Polițiștii au deschis două dosare de cercetare în cazul tragediei de marți de la Constanța, când o femeie a murit după ce a căzut de la etajul șase în încercarea de a se salva din incendiul care îi cuprinsese apartamentul.

Una dintre anchete vizează uciderea din culpă și încearcă să afle dacă pompierii care au ajuns la fața locului se fac vinovați de moartea femeii.

În paralel, la această oră, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea este o anchetă internă care verifică modul în care militarii care au venit la locul dezastrului au acționat.

Se vorbește, astfel, despre nerespectarea procedurilor dar și despre comunicarea unor informații false legate de timpii de intervenție.

Criminaliștii au adunat încă de marți seară imaginile tragediei surprinse de martori, au verificat locuința și au stat de vorbă cu vecinii familiei.

Dovezile vor fi incluse în cele doua dosare deschise de polițiști, unul pentru ucidere din culpă și cel de-al doilea pentru distrugere.

Amândouă sunt in rem, adică pentru moment se cercetează faptele. Între timp, la blocul unde a avut loc tragedia, localnicii aprind lumânări, marcați de cele întâmplate.

 

”Juma de oră nici nu au dat drumul la apă”

 

Printre ei și mama uneia dintre cele trei fete care au murit în incendiul de acum câțiva ani din clubul Beirut, tot din Constanța.

Mariana Sarkani: ”Am venit căci m-a șocat, e revoltător faptul că se întâmplă, se întâmplă de atâția ani și nu se ...cu asemenea salvatori. Nu generalizez, căci avem și oameni competenți, dar că se nimerește, nu știu, să vină la fața locului niște nepregătiți, neprofesioniști, nu știu ce să facă și cum să acționeze”.

Între timp, încă de marți seară, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență se verifică pașii întregii operațiuni.

"-A sunat soția mea la 112 să vină.
-Au venit repede pompierii?
-Au venit, dar eu din ce am stat, juma' de oră nici nu au dat drumul la apă, s-au mișcat foarte greu
".

Se efectuează cercetări în cadrul ISU Dobrogea cu privire la modul în care au intervenit salvatorii, dar în special se analizează timpii de reacție.

Și asta pentru că există martori care susțin că autospeciala cu scară a ajuns mult mai târziu decât ora raportată oficial.

Ora dată de pompieri la care scara ar fi ajuns la locul tragediei este, oficial, 9.27, însă mai multe imagini surprinse de martori la locul tragediei arată ora 9.41, deci mașina ar fi ajuns la locul incendiului după 26 de minute de la alertă.

Col. Cristian Mihai Amarandei, șeful ISU Dobrogea: "Au apărut mici disfuncționalități și niște erori în ceea ce privește comunicarea. Se vor cerceta toate împrejurările care au generat producerea acestor disfuncționalități".

 

ISU Constanța nu are saltea pneumatică

 

Un alt aspect este cel legat de faptul că pompierii din Constanța nu au în dotare o saltea pneumatică pentru situații de acest fel.

Reporter: Există o saltea la ISU, se putea interveni cu o saltea?
Anca Chiriță, ISU Dobrogea: Nu, nu mai există la nivelul județului Constanța.
Reporter: Putea fi salvată femeia?
Anca Chiriță: Urmează să se stabilească, deja flăcările se vedeau, ieșeau pe geam, scara inundată cu fum, se vor cerceta".

Rămâne de văzut ce vor stabili atât polițiștii, cât și cei care investighează modul în care s-a desfășurat operațiunea pompierilor.