Nicio zi fără mesaje care incită la ură. Raportul alarmant despre situația din România
În România, nu trece o zi fără ca reprezentanţii unor minorităţi sau grupuri vulnerabile să nu devină victimele unui discurs bazat pe ură.
Un raport al unei organizaţii neguvernamentale a numărat zeci de cazuri, doar anul trecut, în care în spaţiul public s-au adus jigniri acestor persoane, atât la meciuri de fotbal, cât şi în cuvântările politicienilor.
Astfel de situaţii îngrădesc libertatea de exprimare şi nu ar trebui acceptate într-o societate civilizată, atrag atenţia specialiştii.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Cu icoane în mâini, câţiva credincioşi au întrerupt anul trecut la Muzeului Ţăranului Român proiecţia filmului „120 de bătăi pe minut", deşi spectatorii plătiseră biletele. Câştigător al marelui premiu de la Cannes în 2017, filmul vorbeşte despre drepturile persoanelor LGBT şi ale bolnavilor de sida.
Atitudinea lor a fost însă aspru criticată, atât de cineaşti, cât şi de Biserica Ortodoxă Română.
Şi săptămâna trecută, suporterii români care au participat la meciul Malta - România au strigat pe stadion mesaje la adresa ungurilor. Din acest motiv, există riscul că România să joace fără spectatori partidă de acasă cu Spania, practic cel mai important meci din preliminariile pentru campioantul european.
Iar exprimări total nepotrivite pot avea inclusiv primii oameni în stat. Atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi premierul Viorica Dancila, au folosit cuvântul „autist" ca insultă la adresa adversarilor politici.
Radu Răileanu, Activewatch: „Fără să vizeze lezarea demnităţii grupurilor vulnerabile au făcut lucrul ăsta. Lucruri care ne arată că politicienii cumva nu sunt ei sensibili la sensibilităţile grupurilor vulnerabile şi aruncă cu cuvinte fără să se gândească la consecinţele pe care le vor avea.”
12% din totalul amenzilor date anul trecut de CNA au avut în prim plan discriminarea.
Răsvan Popescu, CNA: „Cel mai des s-a întâmplat să fie vorba de acte de discriminare la adresa comunităţii maghiare, cam 80% să zic aşa, au mai fost situaţii de discriminare în cazul unor femei din politică sau chiar la adresa românilor, s-a întâmplat şi chestia asta.”
Discursul instigator este prezent şi în şcoli, la locul de muncă sau chiar pe stradă. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a soluţionat anul trecut peste 80 de sesizări.
Csaba Asztalos, președintele CNDC: „Sunt plângeri de la părinţi sau de la angajaţi, accesul la educaţie în şcoli, în relaţiile de muncă sau în accesul la servicii, este prezent discursul urii. Cei 7 ani de acasă ar evita foarte multe din cazurile de hărţuire.”
Aceste mesaje sunt tot mai întâlnite şi în spaţiul virtual. Pentru a combate acest fenomen, Comisia Europeană a stabilit un cod de conduită cu Youtube, Facebook, Instragram şi alte reţele sociale. Toate retrag peste 70% dintre mesajele reclamate de utilizatori.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!