Modificări de procedură după uciderea ursului Arthur. Precizările ministrului Mediului
Ministrul Mediului nu poate să spună dacă ursul împușcat de prințul Emanuel de Liechtenstein în Covasna este cel care le făcea necazuri localnicilor.
Și asta după ce au ajuns la el rapoartele a 3 anchete diferite, făcute de Garda Națională de Mediu, Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Garda Forestieră. Singurul lucru cert pe care ministrul l-a putut declara a fost că prințul avea permis de port-armă și autorizație de vânătoare.
Anchetele au scos totuși la iveală faptul că la dosarul pe baza căruia a fost obținută autorizația de vânătoare nu existau nici poze sau înregistrări video cu animalul problemă.
Alegeri 2024
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
Ministrul Mediului susţine că vânătorii au monitorizat ursul problemă. Cu toate acestea, la dosarul derogării nu există nicio dovadă în acest sens.
Reporter: Aveţi sau nu dovada la dosar că ursul împuşcat este unul şi acelaşi cu cel care cobora în localitate?
Ministrul Mediului: Nu avem poză cu ursul care cobora în localitate. Acolo se vorbea de mai multe exemplare. Singura entitate care poate să facă identificare este asociaţia de vânătoare. Responsabilitatea e a lor prin lege.
22 de zile au trecut între momentul în care ministrul a dat derogare şi momentul în care prinţul Emanuel a venit în România şi a împuşcat un urs de trofeu.
Reporter: De ce s-a aşteptat atât?
Ministrul Mediului: Este o problemă cu care s-a confruntat ministerul ani de zile. Tot timpul s-a dat până la sfârșitul anului. A fost restrânsă până la 60 de zile, văd că nici acest lucru nu a fost suficient.
Tocmai această procedură, susţine ministrul Mediului, va fi modificată. De acum încolo, valabilitatea derogării va fi de 15 zile. Există însă dreptul de prelungire, în cazul în care ursul nu mai coboară în localităţi. În cazul ursului împuşcat la Ojdula, în schimb, au trecut mai mult de 3 săptămâni până când a fost ucis.
În plus, în cazul în care urşii creează probleme, trebuie vânaţi doar de personalul tehnic.
Reprezentanţii ministerului susţin că concluziile anchetei au fost depuse atât la DNA cât şi la Parchet. Având în vedere că fac parte dintr-o cercetare penală, nu au oferit prea multe amănunte. Totuşi, au recunoscut ca derogarea pentru împuşcare s-a bazat pe nişte atacuri vechi ale ursului, comise în urmă cu şase luni, faţă de momentul în care s-a dat aprobarea.
Ministrul susţine că în România nu există un recensământ oficial al urşilor, aşa că nu ştie dacă ursul împuşcat este Arthur. Oficialul va cere probe ADN ONG-ului de mediu care l-a monitorizat. Vrea să le compare cu cele prelevate de la ursul împuşcat.
În ceea ce priveşte trofeul, ministrul susţine că nu va pleca din ţară şi că ar vrea să fie expus la muzeul cinegetic de la Posada.