Blocul distrus de incendiu. Deși s-a cerut demolarea, nimeni nu a făcut nimic. ”Am crezut că am câștigat la loto”

Ultimul update: Marti 11 Septembrie 2018 09:28
Data publicarii: Luni 10 Septembrie 2018 18:06
Categorie: Actualitate

Incendiul care a mistuit un bloc din sectorul 5 al capitalei şi a lăsat pe drumuri 150 de oameni readuce în atenţie situaţia gravă a construcţiilor care nu respectă regulile, timp în care autorităţile sunt indiferente sau chiar încurajează situaţia.

Deşi imobilul în cauză a fost ridicat fără autorizaţie în urmă cu 5 ani, niciun responsabil nu a reuşit să-l demoleze. Dezvoltatorul a avut astfel mâna liberă să vândă apartamentele, mai ales că le dădea la jumătate din preţul pieţei.

Locatarii ştiau că blocul n-are autorizaţie, motiv pentru care n-au putut să încheie acte de vânzare cumpărare. Aşa că au bătut palma în baza unui antecontract încheiat la notar. Unii au plătit integral apartamentele, alţii îi achitau rate lunar dezvoltatorului Ilie Ioniţă.

Am plătit 32.500 domnului dezvoltator Ioniţă timp de 5 ani. Deci nu m-am întâlnit cu dânsul la colţul străzii să-i dau banii, să îmi dea o chitanţă de mână. Nu, s-a mers la un notariat, s-a făcut o promisiune. Am mers pe încredere”, spune un locatar.

Am avut un avans foarte mic şi dânsul a fost singurul care a acceptat. 6000 avans şi 30.000 pentru două camere. Atunci mi s-a părut că am câştigat la loterie, vă daţi seama”, a spus un alt locatar.

Ulterior eu am aflat care este situaţia şi eu am umblat, am bătut drumurile acestei primării şi am fost în audienţe. Instituţiile statului au văzut că s-a ridicat ditamai blocul. De ce nu s-au sesizat?”, se întreabă un alt locatar.

Doar cei de la Inspectoratul de Stat în Construcţii s-au sesizat în 2013, l-au sancţionat pe investitor şi l-au somat să dărâme blocul. Conform legii, primarul trebuia să ia decizia finală dacă o construcţie fără autorizaţie va fi demolată. Edilul de atunci, Marian Vanghelie nu a comentat situaţia, iar actualul, Daniel Florea, pasează răspunderea.

''Nu avea autorizaţie şi din păcate nici nu ar fi putut să o obţină. Cei de la ISC nici măcar nu discutaseră despre punerea în legalitate. Noi ar fi trebuit să începem, era o acţiune în instanţă, împotriva celui care a construit blocul, să îl demoleze”, explică Daniel Florea, primarul Sectorului 5.

Inspectoratul de Stat în Construcţii l-a dat în judecată pe dezvoltator pentru a-l obliga să dărâme clădirea. Acţiunea a fost, însă, suspendată, pentru că investitorul a dat la rândul său în judecată primăria şi a cerut obţinerea avizului de construcţie. Dar fără să solicite primăriei documentul. Cererea îi este respinsă, primăria nu face nimic, inspectoratul revine în 2017 cu o altă solicitare dar şi aceasta este respinsă pentru că inspectoratul nu a putut obţine de la primărie hotărârea definitivă că lui Ilie Ioniţă nu i se poate emite autorizaţia.

În replică, fratele dezvoltatorului, care este și partener la firmă, susține că procesul pentru obținerea autorizației a întârziat foarte mult și așa s-a ajuns aici. În plus acesta susține că nu are nicio vină câtă vreme focul a pornit de la casa de langă bloc și nu din interiorul construcției.

Victime în acest cerc vicios au fost cumpărătorii care s-au trezit vineri noaptea înconjuraţi de flăcări. Câţiva au mers luni la Primăria Sectorului 5 să primească ajutorul de urgenţă anunţat de edil. 3000 de lei pentru fiecare persoană şi promisiunea că toţi vor fi ajutaţi să se mute cu chirie. La rândul lui, investitorul a promis că le vă o oferi un ajutor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Atenţionare de călătorie transmisă de MAE: Risc de incendii pe insula Rhodos
Atenţionare de călătorie transmisă de MAE: Risc de incendii pe insula Rhodos
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
myanmar
„Ploaie de foc” la un festival. Mai mulți răniți în urma bizarului fenomen. VIDEO
Ce spun oamenii din Carcaliu, satul unde a fost găsit un Picasso. "Bă, da frumoşi tablourile alea"
Jaful secolului, comis de amatori. Hoţii români au ales tablouri care să intre în sacoşe şi au vrut să i le vândă lui Becali
România, ameninţată de noi epidemii. Cele 3 boli care putea lovi în următoarele săptămâni
JAFUL SECOLULUI. Tabloul de Picasso "ars în sobă" a fost găsit într-un sat din Tulcea, la rădăcina unui copac
Cartea "România, te iubesc!", lansată duminică la Târgul Gaudeamus
mihnea constantinescu
A murit fostul ambasador Mihnea Constantinescu, membru al Consiliului Regal
Accident cu 7 victime în Covasna. Cauza impactului de pe DN10
Incendiu uriaş la marginea Capitalei. Localnicii, alarmaţi prin sistemul RO-ALERT
Taximetrist din Neamţ, rămas prizonier în propria maşină. Ce greşeală a făcut
Un bărbat a fost mușcat chiar de ursul pe care îl rănise cu o zi înainte
O conductă de gaz din Braşov a luat foc în plină zi, sub ochii trecătorilor