Ideea lui Barna despre eliminarea adresei din buletin, criticată de colegii de coaliție și analiști
Adresa din buletin ar trebui eliminată pentru că nu este legată direct de identificarea unei persoane. Este propunerea liderului USR PLUS, Dan Barna, care susține că înscrierea domiciliului în actul de identitate înseamnă birocrație inutilă.
În plus, votul doar pe baza Codului numeric personal ar duce la o prezență mai mare la alegerile parlamentare, pentru că populația activă ar putea vota de oriunde s-ar afla. Primii care îl contrazic pe Barna sunt partenerii de alianță.
Când a lansat ideea renunțării la adresa din buletin, Dan Barna a invocat situația celor fără casă care au probleme să își facă acte, dar și angajaților activi, care se mută dintr-un oraș în altul pentru o slujbă.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Dan Barna, președinte USR PLUS: “De fiecare dată trebuind să respecte legea trebuie să-l convingă pe proprietar să meargă cu el de mâna, să dea declarație la poliție. Toată această birocrație e consistentă și nenecesara pentru că, în realitate, fiecare își păstrează proprietate. Majoritatea țărilor europene nu mai au adresa pe CI, pentru că identitatea nu e condiționată de adresa. Avem CNP".
Dacă ideea s-ar pune în practică, primul avantaj invocat de Dan Barna ar fi că nu ar trebui să ne mai schimbăm buletinul de câte ori schimbăm adresa. Taxele și impozitele ar fi plătite în localitatea în care persoana activează, nu în cea de domiciliu. Dar localitățile mici ar fi astfel dezavantajate.
Dan Barna, președinte USR PLUS: "Dacă lucrezi 2-3-7 ani într-un oraș, evident că acolo îți plătești și acolo îți plătești și taxa de mașină".
Liberalii nu sunt însă prea convinși. Dacă se elimină datele legate de domiciliu, oamenii vor fi încurajați să nu își mai declare contractele de chirie. Și mai e un aspect ridicat de PNL - înscrierea copiilor la grădiniță sau la școală se face tot pe baza adresei din buletin.
George Tuță, deputat PNL: "O să ne trezim că la adresa mea sau a dumnevoastră vom avea alte persoane care, dacă ne uităm la ce a spus dl Barna că printr-o declarație pe propria răspundere, vom avea mai mulți oameni care își declară adresa la mine pentru a-și putea înscrie copiii la grădiniță".
În plus, în luna august, ar trebui să între în vigoare cărțile electronice de identitate, care prevăd deja adresa. Ori ideea lui Dan Barna vine tardiv susțin analiștii. Și tot aceștia avertizează că eliminarea adresei ar da peste cap sistemul de vot.
Cristian Pîrvulescu, analist: “Câtă vreme votul rămâne fizic, în cabină, în secție, nu va fi posibil. Identificarea trebuie să se facă în raport cu domiciuliu, Nu-i putem cere reprezentantului unui birou de secție de vot să stabilească pe baza CNP identitatea cuiva. E o procedura greoaie, complicată".
În țări precum Suedia, Estonia, Austria sau Polonia, adresa nu apare în documentul de identitate, însă instituțiile din aceste state sunt conectate astfel încât autoritățile pot verifica mai multe date decât cele aflate la vedere. Iar în Franța, alegătorii trebuie să se înscrie într-un registrul electoral pentru a putea participa la vot, indiferent unde locuiesc.