Povestea profesoarei care nu le poate spune elevilor ei ce religie are: „Cuvântul evreu este o insultă”

Profesoara hartuita la scoala
CNN

Numeroși profesori și elevi din Germania se confruntă zi de zi cu atitudini antisemite la școală. Sunt situații în care tinerii sunt nevoiți să se mute la alte școli, în timp ce dascălii își ascund religia, din cauză că directorii școlilor nu iau măsuri.

Un astfel de caz este cel al lui Rachel, profesoară la o școală din Berlin. Ea a considerat întotdeauna că este mai bine să își ascundă religia de elevii săi de liceu. Problemele au început, însă, în urmă cu câțiva ani, când i-a dezvăluit unui elev originea sa evreiască.

„Am găsit svastica desenată pe manualele lor, au început să deseneze imagini obscene pe tablă, alături de numele meu și au început să mă strige: ‘Hei, evreico’ în timpul orelor. A devenit mult mai greu să-mi fac meseria”, a mărturisit Rachel pentru CNN.

Când problemele au început, ea s-a dus la directorul școlii și apoi la poliție, pentru a reclama comportamentul inadecvat al elevilor săi, însă nimeni nu a luat-o în serios și nici nu a intervenit. După aceea, situația s-a înrăutățit, întrucât elevii percep Israelul ca pe un opresor al palestinienilor. De aceea, au început să îi adreseze mesaje antisemite.

În 2017, Rachel, al cărei nume a fost schimbat din motive de siguranță, a decis să se mute la o altă școală și unde a decis să nu mai comită eroarea anterioară și să își țină religia secretă.

Citește și
Rabinul Andrew Baker
Comitetul Evreiesc American: Oricare ar fi problema cu Iohannis, cu siguranţă antisemitismul nu e

O țară care „nu s-a vindecat”

CNN notează că, într-o țară care încă este „bântuită” de amintirea Holocaustului, incidentele antisemite de la ore scot în evidență că Germania „încă nu s-a vindecat.” În aceste condiții, unii elevi și profesori spun că sunt prinși între un val de antisemitism provenit de la extrema dreaptă și amenințările imigranților musulmani care sunt furioși pe statul Israel.

Neștiind cum să abordeze antisemitismul de la ore, mulți profesori evrei păstrează tăcerea cu privire la incidentele care apar la clasă. În încercarea de a le evita, aceștia își ascund religia de elevii lor, explică Marina Chernivsky, șefa unei organizații care oferă consiliere persoanelor și instituțiilor care sunt victimele antisemitismului.

Astfel, ea a origanizat un curs pentru a-i ajuta pe profesori să facă față mesajelor antisemite cu care se confruntă în timpul orelor. La acest curs au participat în jur de 20 de profesori de origine evreiască.

„Nu este normal să fii evreu în Germania, așa că antisemitismul este un subiect tabu”, a spus Chernivsky.

De exemplu, Michal Schwartze, o profesoară de istorie și politică din Frankfurt în vârstă de 42 de ani, și-a ascuns ani la rând religia față de elevii săi. Mai mult de atât, s-a simțit întotdeauna inconfortabil să le vorbească elevilor ei despre Holocaust, conflictul dintre Israel și Palestina sau despre antisemitismul din Europa, fără să fie sinceră cu ei.

„Nu le spun care e religia mea, dar le subliniez în mod clar că sunt personal afectată de asemenea subiecte”, a spus Michal Schwartze.

În urmă cu câțiva ani, ea a publicat un articol în ziarul școlii în care îi încuraja pe elevi să nu mai folosească cuvântul „evreu” ca pe o jignire. Gestul a făcut-o să se simtă vulnerabilă, însă femeia mărturisește că a ajutat-o deschiderea colegilor și directorului școlii, care „sunt interesați să prevină comportamentele antisemite.”

40% dintre tinerii din Germania nu știu nimic despre Holocaust

Potrivit Departamentului de Cercetare și Informare cu privire la Antisemitism (RIAS), numărul incidentelor în care sunt implicați profesori și elevi evrei în școlile din Berlin s-a dublat de la 15 la 30 în 2017, iar cifrele se mențin și în 2018.

De exemplu, o fată de 16 ani a fost hărțuită de colegii săi care i-au spus că „evreii trebuie gazați.” Totodată, un băiat de 14 ani a fost bătut și împușcat cu un pistol cu aer din cauză că este evreu, iar un student de la o școală internațională a fost rănit cu o țigară aprinsă. Cu toate acestea, reprezentanții RIAS notează că sunt multe incidente care rămân nesesizate.

lorian Matzschker, un tânăr de 19 ani, a mărturisit pentru CNN că în perioada liceului a fost nevoit să intre în școală pe o altă ușă, din cauza amenințărilor primite de la colegi.

„În calitate de evreu în Germania te simți atacat pe toate părțile. Nu putem avea încredere că Guvernul ne va proteja”, a povestit el.

Liceenii învață despre Holocaust în clasa a 9-a, în jurul vârstei de 14.15 ani, când află despre cum milioane de evrei au fost uciși de regimul nazist. Cu toate acestea, un studiu realizat de CNN arată că în jur de 40% dintre tinerii germani nu știu aproape nimic despre Holocaust.

„De obicei, Holocaustul este predat ca fiind ceva din trecut și care n-are legătură cu prezentul. Nu e suficient să meargă să vadă lagărele de concentrare și să spunem că s-a întâmplat în urmă cu mult timp și că acum Germania e bine. Drept urmare, elevii nu văd evreii ca pe niște persoane reale, care există, ci ca fiind parte din ceva ce s-a întâmplat în trecut”, a explicat Saraya Gomis, comisionar anti-discriminare al Departamentului pentru Educație, Familie și Tineret din Berlin.

Jurnaliștii CNN au discutat cu zeci de persoane, între care profesori, studenți și părinți de origine evreiască, cât și cu oficiali germani și activiști. Cu toții au vorbit despre o tendință a conducerii școlilor de a mușamaliza astfel de incidente.

„Dacă întrebi pe cineva care nu face parte din comunitatea evreiască dacă sunt porbleme cu antisemitismul în Germania, își vor spune că nu există așa ceva. Ei cred că evreii exagerează”, a spus Wenzel Michalski, tatăl unui băiat de 15 ani nevoit să se mute la altă școală, din cauză că era hărțuit de colegi, pe motiv că este evreu.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Valul care „umbrește” Europa. Tot mai mulți europeni cred că evreii conduc lumea din umbră
Valul care „umbrește” Europa. Tot mai mulți europeni cred că evreii conduc lumea din umbră

Stereotipurile antisemite încă există în Europa, astfel că peste un sfert dintre cetățeni cred că evreii au prea multă influență în sfera afacerilor, finanțelor și în ceea ce privește conflictele și războaiele din jurul lumii.

Comitetul Evreiesc American: Oricare ar fi problema cu Iohannis, cu siguranţă antisemitismul nu e
Comitetul Evreiesc American: Oricare ar fi problema cu Iohannis, cu siguranţă antisemitismul nu e

Remanierea Executivului produce un scandal de proporții mitice între șeful statului și social-democrați. 

Cel mai grav atac antisemit comis vreodată în SUA. Autorul riscă pedeapsa cu moartea
Cel mai grav atac antisemit comis vreodată în SUA. Autorul riscă pedeapsa cu moartea

Atacul armat de sâmbătă într-o sinagogă din Pittsburgh este "probabil" cel mai grav atac antisemit comis vreodată în SUA, a apreciat principala asociaţie de combatere a antisemitismului în Statele Unite, Liga antidefăimare.

Ce scrie BBC despre mesajele antisemite de pe casa lui Elie Wiesel, din Sighetu Marmaţiei
Ce scrie BBC despre mesajele antisemite de pe casa lui Elie Wiesel, din Sighetu Marmaţiei

Incidentul de vineri noapte când casa memorială Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei a fost vandalizată, pe zidurile imobilului fiind scrise mesaje cu caracter antisemit şi insultător a ajuns și în presa străină.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.