Mormantul unei vrajitoare din "mileniul intunecat", descoperit intamplator in Satu Mare. Ce au gasit arheologii inauntru
Mormantul unei vrajitoare din "mileniul intunecat", ce contine pandantive cu ciocanul zeului Thor si nodul lui Hercule, a fost descoperit pur si simplu intamplator in timpul sapaturilor de la centura ocolitoare a municipiului Carei.
Descoperirea este una de-a dreptul senzationala si pentru arheologi, intrucat nimeni nu se astepta la un cimitir gepidic, dar mai ales care sa contina asemenea piese nemaiintalnite in regiune.
Arheologul Robert Gindele, din cadrul Muzeului Judetean Satu Mare, a declarat, pentru Agerpres, ca mormantul a fost descoperit in urma cu cativa ani in timpul lucrarilor la centura Careiului, insa recent si-a dat seama de cat de important este, cand a studiat foarte atent obiectele gasite.
Conform arheologilor, la Carei a fost descoperit un cimitir gepidic, din secolul VI, ce ar putea avea si 1 000 de morminte. Deocamdata s-au facut sapaturi la doar 28 de morminte, arheologii afirmand ca ar putea fi descoperite lucruri uluitoare. Ei nu se asteptau la un cimitir de asemenea anvergura.
"Suntem in anii 550-600, este o populatia germanica, gepizii, putini au auzi de ei, au stat in "mileniul intunecat" pe meleagurile noastre. Un mormant reprezinta un interes cu totul deosebit, nici nu mi-am dat seama cand am sapat, numai in curs de prelucrare mi-am dat seama ca avem in fata mormantul unei femei speciale, sa zicem cu legaturi cu lumea cealalta, cu lumea magiei. Pe centura ei, a fost descoperit, foarte interesant, ca piesa principala un pandantiv, o amuleta-pandantiv, al zeitatii germanice Thor din chihlimbar, o chestie foarte rara. Numai la vikingi am gasit analogii. O alta piesa este asa zisul nod al lui Hercule, care vine din lumea greco-romana si simbolizeaza practic casatoria. Mai sunt cateva piese pe aceasta centura, un dinte de cerb, care are legaturi cu lumea cealalta. Foarte probabil stam in fata unui mormant al unei vrajitoare, pe limbajul actual", a declarat Gindele.
Piesele gasite sunt foarte rare, arheologii nici n-au gasit analogii, gasind referiri doar la vikingi, secole mai tarziu.
"Aceste piese sunt foarte foarte rare, nici n-am gasit analogii pentru ele. Cel mai important este acest pandantiv, Zeul Thor, era in mitologia germanica zeul fulgerului, zeul puterii, avea un ciocan in mana. Sunt filme multe, sute, mii care se cunosc. Acum avem descoperit la noi un simbol al acestei zeitati Thor. Analogii sunt cateva, din os, in spatiul nostru, dar chihlimbar deloc nu am gasit. Singura analogie pe care am gasit-o este mai tarzie, doar la vikingi, am gasit o fabrica-manufactura de asemenea pandantive a ciocanului lui Thor. Asta era mai tarziu, la 200 de ani distanta de mormantul gepidic de la Carei. Nodul lui Hercule din lumea greco-romana continua ideea, traditia, si femeia germanica a preluat de la romani probabil aceasta idee. Sunt un fel de ineluse, dar nu au fost purtate pe degete, au fost purtate pe lant ca si pandantiv, aducatoare de noroc, simbolizeaza casatoria, legatura intre femei si barbat. Practic nodul reprezinta aceasta legatura stransa intre femeie si barbat, un nod care nu se poate desface foarte usor sau, au crezut ei, chiar deloc daca purtau acest obiect", a mai spus Gindele.
Despre femeia-vrajitoare deocamdata nu se stie mare lucru. Urmeaza sa fie facute noi studii si, probabil, dupa noi sapaturi care vor scoate la lumina vestigii, se va putea trage o concluzie.
"Rolul acestei femei era foarte important probabil in societatea gepidica. Nu toate femeile aveau aceste pandantive, eu cred, inca trebuie sa studiez, ca avea o legatura speciala cu lumea de dincolo, era un fel de magiciana, vrajitoare, cineva care tinea legatura cu lumea cealalta in aceasta societate gepidica", a precizat Gindele.