Motivul pentru care, pe noile buletine ”cu cip”, în locul tricolorului apare drapelul UE

×
Codul embed a fost copiat

Odată cu lansarea noilor cărți electronice de identitate, au apărut și controverse iscate de mențiunea "gen" în loc de "sex", care apare pe acte.

Documentele fac parte din angajamentul luat de România în fața Uniunii Europene, al cărei regulament a intrat în vigoare în urmă cu două zile.

Pentru că vorbim încă de un proiect pilot, autoritățile iau în calcul revenirea la mențiunea ”sex” pe viitoarele buletine.

Noile cărți electronice de identitate sunt emise în baza unor acte normative asumate de România după negocieri în Parlamentul European. Este și motivul pentru care în locul tricolorului apare drapelul Uniunii Europene. Iar mențiunile trecute - inclusiv cele ce țin de genul posesorului - au fost adoptate - susțin autoritățile - după ce modelul a fost supus atenției publice vreme de câteva luni.

Pe 2 august a intrat în vigoare Regulamentul Uniunii, care conferă fiecărui stat membru libertatea de a trece în cartea electronică de identitate sexul posesorului. În limba engleză, în document apare termenul de gender, care în limba română are două sinonime: sex sau gen.

Citește și
buletin electronic
Primul oraş din România unde se va introduce buletinul electronic. Documentul va oferi acces la multe servicii online
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Autoritățile au oficializat a două variantă. Iar varianta GEN nu diferă juridic de cea de SEX și nici nu oferă vreun statut diferit. Cele două sunt chiar sinonime.

Același regulament prevede două genuri ce pot fi menționate pe cărțile electronice de identitate: M de la masculin, F de la feminin.

În România, sexul unei persoane este consemnat oficial în certificatul de naștere. Iar cei care pe parcursul vieții decid să își schimbe sexul și sunt supuși unor intervenții chirurgicale de transformare fizică, își schimbă juridic sexul doar printr-o decizie judecătorească. Și numai după schimbarea codului numeric personal.

Autoritățile dau asigurări că, potrivit legii adoptate de Parlament, românii vor avea acces nu doar la cărțile electronice de identitate, care le conferă accesul neîngrădit pe teritoriul UE, ci și la documentele tradiționale de identitate, fără cip, ceva mai mic ca dimensiuni, securizate și pe care va apărea tricolorul național, dar și mențiunea sex în locul celei de gen.

Controversele legate de mențiunea genului, în locul sexului, ar putea duce la schimbări majore, chiar din faza de pilot, demarată la Cluj Napoca, unde vor fi eliberate primele cărți electronice de identitate. Așa încât pe ambele variante de documente - cu cip sau fără - să rămână totuși mențiunea SEX.

Director Evidenţa Populaţiei, despre Cartea Electronică de Identitate: Sunt doar două opţiuni - feminin şi masculin
 

 

Directorul DEPABD, Cătălin-Aurel Giulescu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că noua Carte Electronică de Identitate (CEI) va cuprinde doar două opţiuni în ceea ce priveşte genul persoanei, "feminin" şi "masculin".

"Acest document, pentru proiectul-pilot va conţine menţiunea 'gen', dar tot proiectul, acum hotărârea de guvern, stabileşte că sunt doar două opţiuni, 'feminin' şi 'masculin', nu există niciun fel de altă intervenţie", a spus Giulescu, la sediul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) a MAI.

El a precizat că CEI este opţională şi interesul manifestat pentru aceasta în Cluj-Napoca este deosebit, în numai câteva ore fiind epuizate toate programările până pe data de 3 septembrie.

"Actul de identitate are ca funcţie principală stabilirea identităţii persoanei şi legitimarea, dar are şi o funcţie secundară, este document de călătorie; în aceste condiţii, suntem obligaţi să respectăm regulamentul UE care stabileşte nişte condiţii pentru călătorie. În primul rând, nişte elemente de identificare vizuală, stabilite de Uniune - respectiv steagul Uniunii Europene. Suntem obligaţi să introducem acest element de identificare vizuală, steagul Uniunii, în interiorul căruia se află indicativul României, format din două caractere", a explicat directorul DEPABD, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, regulamentul UE prevede că suntem obligaţi să respectăm un standard ICAO - de a structura formatul documentului având în vedere nişte zone obligatorii, pentru ca acest document să poată fi citit electronic şi să poată fi uşor de identificat anumite câmpuri.

"Mai mult de 60% dintre elementele de securitate pe care le conţin cele două proiecte de documente - una a fost deja lansată, în proiectul-pilot, cealaltă, simplă, urmează s-o lansăm în următoarele patru luni - sunt structurate în special prin modalitatea prin care sunt îmbinate culorile, vopselurile", a afirmat Giulescu.

În ceea ce priveşte CEI s-a optat pentru stema naţională, pe lângă însemnele UE, care sunt obligatorii, iar aceste elemente pot fi cuprinse doar în partea de sus a documentului, a adăugat el.

"Tehnic, e aproape imposibil la acest moment să introducem steagul României, cu actualele tehnologii. Dar putem să luăm în considerare orice fel de propunere. Aceasta este esenţa proiectului-pilot - ne propunem ca în acest an să emitem un număr limitat de cărţi, aproximativ 5.000. În această fază vom testa toate elementele tehnice, dar şi în ceea ce priveşte utilizarea documentului", a precizat Giulescu.

Directorul DEPABD a adăugat că documentul de identitate va putea să conţină orice fel de element considerat necesar.

"Aşteptăm propunerile dumneavoastră, vă mulţumim pentru cele care deja au fost formulate. Orice opţiune este posibilă, în acest moment, vom analiza cu foarte mare atenţie şi la final vom trage nişte concluzii şi este foarte posibil ca menţiunea respectivă să fie 'sex'", a mai declarat Giulescu.

Întrebat când vor fi disponibile noile cărţi de identitate, Giulescu a menţionat că acest lucru se va întâmpla după ce vor fi soluţionate toate aspectele discutate: "Nu mai devreme de nouă luni, dar nu mai târziu de 12 luni".

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
AUR, despre noile buletine: ”De ce nu apare tricolorul? De ce a fost înlocuit SEX cu GEN?”
AUR, despre noile buletine: ”De ce nu apare tricolorul? De ce a fost înlocuit SEX cu GEN?”

Noul card electronic de identitate, care va înlocui treptat actuala carte de identitate, provoacă nemulțumiri din partea reprezentanților AUR.

Primul oraş din România unde se va introduce buletinul electronic. Documentul va oferi acces la multe servicii online
Primul oraş din România unde se va introduce buletinul electronic. Documentul va oferi acces la multe servicii online

Cluj-Napoca este primul oraş din ţară unde se va introduce cartea electronică de identitate. Aici a fost anunțat, luni, în premieră națională, proiectul-pilot pentru eliberarea acestor documente.

Ideea lui Barna despre eliminarea adresei din buletin, criticată de colegii de coaliție și analiști
Ideea lui Barna despre eliminarea adresei din buletin, criticată de colegii de coaliție și analiști

Adresa din buletin ar trebui eliminată pentru că nu este legată direct de identificarea unei persoane. Este propunerea liderului USR PLUS, Dan Barna, care susține că înscrierea domiciliului în actul de identitate înseamnă birocrație inutilă.

USR PLUS vrea să se scoată de pe buletin adresa de domiciliu
USR PLUS vrea să se scoată de pe buletin adresa de domiciliu

Dan Barna a anunţat că USR PLUS va propune la şedinţa coaliţiei ca domiciliul să nu mai fie pe cartea de identitate. „Asta ar permite şi o participare la vot mult mai flexibilă şi mult mai firească”, a adăugat vicepremierul.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. VIDEO

O explozie a avut loc, vineri dimineață, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.