Motivul pentru care unele păsări călătoare de la noi nu mai migrează în țările calde. Descoperirea făcută de ornitologi
O parte dintre speciile de păsări călătoare de la noi nu mai migrează în țările calde sau pleacă în grupuri din ce în ce mai mici.
Este concluzia la care au ajuns ornitologii români după cinci ani de cercetări. Una dintre explicații este legată de schimbările climatice. La anumite specii, femelele influențează migrația puilor, încă din momentul eclozării.
Ornitologii sunt de părere că fenomenul complex al migrației este influențat din perioada în care puii sunt în ouă, iar totul depinde de zona în care se află cuibul.
Attila Marton, ornitolog: „Vorbim despre hormonii care sunt depuși în ouă în momentul depunerii ouălor.
Este vorba despre testosteron și corticosteron, în acest fel, femelele își pot seta practic puii să-i pregătească pentru viață migratoare sau sedentară în funcție de zona în care trăiesc.”
Cu ajutorul inelării, specialiștii noștri au observat că unele specii de păsări de la noi nu mai migrează. Iernile mai blânde le premit să își găsească mai ușor hrana în anotimpul rece.
În ultimii ani, ornitologii au observat și o modificare a distanței de migrație. Anumite specii nu mai traversează Marea Mediterană pentru a ierna în nordul Africii.
Ștefan Baltag, ornitolog: „Din cauza iernilor foarte blânde tind să rămână la noi în țară. Graurii eram obișnuiți cu ei să plece de la noi în perioada rece a anului, dar acum stau chiar perioade destul de lungi Pelicanul creț începe să rămână mai mult la noi, iar altele nu mai pleacă deloc.”
Attila Marton, ornitolog: „Vedem din ce în ce mai multe berze albe care fără nicio problemă supraviețuiesc în România peste iarnă. Și stârcii sau o grămădă de alte păsări călătoare”.
De câțiva ani și grupuri mari de lebede preferă România. Atunci când lacurile îngheață și nu mai au suficientă hrană merg la malul mării. Se hrănesc cu plante, cu alge și cu mici crustacee.
Lebedele pot fi admirate pe tot parcursul iernii în zona Capul Turcului, la Eforie, dar și la Neptun sau Mangalia.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, incalzire globala, pasari, myimpact,
Dată publicare:
21-10-2024 18:49