Ne confruntăm cu o gravă criză de sânge. Operațiile sunt amânate, iar medicii fac apeluri disperate la donatori
România se confruntă cu o gravă criză de sânge. Oamenii nu mai vin la centrele de transfuzii să doneze în perioada vacanței de vară, în condițiile în care spitalele au nevoie urgentă de rezerve.
Iar pandemia a accentuat acest fenomen. De multe ori, pacienții sunt nevoiți să caute ei donatori înainte de operații.
O femeie a venit de dimineață la Centrul de Transfuzii din Iași cu mai multe rude. Cu toții au donat sânge pentru fiul ei, implicat într-un accident grav.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Elena Catmare, mama unei victime: "E grav. S-a rupt frâna la bicicletă și s-a dus sub pod și a căzut cu burta pe o piatră mare. Era rupt ficatul în două".
La Iași, zilnic sunt amânate multe operații din lipsa de sânge. La Spitalul Județean "Sf Spiridon", cele mai afectate sunt clinicile de chirurgie, hematologie și gastroenterologie.
Prof dr Diana Cimpoeșu, medic șef UPU SMURD Iași: "Intervențiile la accidentele rutiere, la traumatisme nu scad în această perioadă. Sunt intervenții mari, importante, de chirurgie majoră".
Solicitări vin și de la Spitalul de Pedatrie "Sfânta Maria" și de la Institutul Regional de Oncologie. Sunt zile când la Centrul de Transfuzii din Iași vin cel mult 40 de oameni, în condițiile în care numărul donatorilor ar trebui să fie de trei ori mai mare.
Dr. Lavinia Scripcaru, director Centrul de Transfuzii Iași: "Cererile zilnice depășesc un număr total de 200 de unități".
Potrivit medicilor, lipsa de sânge în spitalele din România a fost accentuată și de pandemie, când numărul donatorilor a scăzut dramatic. Acum, vara, în perioada concediilor, sunt și mai puțini.
La Galați, cadrele medicale de la Centrul de Transfuzii au început să meargă prin comunele din județ, ca să fie mai aproape de posibilii donatori.
Dr. Camelia Soichicescu, Centrul de Transfuzii Galați: "60-70 era un număr satisfăcător pentru noi. Acum vin 30-40".
"Ajutăm! Sunt oameni care au nevoie în secundă asta de sânge și lumea nu știe", a spus o donatoare.
La Spitalul Clinic de Urgență din Galați, cel mai mare din regiune, nevoia de sânge este continuă.
Presiunea este acum și mai mare pentru că pacienții care și-au amânat operațiile din cauza pandemiei revin la spital. Și Bucureștiul cu cel mai mare centru de transfuzii în țară apelează în această perioada de criză la centrele din jurul capitalei.