Modificări în Codul Fiscal. Datornicii controlați de ANAF își vor putea vinde singuri bunurile pentru a achita datoriile
Apar noutăți pentru cei care au ghinionul să fie controlați de ANAF. De acum, în cazul unei inspecții antifraudă va fi luat în considerare și punctul de vedere, al contribuabililor.
Datornicii vor avea posibilitatea să își vândă singuri bunurile pentru a își achita datoriile la stat. Pe de altă parte, ANAF va publica și o listă albă a companiilor care își plătesc la timp datoriile conform programului de guvernare.
Una dintre modificările Codului de procedură fiscală este în favoarea celor vizați de un control antifraudă, persoane fizice sau firme. Aceștia își vor putea spune punctul de vedere înainte de finalizarea documentelor, iar inspectorii sunt obligați să îl analizeze.
Dan Dascălu, avocat partener D&B David și Băiaş: „Se dă în mod benefic contribuabilului posibilitatea să formuleze un punct de vedere asupra unui proiect de proces verbal întocmit de către direcţia antifrauda, dar când ni se spune ce se va întâmpla cu el, «se valorifica de către organele competente», o sintagmă care poate să aibă în cele din urmă orice fel de semnificaţie. Iată o marjă de apreciere foarte largă, lăsată pentru organele fiscale şi care poate să genereze pentru contribuabili cel puţin semne de întrebare.”
Pe de altă parte, în defavoarea contribuabililor este eliminarea celor 15 zile în care actele comunicate de organele fiscale prin SPV se considerau a fi primite de contribuabili. De exemplu, o decizie de impunere.
În cazul unei inspecții fiscale, contribuabilii trebuie să colaboreze, să prezinte documente și pot face acest lucru mai nou și online. Dacă o echipă de inspecție sesizează posibile fapte penale, controlul încetează pentru a interveni organele judiciare.
O altă modificare le lasă datornicilor posibilitatea de a-și vinde singuri bunurile pentru a plăti datoriile.
Adrian Bența, consultant fiscal: „Dacă eu ca şi contribuabil am o datorie la buget, să zicem de 100.000 de lei, dar am o proprietate care valorează 100.000 de euro, atunci aş putea să o vând la un preţ mai mic, să zicem la jumătate, în ideea de a face cât mai rapid vânzarea. Cei care cumpără aşteaptă întotdeauna să se deprecieze şi sunt mai multe etape de adjudecare a unor licitaţii şi atunci în scopul să nu îţi pierzi tot activul te lasa pe tine să îl vinzi la un preţ mai mic decât ar fi valoarea de piaţă, cu obligaţia să îţi plăteşti taxele.”
Ordonanța mai spune că ANAF va publica de acum și o listă albă a firmelor care își plătesc taxele și nu au datorii la stat. Pe modelul actual al listei "rușinii", așa cum este ea cunoscută, cu marii datornici. Acum, de exemplu, în top sunt atât companii private, cât și companii de stat, potrivit unei analize termene.ro: CFR Marfă care datorează aproximativ 1,7 miliarde de lei, Compania Națională a Huilei, 1,4 miliarde sau Complexul energetic Hunedoara, cu o datorie de două ori mai mică. Rămâne de văzut dacă lista premianților, care va fi publicată trimestrial, va fi la fel de mult analizată.