrarii in vigoare a legii, aveau contracte de inchiriere a acelor imobile si le ocupau la acea data, relateaza news.ro.

Raportul de control arata ca in perioada 1996 - 2014, in Timisoara au fost vandute in baza acestei legi 10.325 de unitati locative, 6.973 dintre acestea fiind vandute de entitati care au administrat acest fond: URBIS R.A. - 4.588, Administrarea Domeniului Public SA - 953 de locuinte si Primaria Municipiului Timisoara - 1332 de locuinte. Restul au fost vandute printr-o alta societate. Cele mai multe atsfel de vanzari, 7.200, au fost inregistrate in perioada 1996 - 1998, cand primar era Gheorghe Ciuhandu.

Prima constatare a Corpului de Control a fost aceea ca, la incheierea activitatii, Comisia de aplicare a Legii 112 nu a prezentat un raport de activitate, iar reprezentantii Primariei nu au facut o evidenta certa a modului de solutionare sau a stadiului dosarelor. In perioada 1996 - 2014, cererile de cumparare nu au fost analizate de comisie, ci de entitatile care au vandut imobilele.

Desi legea prevedea in mod clar ca vanzarile pot fi facute doar catre chiriasii care ocupau locuintele la momentul intrarii legii in vigoare, o nota a comisiei locale de aplicare a Legii 112 stabilea o derogare de la lege, astfel incat au putut cumpara locuinte si cei care aveau contracte de inchirieire ulterioare datei 25 ianuarie 1996, iar semnatarii notei nu aveau calitatea de membru al comisiei, iar comisia nici nu se intrunise la data inscrisa pe document.

Corpul de control semnaleaza ca au fost 10 situatii in care, in perioada 1997 - 2000, reprezentantii Urbis RA, Administratiei Domeniului Public Sa si ai Primariei Timisoara au vandut locuinte in imobile aflate in Administrarea Consiliului Local catre persoane devenite chiriasi ulterior intrarii in vigoare a legii. In 29 septembrie 1997, Urbis RA a vandut un apartament de trei camere unor persoane care devenisera chiriasi in luna martie a aceluiasi an. Pretul de vanzare a apartamentului de 94 de metri patrati a fost de 29.100.115 lei vechi, platibili in rate lunare pe 10 ani.

Un alt caz este acela in care societatea Administrarea Domeniului Public a vandut o locuinta cu 18.329.765 de lei vechi platibili in 5 ani, unor chiriasi care preluasera casa cu mai putin de o luna inaintea cumpararii. In 19 aprilie 2000, Primaria Timisoara a vandut chiriasilor o locuinta de 81 de metri patrati cu 67.278.822 milioane de lei vechi platibili in rate lunare timp de 10 ani. Contractul de inchiriere era datat 21 martie 2000.

De asemenea, au existat situatii in care imobile trecute in proprietatea statului ca bunuri fara stapan au fost vandute chiriasilor, fiind invocata Legea 112. De asemenea, in cazul a 11 locuinte considerate ca fiind "de serviciu" situate in imobile nationalizate s-au intocmit noi contracte de inchiriere si ulterior au fost vandute chiriasilor, sase dintre acestea fiind vandute in perioada iunie - iulie 2009.

Au fost vandute catre chiriasi, fara licitatie, imobile aflate in domeniul privat al Municipiului Timisoara cu incalcarea dispozitiilor Legii administratiei publice locale. De pilda, o propietate cu o suprafata construita de 123 de metri patrati si cu un teren de 1.200 de metri patrati a fost vanduta in ianuarie 2007 cu 270.820 de euro, iar sase luni mai tarziu, cand proprietarii au facut un schimb imobiliar, aceeasi proprietate a fost evaluata la 495.000 de euro. Vanzarea s-a facut cu acordul primarului si al directorului Directiei Patrimoniu.

Conform Corpului de control al Guvernului, toate acest fapte au avut drept consecinte pagube aduse patrimoniului de stat si patrimoniului municipiului Timisoara, dar si pagube produse statului, care a trebuit sa acorde despagubiri celorr care nu si-au putut prelua proprietatile.

UPDATE 13:00 Comunicatul DNA: Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspectii:

CIUHANDU GHEORGHE-CORIOLAN, fost primar al municipiului Timisoara
ROBU NICOLAE, primar al municipiului Timisoara,
STAIA MARTIN, fost director in primaria Timisoara
pentru infractiunea de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, in forma continuata;

DIACONU DAN, viceprimar al municipiului Timisoara,
STOIA TRAIAN CONSTANTIN, fost viceprimar al municipiului Timisoara
pentru infractiunea de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Din ordonantele intocmite de procurori au rezultat aspecte ce contureaza suspiciunea rezonabila potrivit careia:

In perioada 1996 - 2015, mai multi functionari publici din cadrul Primariei municipiului Timisoara, precum si alte persoane, si-au incalcat atributiile legate de aplicarea Legii 112/1995 si au deposedat Statul Roman de 967 de imobile, majoritatea aflate in centrul vechi al orasului, producand un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro in dauna statului.
Contextul desfasurarii activitatilor infractionale este urmatorul: in luna ianuarie 1996 a intrat in vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului in perioada regimului comunist.
Aceasta lege le dadea drept fostilor proprietari si mostenitorilor lor sa isi redobandeasca imobilele confiscate in mod abuziv de regimul comunist sau sa primeasca despagubiri pentru acele imobile.
Totodata, legea a dat dreptul chiriasilor sa cumpere imobilele in care locuiau, dar numai acelor chiriasi care dovedeau ca, la data intrarii in vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de inchiriere a acelor imobile si le ocupau la acea data.
Cu toate acestea, functionarii publici din cadrul primariei Timisoara au incheiat sute de contracte de vanzare-cumparare cu persoane influente in mediul social din municipiul Timisoara care nu au avut calitatea de chiriasi la data intrarii in vigoare a Legii 112/1995 si care, prin urmare, nu aveau nici un drept sa dobandeasca respectivele imobile.
Functionarii din cadrul primariei Timisoara au vandut in mod fraudulos imobilele persoanelor in cauza, la preturi modice stabilite in baza Legii 112/1995 si HG 20/1996, desi cunosteau ca respectivele dispozitii nu aveau nici o aplicabilitate in privinta acelor persoane.

Prejudiciul total cu referire la deposedarea statului de cele 967 de imobile este estimat la aproximativ 40 de milioane euro.
Suspectilor Ciuhandu Gheorghe-Coriolan, Robu Nicolae, Stoia Traian, Staia Martin si Diaconu Dan li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane care, la data faptelor erau functionari in cadrul Primariei Timisoara.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.


 

UPDATE 12:45 Primarul Nicolae Robu, a declarat vineri, la iesirea de la DNA, ca are calitatea de suspect intr-un dosar de coruptie. "Suspect. Toata lumea are calitatea asta. Suspect pentru ca am semnat aceste contracte de vanzare-cumparare, care au fost intocmite, dar nu de mine, au fost intocmite cu incalcarea legii", a spus Robu, care a precizat ca se considera nevinovat.

El a aratat ca, pe timpul mandatului sau, s-au vandut numai doua apartamente modeste, de una si doua camere, catre familii modeste, cu respectarea legii. "La Primaria Timisoara s-au vandut apartamente din proprietatea statului, sau ale municipiului, in baza Legii 112/1995. Se pare ca s-au vandut circa 1.000 de apartamente cu incalcarea legii, adica si catre chiriasi care au semnat contractul de inchiriere dupa data intrarii in vigoare a acelei legi, 112. (...) A existat o hotarare a administratiei precedente prin care s-a permis sa se vanda apartamente si pe baza de contracte de inchiriere semnate ulterior datei intrarii in vigoare a legii. Aparatul de specialitate al primariei a vandut, se pare, nu stiu in ce circumstante, o sa vad, si in timpul mandatului meu, si eu pentru asta am fost chemat. Este vorba de niste locuinte modeste, vandute unor familii modeste, deci nu se poate vorbi de coruptie, de persoane sus-puse si asa mai departe. Eu am cerut aparatului Primariei si am dovezi in acest sens, prin nota interna, sa-mi spuna daca aceste tranzactii au fost facute cu respectarea legii, si am primit raspuns ca 'da, s-a respectat legea'. Prin urmare, eu ma consider total nevinovat", a explicat Robu.

El a mentionat ca, de cand a fost ales primar, a recuperat trei cladiri de la anumite clanuri si nu a pierdut niciuna.

"In 2013, la un an de cand am devenit primar, eu m-am adresat Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara si Inspectoratului de Politie Timis si am cerut sa se investigheze toate transferurile de la statul roman sau de la Municipiul Timisoara catre diversi privati si am mentionat inclusiv clanuri, pentru ca in folclorul locului se vorbea ca s-au facut foarte multe nereguli. (...) Eu am recuperat de la ei trei cladiri si n-am pierdut absolut niciuna de cand sunt eu primar, sa fie limpede", a sustinut Robu.

UPDATE 12:00 Procurorii DNA ancheteaza retrocedarea ilegala a 968 de case in Timisoara, au declarat, vineri, pentru AGERPRES surse judiciare. Potrivit acestora, prejudiciul estimat s-ar ridicat la aproximativ 40 milioane euro. Aceleasi surse au sustinut ca primarul Timisoarei, Nicolae Robu, ar fi fost citat in calitate de suspect.

Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, este audiat, vineri, la Directia Nationala Anticoruptie, in calitate de suspect, au declarat surse judiciare, pentru News.ro. Nicolae Robu a ajuns vineri dimineata la sediul DNA. 

El a declarat, inainte de a se intalni cu anchetatorii, ca a fost citat telefonic. "Nu stiu sa va spun nimic, dar va garantez ca nu am nicio treaba cu coruptia. Asta va pot garanta", a spus Robu.

Intrebat daca e vorba de un dosar de mita sau de trafic de influenta, primarul Timisoarei a raspuns: "Nu stiu despre ce e vorba. Nu mi-au spus. Nu am emotii pentru ca nu am nicio legatura cu coruptia, cu traficul de influenta". Robu a precizat ca va face mai multe declaratii la iesire.

"Cand ies, fara probleme, ca nu am ce sa va spun. E chemat si primarul Ciuhandu si...", a mai spus Nicolae Robu.

Tot vineri, la DNA s-a prezentat pentru a fi audiat de procurorii anticoruptie si fostul viceprimar al municipiului Timisoara Traian Stoia.

Gheorghe Ciuhandu, fost primar al municipiului Timisoara, a declarat vineri, la iesirea de la DNA, ca are calitatea de suspect intr-un dosar in care se fac cercetari cu privire la vanzarea de locuinte nationalizate.

"Am fost chemat si mi s-a spus ca sunt suspect intr-un dosar care vizeaza niste vanzari de locuinte in perioada in care am fost primar. Le-am explicat ca acele acte au avut viza juridica si viza de oportunitate din partea serviciilor de specializate. Erau locuinte vandute pe Legea 112, Legea 10. Reprosul este clasic - abuz in serviciu", a precizat Gheorghe Ciuhandu.

El a adaugat ca primaria a vandut 1.300 de locuinte, iar in dosar este vorba de 60 de locuinte.

De asemenea, Ciuhandu a precizat ca si-ar fi insusit punctul de vedere al celor care au incheiat contractele "pentru ca aveau toate vizele juridice si viza de specialitate".
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Presedintele CJ Ilfov, Marian Petrache, pus sub acuzare de DNA. Politicianul ar fi primit o excursie in Monte Carlo
Presedintele CJ Ilfov, Marian Petrache, pus sub acuzare de DNA. Politicianul ar fi primit o excursie in Monte Carlo

Presedintele Consiliului judetean Ilfov, Marian Petrache, a fost acuzat oficial de luare de mita si santaj. In urma cu 9 ani, acesta ar fi primit de la fostul primar din Jilava, Adrian Mladin, o excursie la Monte Carlo.

Theodor Paleologu, audiat la DNA in dosarul Elenei Udrea.
Theodor Paleologu, audiat la DNA in dosarul Elenei Udrea. "E la mintea cocosului ca ceva nu e in regula"

 Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu a ajuns, vineri, la Directia Nationala Anticoruptie, pentru a fi audiat, ca martor, intr-un dosar de coruptie.

Procurorul care il ancheteaza pe Ponta a demisionat cu scandal de la DNA Ploiesti. Dosarele cu VIP-uri instrumentate de el
Procurorul care il ancheteaza pe Ponta a demisionat cu scandal de la DNA Ploiesti. Dosarele cu VIP-uri instrumentate de el

Procurorul care il ancheteaza pe fostul premier Victor Ponta in dosarul ''Blair'' a demisionat.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.