Misiune cu emoții pentru o tânără asistentă din Galați, angajată de numai două săptămâni. A trebuit să salveze două vieți
Noapte de foc pentru o asistentă de la Ambulanța din Galați, angajată de numai două săptămâni. Tânăra s-a trezit nu cu una, ci cu două vieți în propriile mâini.
Chemați la o adresă pentru a transporta o gravidă la spital, asistenta și colegii ei au constatat că pruncul venise deja pe lume.
Medicii nu recomandă nașterile la domiciliu
Intervenția tinerei a salvat, cel mai probabil, viața bebelușului, spun medicii cu experiență, care nu recomandă nașterea la domiciliu, fără suport medical.
Apelul a venit la 112, la ora trei. O femeie anunța că fiica ei de 34 de ani a intrat în travaliu și trebuie transportată urgent la maternitate. În șase minute, echipajul de la Ambulanță era la ușă. Mihaela, asistenta care a preluat cazul, și-a dat seama imediat că nașterea avusese loc și că expulzia era aproape completă.
Mihaela Joacă, asistent al Serviciului de Ambulanță Galați: „S-a pensat cordonul ombilical, s-a curățat, s-a aspirat de secreții bebelușul, s-a verificat dacă într-adevăr are reflexe. Scorul a fost Apgar 10, a fost impecabilă fetița. Sunt începătoare în domeniul ambulanței, abia două săptămâni împlinesc”.
În ciuda lipsei de experiență, tânăra asistentă s-a descurcat exemplar, spun colegii ei. După ce a acordat primele îngrijiri, ajutată de bunica bebelușului, a chemat în sprijin și un echipaj cu medic. Fetița nou născută era sănătoasă și cântărea 2.800 de grame. Și cea mică, și mama au fost transportate ulterior la spital. Doctorii atrag, însă, atenția că astfel de nașteri pot fi extrem de periculoase.
Dr. Mihai Polinschi, Serviciul de Ambulanță Galați: „Din păcate, mama și cu bunica tăiaseră deja cordonul ombilical. Capătul vaginal deja nu se mai vedea, iar capătul fătului era nelegat, lucru care putea să ducă la o hemoragie puternică și chiar la decesul nou-născutului”.
În România, nașterile la domiciliu sunt tot mai rare.
Dana Enciu, directorul Serviciul de Ambulanță Galați: „Procentual vorbind, ele reprezintă aproximativ 0,001% din numărul total de cazuri. Vin și cu o încărcătură emoțională foarte mare”.
Femeia de 34 de ani mai are o fiică de trei ani.