Minore românce, forțate să se prostitueze pe străzile din Roma. Victimele, ținute în tabere și exploatate
Teoretic, nicio fată minoră nu trece frontiera fără acordul scris al părinților. Practic, odată intrate pe mâna unor traficanți de carne vie, situația acestor tinere sub 18 ani, stă cu totul altfel.
Ele ajung cu ușurință până în țări ca Italia sau Marea Britanie, unde le găsim și pe stradă, dar și în mediul online, pe site-uri unde sunt promovate ca atare.
Campania Știrilor PRO TV "Oameni de vânzare" arată căutările autorităților italiene atunci când au indicii că filierele de traficanți plasează pe piața neagră copile minore provenite de la noi.
E ora 10 seara la Roma şi poliţia e deja pe străzi. Mai multe echipaje de la poliţia municipală, locală şi carabinieri străbat zonele frecventate de prostituate. Au primit un pont că în zonă a apărut o minoră, dar şi că indivizi necunoscuţi, aflaţi într-o maşină, răpesc tinere pentru a le face rău.
E omerta în zonă şi poliţiştii ştiu că fetele se feresc să vorbească. Sunt legitimate şi cel mult amendate pentru că umblă mai mult dezbrăcate. Oficial, toate stau pe străzi pe cont propriu, nu au niciun protector și nici nu plătesc taxe de protecţie. După plecarea poliţiei însă, româncele abordate vorbesc despre o fetişcană care e doar de câteva zile prin zonă şi care nu iese în fiecare seară.
Alte două tinere oprite la control motivează de ce nu vorbesc despre minore aduse în zonă sau despre proxeneții pe care ele îi întreţin.
Pierpaolo Formoso, șef echipă operativă: "E dificil să le faci să vorbească despre lucuri despre care nu ar trebui să vorbească! Dacă vorbesc, sunt considerate trădătoare! Un peşte riscă mult dacă trimite o fată minoră la stradă. Riscul e mare”.
E o uriaşă piaţă neagră în care minorele sunt la mare căutare. Pe internet, sunt zeci de forumuri în care proxeneţii îşi promovează "marfa", iar clienţii dau recomandări şi detalii despre fete cu vârsta fragedă.
Exploatarea sexuală e mai greu de controlat cât timp multe dintre tinerele racolate din România ajung în taberele clandestine de la periferia Romei, aflate în apropiere de zonele unde se practica prostituţia. De aceea poliţia face raiduri şi prin astfel de zone cu rulote şi containere. Cea mai mare tabăra e pe strada Candoni, unde locatarii, mulţi de ani buni în zonă, au un lider care îi reprezintă în discuţiile cu oficialii italieni.
Un apropiat intra în discuţie, susţinând că în tabăra nu se face trafic de persoane, ci ar fi vorba de răzbunări din partea unor fete dezamăgite în dragoste.
Liderul ne cere să îl înţelegem că nu poate oferi detalii despre fetele exploatate.
Lider: "Vine şi îmi trage un glonţ în cap! Pentru ce spun acum la televiziune, astea sunt problemele de avem reţineri să explicăm cum stau lucurile! Mâine poimâine, îmi dă în bot! Nu suntem informatori, dar spunem lucrurile cum sunt. Am 60 de ani, dacă mă iau cu el în gura îmi dă în bot, că are bani mulţi de la prostituţie!"
Victimele povestesc că au fost ţinute în astfel de tabere unde exploatatori nu le-au fost doar proxeneţii, ci şi rudele lor.
Victimă: ”Majoritatea erau neamuri de-ale lui, care şi ei aveau alte femei, ştiau toată lumea ce fac femeile acolo, nu se opuneau la chestia asta. "
Tabăra Candoni e autorizată de municipalitate, însă la periferia Romei se găsesc multe alte tabere clandestine, în care, atunci când îşi face apariţia poliţia, locatarii se ascund prin vegetaţie şi fug de controale.
Un tânăr albanez găsit în apropiere e iritat că i se cer explicaţii, afirma că îşi cunoaşte drepturile şi a venit să se plimbe prin zonă.
Poliţiştii români cooperează intens cu poliţiştii şi carabinierii italieni. Sunt zeci de dosare penale transfrontaliere în fiecare an, care presupun schimb de date şi anchetă în ambele state, soldate cu sute de arestări şi în România şi în Italia.
Italia are structuri de poliţie cu tradiţie şi totuşi aici ajung reţele de trafic bine organizate. Nu e niciun secret că în Italia pot ajunge peste graniță persoane minore.
Ar fi de menţionat că în zona Romei aproape toate taberele, clandestine sau nu, sunt locuite de cetăţeni români. De aici ar proveni şi minori puşi să cerşească în zonele turistice, dar ele oferă adăpost şi pentru o parte importantă dintre tinerele trimise să se prostitueze.
Tragedia de la Caracal, din această vară, a pus pe tapet o problemă gravă în România: traficul de persoane, dispariţia copilelor de 17-18 ani.
Direcţia pentru Combaterea Criminalităţii Organizate a anunţat la acel moment c în primul semestru al lui 2019 au fost întocmite 18 rechizitorii la nivel naţional, cu 78 de inculpaţi acuzaţi de trafic de minori.
Sursa: Pro TV
Etichete: italia, romance, tabere, prostituate, oameni de vanzare,
Dată publicare:
30-10-2019 19:17