Presedintele CJ Ilfov, Marian Petrache, pus sub acuzare de DNA. Politicianul ar fi primit o excursie in Monte Carlo
Presedintele Consiliului judetean Ilfov, Marian Petrache, a fost acuzat oficial de luare de mita si santaj. In urma cu 9 ani, acesta ar fi primit de la fostul primar din Jilava, Adrian Mladin, o excursie la Monte Carlo.
Spaga ar fi fost data pentru ca Petrache sa inchida ochii la o posibila ilegalitate electorala. Mladin este acum in penitenciar, condamnat pentru coruptie.
La iesirea de la DNA, Petrache a spus ca este vorba de un denunt al fostului primar din Jilava, Adrian Mladin, condamnat definitiv anul trecut la cinci ani si zece luni de inchisoare. Marian Petrache a mai spus ca ar fi vorba de fapte care s-ar fi petrecut in urma cu noua ani. "Acum noua ani l-am santajat eu. Si-a adus aminte", a spus Petrache, referindu-se la Adrian Mladin. Presedintele Consiliului Judetean Ilfov a adaugat ca nu are motive sa se teama de acest dosar.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Nu am niciun motiv, de ce Doamne, iarta-ma... Am fost la detectorul de minciuni. Cum sa-mi santajez eu propriul primar? Nu vi se pare ca e strigator la cer?", a spus Petrache.
Intrebat daca a fost prieten cu Mladin, Petrache a raspuns ca e prieten cu toti primarii din Ilfov.
"Inclusiv cu cei de la PSD am o relatie buna", a spus Petrache.
El a mai precizat ca denuntul lui Mladin ii afecteaza credibilitatea si, ca atare, isi da demisia din functiile detinute in PNL, nu insa si din ceea de presedinte al Consiliului Judetean Ilfov.
Intrebat ce vor spune acum ilfovenii, Marian Petrache a raspuns, in doi peri: "Or sa spuna de bine. Bineinteles ca nu mai am credibilitate. Imi dau demisia, da, imi dau demisia din toate functiile... Nu din PNL, demisionez din functiile pe care le am. Presedinte la filiala, secretar general interimar. N-am de ce sa demisionez din consiliul judetean. V-am spus, asta s-a intamplat acum noua ani. De la Consiliul judetean de ce sa-mi dau demisia? Prima data vreau sa-mi trimit avocatul sa vedem despre ce e vorba, ca pe mine m-a luat prin surprindere".
Primarul Adrian Mladin a fost condamnat definitiv, in 14 iulie 2016, de instanta suprema, la cinci ani si zece luni de inchisoare cu executare, in dosarul privind retrocedari ilegale de terenuri, astfel ca si-a pierdut mandatul la Primaria Jilava.
Adrian Mladin a fost gasit vinovat de faptul ca, in calitate de primar al comunei Jilava, i-a pretins lui Puiu Florian, denuntator in cauza, suma de 500.000 de euro, din care, in 19 septembrie 2011, a primit 50.000 de euro, pentru a dispune intocmirea, de catre Comisia Locala de Fond Funciar, a unui plan parcelar in care sa fie incluse toate terenurile denuntatorului, in suprafata totala de 23,8 hectare, iar loturile sa fie alipite.
Marian Petrache a mai fost audiat, in 16 septembrie 2016, la DNA, el precizand, dupa intalnirea cu procurorii, ca a fost chemat pentru ca PNL a depus o plangere. "Am fost chemat aici pentru ca PNL a depus o plangere dupa alegerile locale din 2016. Era legata de posibila mituire a unor consilieri judeteni pentru a-si schimba intentia de vot. Stiti, celebra alegere de la Ilfov", a spus Petrache.
El a sustinut ca nu are nicio calitate in dosar. "Nu am nicio calitate, pentru ca noi am facut plangere. Eu sunt cel care a facut plangerea, PNL. Si procurorul a cerut lamuriri legate de aceasta plangere", a precizat Marian Petrache.
Intrebat de jurnalisti despre o inregistrare in care ar fi vorbit de aducerea cu masini a alegatorilor la sectiile de votare, presedintele PNL Ilfov a spus ca era, de fapt, o inregistrare in care spunea "sa nu se dea bani".
"Acea inregistrare ati inventat-o dumneavoastra, ce sa spun? Era o inregistrare in care eu spuneam sa nu se dea bani. Altceva ce sa va spun?", au fost cuvintele lui Marian Petrache.
Dosarul in care este vizat Marian Petrache a fost trimis la sfarsitul lunii iunie 2016 la DNA, dupa ce cauza a fost declinata de anchetatorii din Ilfov, care au deschis ancheta la cateva zile dupa alegerile locale, in urma unei inregistrari in care presedintele PNL Ilfov ar fi vorbit de aducerea cu masini a alegatorilor la sectiile de votare.
Dosarul, inregistrat la Parchetul de pe langa Judecatoria Buftea, era in cercetare la Politia Ilfov, pentru infractiuni de frauda la votul din 5 iunie, pentru alegerea primarilor, consiliilor locale si consiliilor judetene.
Politistii de la IPJ Ilfov s-au autosesizat in 11 iunie si au deschis dosarul penal in care au facut cercetari “in rem”.
In urma probelor si a datelor obtinute de politisti, procurorul de caz a decis declinarea cauzei la DNA, au declarat reprezentanti ai Politiei Ilfov, pentru News.ro.
Politia Ilfov s-a autosesizat dupa ce in presa a aparut o inregistrare potrivit careia liderul PNL Ilfov, Marian Petrache, ar fi dat indicatii in ziua alegerilor locale pentru ca 6.000 de oameni sa fie adusi cu masinile la vot. “A fost deschis un dosar privind infractiuni de frauda la vot. Este o sesizare din oficiu si se fac cercetari in cauza”, declarau atunci, pentru News.ro, reprezentantii Inspectoratului de Politie Judetean Ilfov.
Presedintele PNL Ilfov, Marian Petrache, spunea, dupa inregistrarea aparuta in presa, ca nu a gresit cu nimic, ci era o "strategie de campanie", iar daca Parchetul va gasi nereguli, va suporta consecintele.
"Toate partidele sunt organizate pe asa-zisele registre electorale sau registre de votanti. Eu eram in campania electorala, ma intalnisem cu colegii mei si le spuneam strategia de campanie. Nu spune nimic acolo de incalcarea legii. Ba, la un moment dat, cineva vorbeste de bani, iar eu ii spun: aveti grija, mare grija, ca daca umblati cu bani, va ia politia", declara Petrache.