Neculai Ontanu, salvat de prescriptie intr-un dosar in care ar fi luat spaga. Judecator: Borcea a denuntat faptele tardiv

×
Codul embed a fost copiat

Curtea de Apel Bucuresti a decis, joi, ca efect al intervenirii prescriptiei, incetarea procesului pentru fostul primar al Sectorului 2 Neculai Ontanu.

Fostul primar al sectorului 2 nu va ajunge la inchisoare, desi a fost acuzat si judecat pentru luare de mita. Si asta nu pentru ca a fost declarat nevinovat, ci pentru ca ancheta DNA si procesul de la curtea de apel sunt tardive. Doar nepotii fostului ministru de interne Gabriel Oprea au fost condamnati.

Ca sa fie pedepsit Ontanu, sentinta ar fi trebuit data acum trei ani. Chiar inainte sa pronunte sentinta, judecatorul a explicat de ce a fost nevoit sa inceteze procesul penal declansat impotriva fostului primar al esctorului 2: faptele sunt foarte vechi, iar Cristi Borcea, spune magistratul, a denuntat prea tarziu aceste afaceri de coruptie. In plus, unele acuzatii au fost insuficient dovedite de procurorii DNA.

Ontanu este acuzat ca a luat mita un teren de 1.500 de metri patrati, in valoare de 4,2 milioane de euro, pentru a facilita retrocedarea mai multor terenuri. Decizia instantei nu este definitiva.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis incetarea procesului pentru Neculai Ontanu, acuzat de luare de mita, ca urmare a prescrierii faptelor.

Citește și
Neculai Ontanu
Neculai Ontanu si Anghel Iordanescu, audiat ca martor in dosarul alegerilor prezidentiale din 2009. Declaratiile celor doi
Apropiați ai lui Donald Trump sunt de acord ca „Ucraina să ajungă sub controlul Kremlinului”, dacă Putin îndeplinește o condiție

De asemenea, instanta a dispus achitarea lui Toma Sutru, fost secretar general al Primariei Sector 2, acuzat de luare de mita si spalare de bani, si condamnarea lui Aurel Radu la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru spalare de bani, si la efectuarea a 60 de zile de munca in folosul comunitatii.

In cazul avocatei Loredana Radu, judecatorii au decis incetarea procesului pentru infractiunea de luare de mita si condamnarea la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru spalare de bani. Totodata, instanta a dispus confiscarea sumei de 1,4 milioane de euro de la Aurel Radu si a sumei de 400.000 de euro de la Loredana Radu.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti nu este definitiva si poate fi contestata la instanta suprema. Inainte de citirea sentintei, judecatorul Damian Dolache a afirmat ca in acest caz ”s-a format un denunt la noua ani de la comiterea faptelor”.

”A fost unul sincer. Sunt probe la dosar suficiente. Radu Loredana a primit foarte repede autorizatie de constructie. Asta dovedeste ca partile se cunosteau intre ele. Fapta secretarului primariei este distincta de dosar.Acuzatiile sunt lapidare. Faptele sunt vechi", a spus Dolache.

In 14 iunie, judecatorul Damian Dolache de la Curtea de Apel Bucuresti a ramas in pronuntare in acest dosar, dupa ce procurorul DNA a cerut pedepse maxime pentru inculpati, in timp ce avocatii acestora au solicitat instantei achitarea tuturor celor judecati.

Pronuntarea a fost stabilita pentru data de 29 iunie cand, in loc sa fie decisa o solutie pe fondul dosarului, judecatorul a repus dosarul pe rol ”in vederea punerii in discutie a incadrarii juridice referitoare la infractiunea de luare de mita”, potrivit minutei de pe portalul Curtii de Apel Bucuresti. In acest dosar, in 16 iunie 2016, procurorii DNA i-au trimis in judecata pe fostul primar al Sectorului 2 Neculai Ontanu, pentru luare de mita, pe fostul secretar al Consiliului Local al Sectorului 2, Toma Sutru, pentru luare de mita si spalare de bani, pe avocata Loredana Radu si pe Aurel Radu, pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 2006 - 2007, Neculai Ontanu, in calitate de primar al Sectorului 2 Bucuresti, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoana, beneficiar al unor drepturi litigioase (denuntator in cauza), pentru ca in schimb sa faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate, in conformitate cu prevederile Legii 18/1991, asupra mai multor terenuri din Sectorul 2, in suprafata totala de 83.500 de metri patrati.

In aceeasi perioada, Ontanu a pretins, iar dupa emiterea titlului de proprietate a primit, indirect, un teren de 1.500 de metri patrati, intr-o zona rezidentiala de pe strada Barbu Vacarescu din Sectorul 2, cu o valoare de piata estimata la 1.441.495 de euro.

Terenul a fost transferat de denuntator, gratuit, prin intermediul unor contracte de vanzare-cumparare fictive, catre avocata Loredana Radu si Aurel Radu, la cererea lui Ontanu, sustin anchetatorii. “In baza solicitarii formulate de inculpatul Ontanu Neculai, la data de 13 noiembrie 2007, s-au incheiat, la acelasi notariat public, doua contracte de vanzare-cumparare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafete de 500 de metri patrati cu o valoare de piata de 650.995 de euro din terenul situat pe str. Barbu Vacarescu catre Radu Aurel si asupra unei suprafete de 1.000 de metri patrati din acelasi lot, cu o valoare de piata de 790.500 euro catre Radu Loredana Claudia”, au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Pretul prevazut in contractul incheiat cu Aurel Radu a fost de 500 de euro pe metru patrat, respectiv valoarea minima conform Ghidului cu preturi orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, in total fiind trecut pretul de 250.000 de euro. In contractul incheiat cu Loredana Radu a fost prevazut un pret de zece ori mai mic, respectiv 50 de euro pe metru patrat, totalul pentru terenul de 1.000 de metri patrati fiind de 50.000 de euro.

Dupa trei luni de la incheirea contractului de vanzare-cumparare, in 6 februarie 2008 Aurel Radu a cesionat dreptul de proprietate asupra terenului de 500 de metri patrati catre un cumparator de buna-credinta, de la care a primit 1,4 milioane de euro, suma retrasa in numerar si apoi transferata in patrimoniul unei persoane a carei identitate nu a putut fi stabilita pana la momentul trimiterii dosarului in judecata.

Ulterior, in 17 decembrie 2008, Loredana Radu, pentru a ascunde originea terenului si identitatea beneficiarului final, a cesionat dreptul de proprietate asupra terenului de 1.000 de metri patrati catre o ruda, care era si apropiat al primarului Neculai Ontanu, in baza unei tranzactii in care a fost mentionat un pret de aproximativ cinci ori mai mic decat valoarea de piata a imobilului, mai sustin anchetatorii.

Toma Sutru este acuzat de procurorii DNA ca, in perioada 2007 - 2008, in calitate de secretar al Primariei Sectorului 2 Bucuresti, a pretins si a primit de la denuntator doua milioane de euro, pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenului revendicat.

Ulterior, suma de doua milioane de euro a fost transferata intr-un cont bancar controlat de Toma Sutru, care a realizat mai multe investitii in Romania si Spania pe numele altor persoane, pentru a ascunde originea banilor si identitatea beneficiarului real. Neculai Ontanu a avut patru mandate de primar al Sectorului 2.

De-a lungul timpului, numele lui a fost invocat in mai multe scandaluri. Cel mai recent a fost la inceputul anului, cand s-a descoperit ca Ontanu ar fi semnat doua autorizatii diferite, insa cu aceeasi data si acelasi numar de inregistrare, pentru construirea Arenei Nationale. In aprilie 2016, Ontanu a renuntat atat la candidatura, cat si la toate functiile politice din UNPR.

Avocata Loredana Radu este nepoata fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, i-a aparat pe Victor Ponta, Mircea Cosma si Nicolae Dumitru si a lucrat pentru una dintre firmele lui Dorin Cocos.

Articol recomandat de sport.ro
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Citește și...
Neculai Ontanu ar putea afla azi sentinta in dosarul de coruptie. Procurorii au cerut pedeapsa maxima: 10 ani dupa gratii
Neculai Ontanu ar putea afla azi sentinta in dosarul de coruptie. Procurorii au cerut pedeapsa maxima: 10 ani dupa gratii

Curtea de Apel Bucuresti ar putea da astazi publicitatii sentinta intr-unul dintre cele mai controversate dosare de coruptie in care a fost judecat fostul primar al sectorului 2, Neculai Ontanu. 

Neculai Ontanu si Anghel Iordanescu, audiat ca martor in dosarul alegerilor prezidentiale din 2009. Declaratiile celor doi
Neculai Ontanu si Anghel Iordanescu, audiat ca martor in dosarul alegerilor prezidentiale din 2009. Declaratiile celor doi

Fostul primar al Sectorului 2, Neculai Ontanu, a fost audiat, joi, in dosarul alegerilor prezidentiale din 2009, el declarand ca a fost citat in calitate de martor si le-a dat procurorilor “toate elementele necesare” in ancheta.

Oprea la Curtea de Apel Bucuresti, despre intalnirea din seara prezidentialelor:
Oprea la Curtea de Apel Bucuresti, despre intalnirea din seara prezidentialelor: "Nu a fost decat o singura intalnire"

 Fostul ministru de interne Gabriel Oprea a dat astazi primele declaratii in dosarul penal al fostului primar al sectorului 2 Neculai Ontanu.

Instanta a decis definitiv ca primarul Ontanu a autorizat ilegal construirea unui bloc, in Floreasca. Vecinii il vor demolat
Instanta a decis definitiv ca primarul Ontanu a autorizat ilegal construirea unui bloc, in Floreasca. Vecinii il vor demolat

Mai multi locatari din cartierul Floreasca, din Capitala, au reusit sa obtina in instanta, anularea definitiva a unei constructii ridicate ilegal, pe un spatiu verde, intre blocuri.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. Surse politice spun că Ciolacu ar conduce
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. Surse politice spun că Ciolacu ar conduce

Alegeri prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele. 13 candidați sunt în cursa electorală. La ora 7:00 dimineața, secțiile de votare s-au deschis în toată țara și se vor închide la 21:00.

Explicațiile fostului șef CURS. De ce trebuie ignorate exit-poll-urile ”pe surse” din ziua votului. Apar cu un motiv clar
Explicațiile fostului șef CURS. De ce trebuie ignorate exit-poll-urile ”pe surse” din ziua votului. Apar cu un motiv clar

Exit-poll-urile care apar ”pe surse” în ziua alegerilor trebuie ignorate, pentru că nu vor prezenta niciodată realitatea, arată sociologul Cătălin Stoica, fost director al CURS, care a realizat nenumărate astfel de sondări.

 

LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat peste 8,2 milioane de români până la 18:00
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat peste 8,2 milioane de români până la 18:00

Alegeri prezidențiale 2024, primul tur. Secțiile de votare din România s-au deschis la ora 07:00 dimineața, iar românii sunt așteptați să-și exercite dreptul constituțional de vot într-un scrutin care va decide viitorul șefului statului.