Vladimir Putin nu va participa la summitul G20 de la Jakarta de săptămâna viitoare. Pe cine a desemnat să conducă delegația
Vladimir Putin nu va merge la summitul G20 de la Jakarta săptămâna viitoare, a anunțat ambasada rusă, lăsându-l pe ministrul de Externe Serghei Lavrov să conducă delegația.
Rușii au peste 100.000 de soldați uciși și răniți în Ucraina
Pe de altă parte, președintele american Joe Biden a spus că decizia Rusiei de a se retrage din orașul ucrainean Herson, arată că armata lui Putin chiar are probleme reale, iar cel mai important general american a estimat că rușii au peste 100.000 de soldați uciși și răniți în Ucraina. Și forțele armate al Kievului ar fi suferit pierderi grele.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
De ce au abandonat rușii Hersonul
Kremlinul a ordonat armatei să se retragă din Herson, singura capitală regională pe care rușii o capturaseră de la începutul invaziei. Asta înseamnă că, în întregime, forțele rusești s-au repliat pe malul de vest al Niprului.
Putin s-a distanțat de anunțarea deciziei de retragere, după cum reflectă și presa rusă.
Steve Rosenberg, corespondent BBC la Moscova: „Ministrul Apărării Șoigu, generalul rus Surovikin... Șoigu, Surovikin... Surovikin din nou. Dar unde este Comandantul suprem, Vladimir Putin? Da, iată-l aici, vorbind despre 'reducerea amenințării sărăciei asupra familiilor din Rusia'”.
Președintele Ucrainei a sugerat că retragerea forțelor ruse din Herson ar putea fi o manevră pentru a atrage forțele ucrainene într-o bătălie pentru acest oraș de mare importanță strategică.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Trebuie să ne reținem emoțiile, mereu, în timpul războiului. Nu voi alimenta dușmanul cu toate detaliile operațiunilor noastre militare. Dușmanul nu ne face cadouri. Ne mișcăm cu foarte mare precauție, fără să ne asumăm riscuri care nu sunt necesare, în scopul eliberării întregului nostru teritoriu și pentru a avea pierderi cât mai reduse”.
Ce cred ucrainenii despre retragerea Rusiei din Herson
Ucrainenii încă nu văd vreun semn că Rusia se retrage fără luptă din Herson, chiar dacă au eliberat mai multe localități în ultimele zile, fără să li se opună rezistență. Unul dintre consilierii președintelui Zelenski a declarat că armata ucraineană se bazează mai departe pe informații militare, nu pe declarații de la TV.
Sasha Kots, corespondent rus de război: „Nu știu ce se va întâmpla în orele următoare. Doar că foarte mulți oameni m-au sfătuit să părăsesc Hersonul și să merg pe malul stâng cât mai repede posibil. Ce se întâmplă”?
Un fost consilier al lui Putin, Serghei Markov, crede că retragerea din Herson e cea mai mare pierdere geopolitică a Rusiei de la căderea Uniunii Sovietice. Pe de altă parte, oligarhul rus Evgheni Prigojin și liderul cecen Ramzan Kadîrov au lăudat inițiativa, pe motiv că protejează viețile soldaților ruși care luptă în zonă. Cu toate astea, pentru Rusia e un uriaș pas înapoi.
Alex Rossi, corespondent Sky News: „Războiul aici, în sud, trebuie purtat în câmp deschis. Este absolut mortal să ajungi în bătaia artileriei inamice. Această echipă tocmai a primit coordonatele de la unitatea de recunoștere cu drone și trag acum cu rachete asupra pozițiilor rusești”.
Războiul aici, în sud, trebuie purtat în câmp deschis. Este absolut mortal să ajungi în bătaia artileriei inamice. Această echipă tocmai a primit coordonatele de la unitatea de recunoștere cu drone și trag acum cu rachete asupra pozițiilor rusești. În acest timp, de la Moscova vin noi apeluri diplomatice.
Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe: „Suntem încă deschiși pentru negocieri (cu Ucraina). Nu le-am respins niciodată. Bineînțeles, suntem gata să participăm la ele ținând cont de circumstanțele actuale”.
Ucrainenii, însă nu vor să audă de negocieri cu Rusia, cel puțin până când nu își vor elibera teritoriile ocupate de armata rusă.
Anton Kotsukon, corespondent 1+1 TV: „Asta a rămas în urma hoardelor moscovite. Toate satele aflate în apropiere de prima linie. Oriunde te uiți, sunt ruine, numai ruine”.
Militar ucrainean: „Acolo a căzut un proiectil de calibru 120. Chiar în spatele tău, în tranșee. În urmă cu câteva zile”.
Militar: „Ar trebui să ne mișcăm repede pe aici”.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, negocieri, razboi in ucraina, herson,
Dată publicare:
10-11-2022 08:14