Motiunea de cenzura a fost citita de PNL in plenul reunit. Cand va avea loc votul in Parlament

×
Codul embed a fost copiat

Motiunea de cenzura "Guvernul Grindeanu - Guvernul sfidarii nationale. Nu legalizati furtul in Romania", initiata de PNL si USR, a fost citita, luni, in plenul Parlamentului, de deputatul liberal Catalin Predoiu.

Miercuri va fi dezbatuta si votata. PNL si USR ii acuza pe guvernanti ca au modificat pe ascuns Codul penal prin ordonanta de urgenta, pentru a-i scapa de probleme penale, pe liderii PSD si ALDE. 123 de senatori si deputati au semnat textul motiunii de cenzura, insa pentru a demite Guvernul este nevoie de minimum 233 de voturi.

Deputatul PMP Eugen Tomac a anuntat ca toti cei 25 de parlamentari ai partidului sustin motiunea de cenzura.

"Doresc sa anunt ca grupurile parlamentare ale PMP sustin motiunea de cenzura", a spus Tomac.

Presedintele de sedinta, Gabriel Vlase (PSD), a anuntat ca Birourile permanente ale celor doua Camere au decis ca motiunea de cenzura sa fie dezbatuta in plenul Parlamentului miercuri.

Citește și
Sorin Grindeanu
Premierul Sorin Grindeanu: "Nu imi dau demisia. Ministrul Florin Iordache isi va asuma ceea ce n-a facut bine"

Motiunea de cenzura intitulata "Guvernul Grindeanu - Guvernul sfidarii nationale. Nu legalizati furtul in Romania" a fost depusa miercurea trecuta.

PNL si USR ii solicita premierului Sorin Grindeanu, in motiune, sa-si asume "eroarea" de a adopta ordonanta de urgenta privind modificarea Codurilor penale si a proiectului de lege privind gratierea si sa demisioneze.

"Admitem faptul ca sunteti in situatia ingrata de a raspunde comenzilor venite pe linie de partid si a trebuit sa dati curs solicitarii directe a sefului dumneavoastra, domnul Liviu Dragnea, pentru a-l face scapat de la o eventuala condamnare cu executare viitoare. Cu toate acestea, trebuie sa va asumati eroarea de a adopta aceste acte normative si sa plecati acasa! Altfel, veti ramane in istorie un al doilea tovaras de drum, dupa dr. Petru Groza, dar mult mai nociv pentru popor decat a facut-o regimul totalitar impus dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Prin aceste actiuni, indepartati investitorii de Romania, indepartati Romania de tot efortul facut in ultimii 27 de ani pentru a capata statutul de tara europeana! In graba cu care vreti sa va salvati propria clientela de la condamnari, ati uitat de prioritatile cu adevarat importante pentru Romania. Ati uitat de conditiile dezastruoase din spitale, de frigul si igrasia din scoli, de drumurile pline de gropi care iau anual mii de vieti", se arata in motiunea de cenzura semnata de 124 de parlamentari.

Initiatorii subliniaza ca Romania are nevoie de un Guvern competent.

Parlamentarii PNL si USR sustin ca, sub "masca respectarii unor decizii ale unor instante interne sau internationale, Guvernul girat de domnii Dragnea si Tariceanu loveste in ceea ce inseamna siguranta romanilor si interesele lor legitime".

Premierul Sorin Grindeanu crede ca majoritatea PSD-ALDE isi va proba soliditatea in Parlament, in timp ce presedintele PNL, Raluca Turcan, spera ca motiunea va fi votata si de parlamentari social-democrati, relateaza news.ro.

Cel mai probabil, aceasta motiune de cenzura va fi votata a doua zi dupa adoptarea bugetului de stat pe anul 2017, existand in prealabil sedinta Birourilor Permanente Reunite pentru a fixa data de dezbatere, inclusiv cu timpii alocati pentru dezbatere si vot.


Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu contine o serie de critici dure la adresa coalitiei PSD-ALDE, pe care PNL si USR o acuza de legalizarea furtului prin adoptarea ordonantei de urgenta privind modificarea codurilor penale si a proiectului de lege privind gratierea.

”Renuntati la legalizarea furtului in Romania (...) Romanii nu vor gratierea si salvarea politicienilor corupti. Legiferarea in folos propriu nu este o solutie pentru Romania pentru ca nu face decat sa slabeasca statul de drept si sa ne slabeasca ca natiune.

Va somam sa renuntati la actiunile impotriva respectarii legii, sa renuntati la a proteja si a atenta la viata, siguranta si viitorul romanilor. Nu va mai ascundeti in spatele unui vot pe care cetatenii vi l-au acordat cu buna credinta si deschideti larg ochii pentru a vedea ca nu guvernati o Romanie minoritara a celor corupti”, se arata in textul motiunii de cenzura.

Presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat vineri, la Parlament, ca parlamentari ai PSD vor sustine motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu, asa cum au existat social-democrati care au votat amendamentele PNL la proiectul bugetului de stat pe 2017.

„Inclusiv la dezbaterea pe bugetul de stat, parlamentarii PSD au votat amendamentele PNL si viziunea PNL de dezvoltare a Romaniei. Este un lucru foarte important pentru ca arata ca sunt oameni in PSD preocupati in mod real de dezvoltarea starii, de bunastare prin legalitate. Vom vedea ca sunt membri ai PSD care vor sustine si motiunea de cenzura pe care PNL a initiat-o”, a afirmat deputatul PNL.

Ea a mai spus ca „PNL nu doar ca doreste dezbaterea in regim de urgenta a proiectului legislativ, ci si vot la vedere pentru a sti exact cine isi doreste o justitie puternica sau o justitie slaba, pentru a sti exact cine isi doreste egalitate de tratament pentru toti cetatenii acestei tari”.

Dupa anuntul facut de Sorin Grindeanu ca OUG 13/2017 va fi aborgata, Raluca Turcan a spus ca liberalii nu renunta la motiune.

”In fata atitudinii arogante a coalitiei PSD-ALDE, consideram ca trebuie folosite mijloace democratice si institutionale, care, in viziunea Partidului National Liberal sunt urmatoarele: motiune de cenzura si caderea Guvernului si o dezbatere reala in Parlament si punerea in acord a celor doua coduri cu deciziile CCR”, a declarat Raluca Turcan.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat duminica seara, la Romania TV, ca „lucrurile sunt cat se poate de clare”, iar motiunea de cenzura a PNL si USR nu va trece deoarece PSD are majoritate in Parlament, iar el se bazeaza pe acest lucru.

„Eu ma bazez si Guvernul se bazeaza pe o majoritate in Parlament. Am primit votul Comitetului Executiv National al PSD in urma cu doua zile, un vot de incredere pentru noi ca si Guvern, ceea ce inseamna ca inclusiv vot in Parlament. De aceea va spuneam ca acest Guvern se bazeaza in continuare pe o majoritate solida in Parlament”, a completat Sorin Grindeanu.

Duminica, ziua in care Guvernul a aprobat OUG privind modificarea codurilor penale, au continuat protestele in toata tara, inregistrandu-se un numar record de manifestanti, care au cerut demisia Guvernului. In Piata Victoriei din Capitala au protestat peste 280.000 de oameni, fiind cel mai mare numar de participanti de la debutul manifestatiilor, in timp ce alte 350.000 de persoane au iesit sa protesteze si in alte orase din tara: La Cluj-Napoca au fost aproximativ 50.000 de manifestanti, la Sibiu si la Timisoara cate 40.000, iar la Iasi peste 30.000, oamenii spunand ca Guvernul a mintit, a facut un abuz adoptand o ordonanta de urgenta pentru a schimba prevederi din codurile penale, in beneficiul unor politiceni, si trebuie sa raspunda pentru ce au facut si sa isi dea demisia.
 

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Ce urmeaza dupa abrogare. CTP, la Stirile ProTv:
Ce urmeaza dupa abrogare. CTP, la Stirile ProTv: "Sper ca alegerile anticipate sa NU fie un obiectiv pentru strada"

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu Diana Enache la Stirile ProTV de la ora 19.00 unde se indreapta manifestatiile de strada dupa abrogarea OUG 13.

Premierul Sorin Grindeanu:
Premierul Sorin Grindeanu: "Nu imi dau demisia. Ministrul Florin Iordache isi va asuma ceea ce n-a facut bine"

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, duminica seara, ca nu demisioneaza, raspunzand unei intrebari referitoare la solicitarile protestatarilor din Piata Victoriei, care au cerut constant demisia Guvernului.

Recomandări
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate

Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.  

Românii au declarat câștiguri de peste 700 milioane lei din tranzacții cu criptomonede. Cât de mari ar fi tranzacțiile totale
Românii au declarat câștiguri de peste 700 milioane lei din tranzacții cu criptomonede. Cât de mari ar fi tranzacțiile totale

Românii au declarat la ANAF anul trecut câștiguri din tranzacții cu monede virtuale de peste 700 de milioane de lei.

Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.