Nepotul femeii care a murit in urma unei transfuzii gresite de sange la Spitalul de Arsi, audiat. Ce a scos la lumina ancheta
Noi audieri au avut loc in dosarul de moarte suspecta deschis la Spitalul de Arsi, locul in care doi pacienti au murit in conditii neclare.
O femeie a murit dupa o transfuzie gresita de sange si un barbat, in urma unor rani provocate de o explozie, infectate insa cu larve. Miercuri s-a prezentat in fata politistilor nepotul femeii. Audierea vine la o zi dupa ce si asistenta care a facut transfuzia respectiva a dat si ea explicatii in fata anchetatorilor.
Barbatul a fost citat in dosarul in care moartea matusii lui este anchetata. Politistii vor sa stabileasca cine sunt partile civile care vor cere despagubiri spitalului si angajatilor, in situatia in care se stabileste o culpa medicala. Marti, asistenta care a facut transfuzia cu o grupa gresita de sange a fost si ea audiata.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Femeia a declarat ca s-a ocupat de fisele de observatii si nu a vazut cum s-a desfasurat determinarea. Cealalta asistenta ar fi venit totusi la ea sa ii ceara parerea, pentru ca i s-ar fi parut ceva in neregula.
Medicul este cel care a dat raspunsul final: grupa A2 pozitiv in loc de grupa B3. A fost posibil asa ceva, spun surse din cadrul anchetei, dupa ce asistenta ar fi incurcat reactivii folositi pentru fiecare grupa de sange.
Dispozitivul de laborator folosit in acest caz are patru cavitati, ultima pentru determinarea RH-ului. In fiecare cavitate trebuie pus un anumit ser pentru reactii. Insa femeia ar fi adaugat gresit reactivul si rezultatul ar fi fost astfel viciat.
A fost exclusa inclusiv varianta unor reactivi neconformi in urma unor analize.
In garda respectiva au fost doua asistente: una dintre ele a facut identificarea. Asistentele au fost practic obligate si cand au incercat sa spuna ca nu sunt potrivite sa faca asa ceva li s-a reprosat ca ele stiau de la angajare ce trebuie sa faca.
Asta declara saptamana trecuta Camelia Roiu, medic anestezist la sectia de Terapie Intensiva a Spitalului de Arsi. Si are dreptate: femeia nu ar fi fost calificata pentru o astfel de procedura. De ce nu ar trebui sa raspunda cei din conducerea unitatii. Conform unui ordin de ministru din 2006, asistentele ar trebui sa faca testele pretransfuzionale.
Hotaratoare in acest caz este expertiza medico-legala care va stabili daca transfuzia gresita i-a provocat moartea femeii sau daca a contribuit. In functie de rezultat, s-ar putea schimba si incadrarile.
Deocamdata, dosarul este deschis pentru ucidere din culpa in rem, adica fara indicarea unui faptas anume. Asistenta si medicul implicati in determinarile eronate vor fi audiati in perioada urmatoare.