×

Moartea femeii din Constanța care a căzut de la etajul șase scoate la iveală lipsurile din sistemul de intervenții

Moartea femeii din Constanța care a căzut de la etajul șase încercând să scape de flăcări sub privirile neputincioase ale pompierilor scoate la iveală lipsurile din sistemul de intervenții de urgență.

Mașini vechi, echipamente uzate, decizii discutabile. La doar câteva minute de locul tragediei se afla o autospecială cu scară, care este însă defectă de aproape doi ani. Și în toată țara există doar patru saltele de salvare. Acum s-au deschis mai multe anchete, iar oficialii promit achiziții pentru pompieri.

Etajul şase, un bloc din Constanța. O femeie încearcă să scape de flăcările care îi nimicesc apartamentul. Se refugiază în exteriorul blocului, dar cade în gol lângă soţul care le cerea disperat ajutor pompierilor. Este ora 9 şi 25 de minute. Femeia avea 57 de ani. S-a stins o oră mai târziu la spital. Aşa a ieşit la iveală destinul dramatic al unei familii, dar şi bâlbele unui sistem care se dovedeşte de multe ori neputincios.

În sufrageria apartamentului, soţii Stoica aprindeau lumânări în memoria fiului lor, care a murit acum o lună la doar 28 de ani, după un stop cardiorespirator.

Incendiul a izbucnit la ora 9 şi câteva minute.

Citește și
Lucian Bode
Ministrul de Interne, după moartea femeii din Constanța: Este inadmisibil. Arafat va da explicații

Soţul aleargă la parter unde era un stingător, dar nu reuşeşte să-l ia. Se întoarce în casă. La 9 şi 14 minute un vecin alertează pompierii, iar soţii părăsesc apartamentul. Însă femeia se întoarce după laptop.

Flăcările nu-i mai permit să se întoarcă în apartament şi iese în afara balconului. Pompierii sunt la faţa locului. Nu au o saltea pentru astfel de situaţii, nu au o scară. Femeia cade. În imaginele surprinse vedem cum soţul dezorientat şi cu laptopul recuperat în braţe strigă la pompieri să se mişte mai repede.

Mitica Stoica: ”Au cuplat furtunul şi nu dădeau drumul la apă. Eu eram acolo le-am zis de 4 5 ori daţi drumul la apă daţi drumul la apă”.

Şi pompierii sosiţi la faţa locului par dezorientaţi. Purtătoarea de cuvânt a inspectoratului îi grăbeşte: "Du-te mai repede! Du-te mai repede! Trage!”

Iniţial, pompierii au anunţat că o scară a ajuns la faţa locului la ora 9 şi 27 de minute. În realitate, abia la ora 9 şi 30 de minute a plecat din unitatea aflată la Palaș, la mai bine de 8 kilometri de incendiu. Au recunoscut miercuri acest lucru. Grav este faptul că la doar câteva sute de metri de locul tragediei o autospecială cu scară zace nefolosită.

Cristian-Mihai Amarandei, şef ISU Dobrogea: ”Este defectă de peste un an de zile. Este defectă instalaţia specială de lucru care acţionează pachetul de scări”.

Mitica Stoica: ”Nicio din aia cum se face afară saltea...nimic. Stătea acolo şi ţipa şi şi-a dat drumul”.

De saltea de salvare nici vorbă. În Constanța nu există aşa ceva, iar în toată ţara sunt doar patru saltele. Ministrul de interne promite acum că va cumpăra unele noi.

Lucuian Bode, Ministrul de Interne: ”Este foarte simplu. Sunt 4 la nivel naţional. Este inadmisibil şi le-am spus colegilor de la DSU să demareze achiziționarea”.

Un producător de echipamente de siguranţă din Buzău susţine că vara trecută a fost contactat de ISU Constanța care dorea să achizitione o saltea. N-a mai făcut-o pentru că n-a primit finatare.

Şeful pompierilor spune că în cazul de faţă o saltea era inutilă.

Reporter: ”Puteau pompierii să o salveze pe femeie?”

Raed Araf, șeful DSU: ”De la faţa locului, modul cum au fost acolo, nu. Pentru că ea s-a aruncat la 1-2 minute după ce au ajuns. Chiar dacă aveau la ei o pernă, nu ştiau intenţia ei că se aruncă”.

Patru anchete s-au deschis acum pentru a afla dacă cineva a greşit. Iar lângă autospeciala stricată a apărut o alta funcţională, o cârpeală tipic românească.

Cristian-Mihai Amarandei, şef ISU Dobrogea: ”Azi de dimineaţă am relocat o autoscară din Cernavodă”

Reporter: ”În Cernavoda dacă se întâmplă ceva?”

Cristian-Mihai Amarandei: ”În acesta moment în Cernavodă merge o scară din municipiul Medgidia”.

Dacă la un incediu de apartament s-a acționat în acest hal, e înfiorător de imaginat ce s-ar putea întâmpla în cazul unui incediu la centrala de la Cernavoda sau rafinăria Petromidia, aflate în judeţul Constanța.

Reporterii ProTv au discutat cu pompieri din Contanța, care preferă să rămână anonimi, despre dezastrul din sistem, despre şefii care habar nu au şi nici nu-i interesează ce se întâmplă pe teren. Echipamentele sunt vechi de zeci de ani. Maşinile de intervenţie sunt reparate de pompieri pentru că nu primesc finanţări. La unele maşini nu funcţionează frâna. Nu se fac antrenamente. Toate aceste neajunsuri, din păcate se calculează în vieţi pierdute.

Citeste și...
Șeful pompierilor din Constanța: Autoscara a plecat la 5 minute după ce femeia a căzut
Șeful pompierilor din Constanța: Autoscara a plecat la 5 minute după ce femeia a căzut

Șeful pompierilor din Constanța, colonelul Cristian Amarandei, a venit miercuri cu explicații incredibile despre ceea ce s-a întâmplat marți la Constanța, unde o femeie a murit după ce pompierii ajunși la ea nu aveau cu ce să o salveze.

Ministrul de Interne, după moartea femeii din Constanța: Este inadmisibil. Arafat va da explicații
Ministrul de Interne, după moartea femeii din Constanța: Este inadmisibil. Arafat va da explicații

Ministrul de Interne Lucian Bode s-a arătat revoltat de cazul femeii din Constanța, care a murit după ce primii pompieri ajunși la fața locului au venit fără pernă de salvare și fără scară telescopică.

Dosare penale și anchete după intervenția pompierilor de la Constanța. ”Au apărut mici disfuncționalități și erori”
Dosare penale și anchete după intervenția pompierilor de la Constanța. ”Au apărut mici disfuncționalități și erori”

Polițiștii au deschis două dosare de cercetare în cazul tragediei de marți de la Constanța, când o femeie a murit după ce a căzut de la etajul șase în încercarea de a se salva din incendiul care îi cuprinsese apartamentul.

Ultimele Știri
Marea Britanie rămâne fără prim-ministru, după ce Boris Johnson a anunțat că va demisiona
Marea Britanie rămâne fără prim-ministru, după ce Boris Johnson a anunțat că va demisiona

Boris Johnson va demisiona din poziția sa ca prim-ministru al Marii Britanii.

ȘtirileProTv.ro susține campania Salvați Copiii România și a INSMC de renovare a Maternității Polizu
ȘtirileProTv.ro susține campania Salvați Copiii România și a INSMC de renovare a Maternității Polizu

Echipa ȘtirileProTv.ro susține demersul asociației Salvați Copiii România și al INSMC, care, împreună, vor moderniza și recompartimenta Secția de Terapie Intensivă și Blocul Operator ce fac parte din Maternitatea Polizu din București.

Renate Weber, despre pedepsirea abuzurilor sexuale asupra copiilor: Vidul legislativ și nepăsarea duc la situații dramatice
Renate Weber, despre pedepsirea abuzurilor sexuale asupra copiilor: Vidul legislativ și nepăsarea duc la situații dramatice

Avocatul Poporului, Renate Weber, a vorbit la Interviurile ȘtirilePROTV cu Ovidiu Oanță, corespondent ProTV, despre drepturile copiilor și ale adolescenților, și cum sunt ei apărați de lege, profesori, justiție, de toți cei care ar trebui să-i protejeze.