Comandamentul NATO se muta de la Napoli intr-o comuna din Brasov. Detaliile din spatele unei premiere istorice
Comandamentul intrunit al NATO, care are sediul la Napoli, se va muta intr-o comuna din judetul Brasov, la Cincu. Este doar un exercitiu programat, a explicat seful acestui comandament, amiralul Mark Ferguson.
Pentru prima data in istorie, o asemenea structura a Aliantei se afla pe teritoriu romanesc. Intre timp, oficialii au anuntat ca scutul de la Deveselu va deveni operational pana la sfarsitul acestui an.
"Aceasta dizlocare va reprezenta prima data cand un comandament de forte reunit va fi in Romania", a spus amiralul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Amiralul Mark Ferguson, seful Comandamentului Aliat Intrunit de la Napoli, spune ca este un test pe care NATO il face pentru a vedea cum reactioneaza comandamentul in momentul in care controlul este predat din Napoli la Cincu.
Testul are loc in acelasi timp cu un exercitiu NATO de anvergura, care se desfasoara in judetul Brasov. 1.000 de militari din 21 de state vor participa la aplicatia care trebuie sa demonstreze ca Alianta poate raspunde oricand unor provocari in regiune.
Odata cu exercitiul din Romania, si in alte state NATO din regiune se desfasoara operatiuni similare, pentru a arata ca Alianta poate sa actioneze independent in mai multe zone, in acelasi timp.
Ministrul Apararii roman a explicat ca armata isi creste capacitatea de lupta progresiv, pentru a raspunde cererilor NATO. A mentionat si ca scutul de la Deveselu este aproape gata.
"Obiectivele din aceasta baza vor deveni operationale spre sfarsitul acestui an", a spus Mircea Dusa.
Asta inseamna ca la Deveselu vor fi dizlocati 200 de militari, care vor asigura paza si functionarea bazei si vor putea sa manevreze cele 44 de rachete defensive care vor fi instalate acolo. Acestea ar fi costat peste 500 de milioane de dolari.