Primul oraş din România unde se va introduce buletinul electronic. Documentul va oferi acces la multe servicii online
Cluj-Napoca este primul oraş din ţară unde se va introduce cartea electronică de identitate. Aici a fost anunțat, luni, în premieră națională, proiectul-pilot pentru eliberarea acestor documente.
Serviciul este opțional, iar doritorii se pot înscrie online. Au prioritate cei cărora aceste cărțile de identitate le-au expirat sau se află la limita termenului de valabilitate. Cu noul document, cetățenii vor avea acces la servicii de sănătate, dar și la alte servicii online în relație cu administrația locală, cum ar fi plata impozitelor și a taxelor.
Noul format va înlocui cartea de identitate existentă până în 2031, conform termenelor europene. Cei care vor o carte de identitate electronică, trebuie să facă o programare online. Pentru moment, doar cei care au peste 18 ani pot opta pentru acest document.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Procesul de solicitare a cărții de identitate electronice este simplificat. Cererea se completează automat atunci când se face programarea online, iar documentele se vor scana la ghișeu, nemafiind nevoie de copii xerox. Cartea electronică va conține amprenta și semnătură olografă.
Documentul conține cardul de sănătate și va oferi acces și la multe servicii online, precum plata taxelor și impozitelor.
Lucian Bode, ministrul Administrației și Internelor: “Cartea electronică are funcționalități multiple, care vor contribui la reducerea birocrației, la flexibilizarea relațiilor dintre autorități și cetățeni, prin asigurarea unui acces facil la servicii esențiale, concomitent cu oferirea de garanții suplimentare de securitate privind protejarea identității”.
Cei care vor opta să rămână cu cartea de identitate simplă nu vor putea călători, în viitor, în afară țării folosind doar acest document.
Cătălin Giulescu, director Direcția pentru evidența persoanelor: “Iar întrucât cartea simplă nu respectă condițiile impuse de regulamentul Uniunii Europene. În baza unei cărți de identitate simple, titularul nu va putea să își exercite dreptul la liberă circulație, ci va fi obligat să își obțină un document de călătorie, respectiv un pașaport electronic”.
O carte de identitate electronică va costă 70 de lei.