Motivul pentru care companiile angajează pensionari: „Sunt oameni fideli şi ascultători”
Numărul pensionarilor care muncesc a crescut cu 24 la sută faţă de anul trecut, arată un studiu realizat de Casa Naţională de Pensii.
Vârstnicii sunt o soluţie pentru criza forţei de muncă, spun angajatorii, mai ales că sunt disciplinaţi, serioşi şi stabili.
Petru Nan are 60 de ani şi lucrează ca taximetrist în Braşov. A fost pompier şi de 11 ani a ieşit la pensie.
Petru Nan, taximetrist: „Îmi ocup timpul liber. Că efectiv dacă, v-am spus, un an de zile nu am făcut nimic, nu mai ştiam unde să merg, ce să fac? Să stau în parc toată ziua? Nu, e greu."
Asemenea lui, aproape 150.000 de pensionari din toată ţara sunt angajaţi în acest moment. Oamenii vor, în primul rând, să mai câştige nişte bani ca să se poată întreţine.
Pensionară: „Nu ajung banii. Pensia e aşa cum e, mică. Şi am zis să mai lucrez cât încă pot, mai lucrez suplimentar."
Specialiştii spun că angajarea pensionarilor poate fi o soluţie pentru deficitul de personal de pe piaţa muncii. Cei mai mulţi vârstnici sunt angajaţi în domenii de protecţie şi pază, construcţii, contabilitate sau învăţământ.
Daniel Brotea a fost, până în primăvara acestui an, şeful Poliţiei Transporturi Feroviare Gorj. A ieşit la pensie, dar nu a vrut să stea acasă. Colaborează la o universitate privată şi le preda studenţilor economie.
Daniel Brotea, pensionar şi profesor la o universitate privată: „Dacă apar alte oportunităţi, nu spun nu, dar aşa cum am spus, nu merg acolo unde se oferă bani mai mulţi, ci unde cred că jobul pe care îl desfăşor este conform pregătirii şi posibilităţilor mele."
Chiar şi şeful universităţii la care lucrează fostul poliţist este tot un pensionar.
Dan Morega, pensionar şi prorector la o universitate privată: „Sunt încadrat ca prorector şi mă ocup în principal de învăţământul la distanţă."
De altfel, numărul vârstnicilor care lucrează a crescut cu 24 la sută faţă de anul trecut şi cu 73 de procenete faţă de 2009, în principal şi pentru că mulţi angajaţi calificaţi au plecat în straintate.
Mădălina Smeureanu, manager resurse umane: „Preferă să se orienteze spre angajaţi cu vârste mai înaintate şi experienţă mai vastă, tocmai pentru că sunt munci care presupun precizie, atenţie foarte mare la detalii, răbdare."
Geczi Gellert, angajator: „Aceste persoane au un grad de seriozitate foarte mare, în ideea în care respectă programul de lucru, îşi desfăşoară activitatea cu acurateţe, cu punctualitate, cu fidelitate. Sunt oameni fideli şi ascultători."
Datele statistice arată ca la sfârşitul anului trecut cele mai mici pensii erau în Botoşani, în medie 860 de lei pe lună.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!