MOTIVARE. De ce a fost clasat dosarul privind transplantul renal al actorului Alexandru Arșinel

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50
alexandru arsinel
Pro TV

Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a explicat de ce a fost clasat dosarul deschis după ce Emanuel Ungureanu a depus o plângere privind transplantul de rinichi de care Alexandru Arșinel a beneficiat în 2013, la institutul condus de Mihai Lucan.

 

Dosarul deschis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, după ce Emanuel Ungureanu a depus o plângere privind transplantul de rinichi de care a beneficiat actorul Alexandru Arșinel a fost clasat din cauză că actualul deputat USR a făcut sesizarea în calitate de reprezentant al Asociației pentru Solidaritate și Empatie „Claudia Safta”. Astfel, magistrații au motivat decizia de clasare, într-un răspuns la solicitarea Clujust.ro, precizând că plângerea nu se încadra în competențele organizației și, totodată, că ONG-ul nu a fost parte vătămată.

Transplantul a avut loc în 2013, la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj, condus la acea vreme de medicul Mihai Lucan. În 27 septembrie 2013, Emanuel Ungureanu a depus o plângere la Parchet, în calitate de reprezentant al Asociației pentru Solidaritate și Empatie „Claudia Safta”, pentru abuz în serviciu contra intereselor personale.â

Potrivit sursei citate, „datorită volumului de activitate al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca”, dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, în 5 ianuarie 2015, fiind ulterior clasat. Astfel, Asociația pentru Solidaritate și Empatie a contestat decizia.

În sentința penală a Judecătoriei din Cluj-Napoca, citată de Clujust.ro, se precizează că Asociația reclama că „există indicii clare cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, prin aceea că la efectuarea transplantului renal către Alexandru Arșinel, în decursul anului 2013, nu au fost respectate dispozițiile legale și nici protocoalele aferente, instituindu-se o stare de favoritism în favoarea pacientului Alexandru Arșinel, numai datorită valorii sociale importante pe care el o reprezintă”.

Totodată, Ungureanu a acuzat instituția că nu este transparentă și că a încălcat o serie de drepturi fundamentale „ale tuturor celorlalți pacienți posibili-beneficiari care se află pe lista de așteptare.”

Printre motivele de respingere a plâgerii se află și cel referitor la „capacitatea procesuală a Asociației pentru a prezenta o plângere penală.”

„Plângerea adresată judecătorului de cameră preliminară este inadmisibilă și raportat la lipsa calității Asociației Claudia Safta de a formula plângere împotriva soluției de clasare. Asociația nu a suferit niciun prejudiciu/vătămare a drepturilor/intereselor legitime prin presupusele fapte infracționale. Spre deosebire de situația particulară invocată în plângere ca practică judiciară, Asociația Claudiu Safta nu este o asociație care să aibă ca obiect protejarea drepturilor omului sau pacienților”, se mai precizează în sentința penală.

Astfel, în lipsa unui mandat din partea bolnavilor cronici „asociația nu poate ataca în nume propriu” decizia procurorului.

„În esență, se reține că medicii din cadrul Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj Napoca, în îndeplinirea obilgațiunilor specifice de serviciu, nu au comis nicio faptă penală, nu au urmărit sau lezat interesele de natură privată a altor persoane și nu a fost creată o situație de inferioritate prin efectuarea operației de transplant renal de care a beneficiat domnul Alexandru Arșinel”, se precizează în ordonanța de clasare.

Informațiile vin după ce în spațiul public au apărut informații că în anul 2009, Victor Socaciu, care suferea de insuficiență renală cronică, a primit doi rinichi de la o fetiță de 10 ani, deși pe lista de așteptare erau mai mulți pacienți.

În acest context, deputatul USR Emanuel Ungureanu a afirmat că ar fi existat copii compatibili: „Cazul Socaciu e şi mai flagrant decât cazul Arşinel, pentru că Socaciu a fost transplantat cu ambii rinichi ai unui copil de 10 ani care a suferit anevrism cerebral, în condiţiile în care erau copii compatibili pe secţia Nefrologie Pediatrică internaţi la Spitalul Pediatrie 2 din Cluj”, a susținut Ungureanu, care este unul dintre cei ce l-au denunţat pe medicul Mihai Lucan.

Acuzaţiile au fost susţinute şi de fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu. „Ceea ce nu știu mulți este că POLITICIENI și de OAMENI CU INFLUENȚĂ ai ultimilor 27 de ani au știut și au profitat de serviciile preferențiale ale domnului profesor, pentru ei înșiși sau pentru apropiați; Domnul Alexandru Arșinel (actor, membru UNPR) și domnul Victor Socaciu (deputat PSD la acea dată) sunt doar două exemple", a scris acesta pe Facebook.

Medicul Mihai Lucan este cercetat de DIICOT într-un dosar de delapidare cu un prejudiciu de 5 milioane lei, el fiind suspectat că a transferat ilegal la clinica sa privată aparatură ce aparţinea Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO