Mitul celor 10.000 de pași pe zi a fost demontat. Care sunt noile recomandări ale medicilor
Mitul celor 10.000 de pași pe zi cu beneficii pentru sănătate a fost spulberat de o echipă de cercetători din Europa.
Specialiștii în științe medicale au ajuns la concluzia că doar 7.000 de pași zilnic sunt suficienți pentru a reduce riscul de boli cardiovalculare. La studiu au participat peste 100.000 de persoane.
Bogdan este student și cum deocamdată nu are mașină, poate face lejer 8.000 de pași zilnic. Merge pe jos la facultate, iar seara sunt nelipsite plimbările în parc.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Bogdan Cozma, student: „Am mai multă energie pe timpul zilei, mă pot focusa mult mai ușor pe anumite lucruri pe care le-am de făcut”.
Valeria este masterandă în publicitate și lucrează multe ore la birou, de aceea își urmărește pașii pe o aplicație intalată pe telefon.
Valeria Curmei: „Îmi schimb obiectivul în funcție de lună, adică nu am un număr de pași stabiliți 100%”.
Până acum specialiștii ne recomandau să facem 10.000 pe zi pentru a ne bucura de beneficii pentru sănătate și pentru a arde cât mai multe calorii.
Numărul de pași făcuți zilnic și reducerea riscurilor de mortalitate
Nivel de la care observăm beneficii:
· 2.517 de pași - reducerea riscului de deces prematur cu 8%
· 1.735 de pași - reducerea riscului de boli cardiovasculare cu 11%
Nivel optimal:
· 8.763 de pași - reducerea riscului de deces prematur cu 60%
· 7.126 de pași - reducerea riscului de boli cardiovasculare cu 60%
sursa: Universitatea din Granada, Universitatea Radboud Nijmegen, Universitatea Iowa.
Recent însă, o cercetare realizată de oamenii de știință din mai multe țări, precum Spania, Țările de Jos și Statele Unite, a arătat că numărul potrivit de pași este de 7.000. Peste acest prag beneficiile tot cresc, dar mai lent.
Dacă mergem prea lent beneficiile sunt mai puțin semnificative. În schimb, dacă grăbim pasul, schimbăm ritmul și mișcăm și brațele creștem activitatea cardiacă.
Ștefan Busnatu, medic cardiolog: „Cred că lucrurile sunt mai antice apropo de recomandarea cu 10.000 de pași, că sunt de vreo 40-50 de ani recomandările astea. Pentru că, după cum ziceam, la 7.000 de pași deja sunt șase kilometri”.
Florea Cristian Marius, medic cardiolog: „În ghidul Societății Europene de Cardiologie nu există o recomandare în ceea ce privește numărul de pași, însă se recomandă 150 de minute de activitate fizică pe săptămână cu intensitate cel puțin moderata. Orice e mai bine decât nimic”.
Laura Gavrilaș, nutriționist dietetician: „Se obțin beneficii pentru sănătate în contextul reducerii mortalității, chiar și cu un număr mai mic de pași și acest lucru este îmbucurător în special pentru persoanele pentru care 10.000 de pași pare un obiectiv foarte greu de atins”.
Pe lângă mișcare, însă, medicii recomandă și o alimentație sănătoasă și analize și controale periodice.