Momente emoționante la Timișoara. Pe clădirea Operei Naționale Române au fost proiectate imagini și mărturii de la Revoluție
Au fost momente emoționante, marți seară, la Timișoara. Pe clădirea Operei Naționale Române, a fost proiectat un spectacol ce a reunit imagini, mărturii și înregistrări de la Revoluție.
În urmă cu 33 de ani, în același loc oamenii strigau „Libertate” și Timișoara devenea primul oraş din România care scăpa de comunism.
Spectacolul „Mapping 89” a fost realizat din dorința de a spune povestea Revoluției din 1989. Au fost folosite imagini de pe străzile Timișoarei, desene și înregistrări de arhivă, care au fost proiectate pe clădirea devenită simbolul Revoluției în orașul de pe Bega.
Zeci de oameni au venit să urmărească secvențele, iar printre ei au fost inclusiv unii care, acum 33 de ani, au ieșit în strada pentru libertate.
Bărbat: „Trei zile și două nopți am stat aici în piață, a fost excepțională, a fost istorie. 33 de ani, aia nu se uită ce a fost aici. În 17, aici a fost plin de cadavre și răniți aici. Am scăpat”.
Femeie: „E bine să ne amintim de de vremurile acelea extraordinare, de eroii noștri care s-au jertfit pentru un ideal, pentru libertate”.
În public, au fost și mulți tineri.
Tânără: „Este foarte impresionantă, mi-au dat și lacrimile la un moment dat”.
Tânără: „Unii oamenii au și murit ca noi să trăim în continuare într-un mediu lipsit de comunism”.
Carmen Lidia Vidu, regizor: „Primul targhet au fost tinerii, fiindcă tinerii, în acest moment, trebuie să recunosc că nu prea știu cine a fost Ceaușescu. E ceva, de pe vremea lui Hitler, de pe vremea cui, habar nu au. Pe lângă partea asta de spectacol, e și un filon educativ, e un tip de educație ce ține de 2022 - 2023”.
La București, prima zi a Revoluției este considerată 21 decembrie 1989, când demonstranţii s-au adunat în Piaţa Universităţii şi au ridicat o baricadă în faţa dispozitivului de intervenţie.
Sursa: Pro TV
Etichete: timisoara, bucuresti, revolutie, Nicolae Ceaușescu, 1989,
Dată publicare:
21-12-2022 08:13