Cine va câștiga șefia PNL. Florin Cîțu spune care are votul majorităţii filialelor

×
Codul embed a fost copiat

Lupta pentru şefia PNL a intrat în linie dreaptă. Cei doi candidaţi, actualul preşedinte Ludovic Orban şi premierul Florin Cîțu, şi-au depus candidaturile pentru congresul din 25 septembrie.

Ludovic Orban a vorbit despre valori precum credinţa creştină şi familia tradiţională în fața susţinătorilor. Şeful guvernului s-a lansat pe ritmul muzicii, înconjurat de cei mai cunoscuţi oameni din partid.

Florin Cîțu a intrat în curtea sediului central al PNL cu aerul că congresul din septembrie este doar o formalitate.

Printre baloane, stegulețe şi pancarte, premierul a strâns mâna susținătorilor săi şi a făcut fotografii cu admiratoarele. L-au flancat mai toţi miniştrii din cabinet. Florin Cîțu spune care are votul majorităţii filialelor PNL din ţară.

În moţiunea de candidat, Florin Cîțu mizează şi pe sprijinul preşedintelui Klaus Iohannis.

Citește și
Hoțul român care a furat produse de 60.000 de lire sterline din mai multe magazine din UK

Florin Cîțu, premierul României: "Era nevoie şi de mai mult liberalism şi în PNL. După 25 Septembrie, altfel se vor lua deciziile. Eu construiesc echipe din oameni care au făcut performanță şi nu rămân singur. Trăiască România liberală!”.

Ludovic Orban şi-a lansat candidatura joi, la sediul central al partidului.

Ludovic Orban a ieşit în fața puținilor săi susţinători. În primia linie era un singur ministru din actualul cabinet – Adrian Oroș, şi mai mulţi din guvernul pe care l-a condus, ca Violeta Alexandru, Ionel Danca ori Ion Ştefan. În speranţa că va câştiga voturile primarilor liberali, Orban le-a promis bani şi putere la nivel local.

Mesajul său a fost centrat şi pe valorile pe care vrea să le readucă în PNL: credinţa creştină şi familia tradiţională.

Ludovic Orban, preşedintele PNL: "Reprezint o certitudine pentru PNL. Este un partid care susţine instituţii fundamentale în societatea românească: biserica, familia, satul românesc. Deşi susţine constant modernizarea, dezvoltarea, respinge toate curentele neomarxist-progresiste care în ultima vreme îşi fac loc pe nevăzutelea în minţile unor români".

Congresul naţional vă avea loc pe 25 septembrie, la Bucureşti. 

Textul complet al moţiunii lui Florin Cîţu poate fi descărcat de la finalul articolului.

Cîţu afirmă că liberalismul modern pe care îl susţine se bazează pe următorii piloni: punerea cetăţenilor în centrul guvernării şi politicii prin oferirea celui mai avantajos contract politic pentru aceştia; statul de drept; statul eficient pus în slujba cetăţeanului; concentrarea statului asupra furnizării corespunzătoare a celor mai importante bunuri şi servicii publice; furnizarea cadrului instituţional necesar producţiei private eficiente a unor bunuri şi servicii aflate astăzi în sarcina statului.

"Democraţia şi proprietatea privată nu pot fi un moft sau un lux, după cum s-au exprimat unii, ci ar trebui să reprezinte normalitatea. Nu poate exista o diferenţă între cum înţelegem să apărăm principiile democratice în interiorul partidului şi modul în care înţelegem să le extindem în viaţa publică, dar, în acelaşi timp, trebuie să fim siguri că respectăm adevăratele principii ale democraţiei şi liberalismului", transmite el.

Potrivit lui Cîţu, a venit timpul pentru o schimbare de paradigmă în PNL: "Este nevoie să ne îndreptăm atenţia asupra valorilor autentic liberale precum libertatea, spiritul întreprinzător, responsabilitatea personală. În acest sens, este imperativ să readucem în centrul discuţiei instituţia proprietăţii private şi să descătuşăm spiritul antreprenorial care continuă să fie înăbuşit de reglementări, de o povară fiscală excesivă şi de un aparat birocratic supradimensionat şi ineficient. A sosit clipa să recunoaştem că dezvoltarea poate veni numai în măsura în care avem un cadru instituţional propice economisirii şi alocării resurselor prin mecanismul pieţei libere".

El vorbeşte şi despre un nou "contract de încredere cu cetăţenii României", prin care PNL îşi asumă o serie de obligaţii: construirea bugetelor pe principii de responsabilitate, transparenţă, participare, echitate, eficienţă şi predictibilitate; creşterea în PIB a ponderii veniturilor bugetare se va realiza prin sporirea gradului de conformare voluntară, în urma oferirii de servicii digitale, reducerii birocraţiei, simplificării legislaţiei fiscale şi eliminării muncii "la negru", a evaziunii fiscale şi a fraudei; sporirea investiţiilor publice în fiecare an, în raport cu creşterea economică şi în baza analizelor cost-beneficiu conform exigenţelor pieţei.

Florin Cîţu se pronunţă şi pentru susţinerea implicării mediului de afaceri în proiectele guvernamentale de anvergură, prin parteneriate public-privat (PPP), deoarece acestea stimulează activitatea sectorului privat, reduc presiunea asupra bugetelor şi ajută la menţinerea sub control a deficitelor publice.

"Sectorul productiv trebuie să fie pilonul de bază al oricărei economii. Aici se creează cea mai mare parte a locurilor de muncă, mai bine plătite decât în alte sectoare şi se formează valoarea adăugată care contribuie la creşterea economică. (...) PNL susţine stimularea performanţei în sectorul public printr-un nou cadru de salarizare, proiect deja demarat la MMPS, care va elimina discrepanţele existente în momentul de faţă şi va regândi sistemul de sporuri. Obiectivul pe care ni l-am propus este să ajungem la un sistem de salarizare corect şi transparent, care să includă totodată bonusuri pentru performanţă", se explică în moţiune, potrivit Agerpres.

Cîţu adaugă că, în momentul în care se va ajunge la o revizuire a Constituţiei, PNL trebuie să militeze pentru acele măsuri care garantează şi întăresc liberalismul constituţional, printre soluţiile avute în vedere numărându-se creşterea gradului de protecţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, clarificarea raporturilor dintre factorul politic şi autoritatea judecătorească, precum şi consolidarea justiţiei constituţionale.

În domeniul Justiţiei, el susţine o politică penală coerentă şi unitară, desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, recuperarea prejudiciilor rezultate din infracţiuni şi o cooperare judiciară eficientă în plan european.

"Moţiunea de faţă nu-şi propune să dea răspunsuri tuturor domeniilor şi problemelor. Şi nici să-şi aroge postura de a inventa soluţii acolo unde acestea deja există. România este astăzi în situaţia de a avea un preşedinte şi un Guvern care împărtăşesc aceeaşi viziune de dezvoltare a României şi care îşi asumă obiective comune pe termen mediu şi lung. Din acest motiv, parteneriatul cu preşedintele Klaus Iohannis va fi unul central în acţiunile noastre", evidenţiază Florin Cîţu.

Articol recomandat de sport.ro
Postecoglou a descris într-un cuvânt prestația lui Radu Drăgușin din Manchester City - Tottenham 0-4
Postecoglou a descris într-un cuvânt prestația lui Radu Drăgușin din Manchester City - Tottenham 0-4
Citește și...
Un polițist de frontieră din Giurgiu a fost găsit împușcat în cap, în mașină. Urma să asigure paza la o secție de votare
Un polițist de frontieră din Giurgiu a fost găsit împușcat în cap, în mașină. Urma să asigure paza la o secție de votare

Un polițst de frontieră din județul Giurgiu a fost găsit cu o plagă împușcată în zona capului, în autoturismul proprietate personală, duminică dimineață. El a fost dus la spital inconștient, cu semne vitale.

Două cutremure au fost raportate duminică în România. Ce magnitudine au avut și în ce zonă s-au produs
Două cutremure au fost raportate duminică în România. Ce magnitudine au avut și în ce zonă s-au produs

Două cutremure s-au produs duminică în zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Un șofer de BMW şi-a împodobit bolidul cu luminiţe, ca pe bradul de Crăciun. Ce amendă a primit
Un șofer de BMW şi-a împodobit bolidul cu luminiţe, ca pe bradul de Crăciun. Ce amendă a primit

Un şofer din Vâlcea are de plătit o amendă considerabilă pentru că şi-a împodobit BMW-ul cu leduri luminoase, ca pe bradul de Crăciun.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. MAI: Nu au fost înregistrate incidente grave
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. MAI: Nu au fost înregistrate incidente grave

Alegeri prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele. 13 candidați sunt în cursa electorală. La ora 7:00 dimineața, secțiile de votare s-au deschis în toată țara și se vor închide la 21:00.

Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că a votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, pentru stabilitate și echilibru.

LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Aproape 3 milioane de români au votat
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Aproape 3 milioane de români au votat

Alegeri prezidențiale 2024, primul tur. Secțiile de votare din România s-au deschis la ora 07:00 dimineața, iar românii sunt așteptați să-și exercite dreptul constituțional de vot într-un scrutin care va decide viitorul șefului statului.