Multe dintre victimele dezastrului din Grecia trebuie identificate după ADN. Spitalele, neîncăpătoare pentru donatori
Au fost decretate trei zile de doliu, în Grecia, după unul dintre cele mai mari dezastre feroviare din istoria țării, în care cel puțin 43 de oameni au murit. Un tren de pasageri și unul de marfă s-au ciocnit frontal, în noaptea de marți.
A fost o „eroare umană tragică", a declarat prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis. Un șef de gară este arestat, pentru omor din culpă. Ministrul Transporturilor și-a dat demisia.
Momentul când s-a produs tragedia a avut loc marți, cu puțin înainte de miezul nopții. Circulând de la Atena spre Salonic, un tren de călători, cu 350 de oameni, mulți dintre ei studenți care se întorceau din vacanță, s-a ciocnit, frontal, cu un tren de marfă, care venea de la Salonic. Deși în zonă era cale ferată dublă, ambele garnituri erau pe aceeași linie. Coliziunea s-a produs după ce trenul de pasageri, abia plecat din gara Larissa, tocmai ieșea dintr-un tunel.
Kyriakos Mitsotakis, premierul grec: „Zeci de concetăţeni, majoritatea tineri, şi-au pierdut viaţa, într-un accident feroviar groaznic, fără precedent în țara noastră.”
Primele patru vagoane ale trenului de călători au deraiat și două au luat foc, fiind distruse aproape complet.
Pentru cel puțin 17 dintre cei decedați va fi nevoie de teste ADN pentru identificare.
După tragedie, greci din toată țara au stat întreaga zi la cozi imense ca să doneze sânge pentru cei răniţi.
A fost o noapte cu proteste violente, la Atena, în fața sediului Hellenic Train, compania responsabilă cu mentenanța căilor ferate din Grecia. Manifestanți furioși au aruncate cu pietre în scutieri și au incendiat pubele.
Înainte de manifestație, a fost și un priveghi pentru zecile de victime.
Încă de miercuri, șeful de gară din Larissa a fost arestat și pus sub acuzare pentru omor din culpă. Neagă, însă, orice greșeală umană și a pus accidentul pe seama unei defecțiuni tehnice.
„Un cetățean grec în vârstă de 59 de ani a fost arestat de poliție, în Larissa, în timp ce ancheta preliminară continuă” spune un purtător de cuvânt al poliției
Mesajul premierului
După ce a vizitat locul, premierul Mitsotakis a spus, într-o declarație către națiune că totul indică „o eroare umană tragică".
Kyriakos Mitsotakis, premier: „M-am întâlnit la spitalul din Larissa cu familiile victimelor și ale persoanelor dispărute. Trec printr-o durere nespusă, dar, cu multă demnitate, m-au întrebat: "De ce (s-a întâmplat asta)?". Și mi-au spus: "Așa ceva nu ar trebui să se mai întâmple vreodată". Le datorăm un răspuns sincer."
(...)
„Justiția își va face datoria. Cei responsabili vor fi trași la răspundere. Statul va fi alături de familiile victimelor. Ne vom plânge copiii, frații, prietenii. Vom rămâne uniți în această tragedie. Și apoi, vom munci din greu. Pentru a ne asigura că, așa cum mi s-a cerut în Larissa ,"niciodată, din nou" nu se va mai petrece așa ceva. Vă promit.”
Anunțându-și demisia, ministrul Transporturilor Kostas Karamanlis a declarat: „Când se întâmplă ceva atât de tragic, este imposibil să continui și să te prefaci că nu s-a întâmplat".
Reprezentanții sindicatelor spun că sunt mai mulți factori care pot explica un asemenea accident. Se referă la deficiențe cronice pe căile ferate din Grecia: de la lipsa de personal, la mecanisme învechite și deficiențe în sistemele de semnalizare.