Nastase, comparat cu Bettino Craxi. Presa internationala despre condamnarea si tentativa de suicid
Diverse publicatii posturi de televiziune sau de radio au relatat fie de la fata locului, fie preluand stiri ample ale marilor agentii de presa.
Intr-o relatare detaliata, agentia franceza AFP descrie ce s-a intamplat miercuri seara la resedinta fostului premier, care a incercat sa se sinucida cand politia a venit sa il caute la domiciliu, preluand informatiile obtinute de MEDIAFAX. Astfel, acesta le-a cerut politistilor sa ii permita sa isi ia cateva carti, dupa care a mers singur in biroul sau si s-a impuscat in gat cu pistolul personal.
Prezenti la fata locului, jurnalistii AFP l-au vazut pe Nastase in timp ce era scos pe targa, inconstient, din propria resedinta si transportat la spital.
Explicand pe scurt detaliile dosarului in care Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, AFP face o comparatie intre acesta si fostul presedinte al Consiliului italian Bettino Craxi, condamnat definitiv la inchisoare in anii '90 in diferite dosare, dar care a parasit Italia pentru a nu-si ispasi pedeapsa. Agentia subliniaza, de asemenea, ca foarte putini sefi de guvern au fost condamnati la inchisoare cu executare in Europa pentru fapte de coruptie.
Stirea AFP a fost rapid preluata de marile publicatii franceze, incepand cu Le Monde, Le Parisien sau Liberation, care prezinta cazul in detaliu. Informatia a ajuns inclusiv in Australia, prin intermediul cotidianul The Australian care preia, de asemenea, stirea AFP.
Agentia belgiana Belga, precizeaza, citand tot MEDIAFAX, ca Nastase va fi operat pentru a i se extrage glontul ramas in zona gatului, in timp ce site-ul elvetian swissinfo.ch precizeaza ca fostul premier este oficialul politic cu cel mai inalt rang condamnat pana in prezent pentru fapte de coruptie in Romania postcomunista.
Agentia rusa RIA Novosti precizeaza ca fostul premier a fost vizitat la spital de actualul premier al Romaniei, Victor Ponta, care a afirmat ca starea sa este "sub control".
Relatari mai ample gasim insa la agentia britanica Reuters si cea americana Associated Press.
Intr-un articol detaliat despre cazul in care a fost condamnat Adrian Nastase si presupusa tentativa de sinucidere a acestuia, Reuters apreciaza ca decizia Curtii Supreme ca fostul premier sa ispaseasca doi ani de inchisoare i-a surprins pe multi care credeau ca politicienii sunt deasupra legii in Romania.
In acelasi context, agentia subliniaza ca esecul de a combate coruptia endemica a impiedicat accesul Romaniei si Bulgariei, cele mai noi si cele mai sarace state membre UE, la spatiul Schengen. Aceasta adauga ca multi analisti si militanti anticoruptie au salutat condamnarea initiala a lui Nastase in ianuarie ca pe un pas in directia buna a Romaniei, despre care Transparency International sustine ca este cea de-a treia tara cea mai corupta din UE, dupa Grecia si Bulgaria. Ei sustin, de asemenea, ca trimiterea dupa gratii a unui politician este un semnal pozitiv. Dar in timp ce numerosi parlamentari au fost condamnati, multi au primit sentinte cu suspendare sau au ramas liberi in asteptarea unui lung apel.
Si agentia Associated Press considera ca acest proces este un semnal trimis Uniunii Europene, care a cerut Romaniei sa combata coruptia endemica. Decizia Curtii Supreme, care a mentinut sentinta initiala, a trimis insa unde de soc in intreaga tara, sustine AP, amintind ca Nastase este cel mai important politician roman condamnat dupa 1989.
Stirea AP a fost preluata pe larg de numeroase publicatii americane, intre care cotidianul Washington Post sau revista Time, si posturi de televiziune locale sau nationale, cum ar fi Fox News, CBS News sau ABC News.
O relatare de la fata locului, prin intermediul unui corespondent local, are si postul de televiziune CNN, care il citeaza pe unul dintre avocatii lui Nastase, Ioan Cazacu, ce afirma ca va merge la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Cotidianul New York Times subliniaza ca decizia Curtii Supreme a socat Romania, o tara saraca in care politicienii au fost vazuti intotdeauna ca fiind deasupra legii. Analistii au considerat-o un semn de maturitate politica intr-o natiune care se lupta cu o cultura a mitei si faradelegii mostenite din perioada comunista, adauga cotidianul american.
Agentia britanica Press Association abordeaza si ea subiectul, aplecandu-se asupra acelorasi probleme de coruptie cu care se confrunta Romania. La randul sau, BBC prezinta pe scurt tentativa de sinucidere a fostului premier, precum si dosarul in care acesta a fost condamnat.
Informatia apare si in presa irlandeza, unde The Herlad, The Irish Independent si Belfast Telegraph pun accent pe incercarea de a se sinucide a fostului premier dar si pe ineditul acestei condamnari intr-o tara subminata de coruptie.
Agentia chineza Xinhua a relatat, de asemenea, subiectul, afirmand ca fostul premier Adrian Nastase a incercat sa se sinucida la cateva ore dupa ce a fost condamnat la doi ani de inchisoare, dar viata sa nu este pusa in pericol.
Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, miercuri, de ICCJ, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.
In 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Nastase fusese condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, de catre un complet de trei judecatori al instantei supreme.