Un proxenet din Galați, obligat să-i plătească daune de 80.000 de € unei prostituate

18-09-2019 16:37

Curtea de Apel din Galaţi a obligat un individ, în vârstă de 35 de ani să îi plătească unei fete pe care a forţat-o să se prostitueze în Germania 80.000 de euro, bani pe care i-ar fi câştigat de pe urma ei.

Ca să fie siguri că suma va ajunge la victimă, magistraţii i-au pus respectivului sechestru pe casă şi pe maşină.

Tânăra şi bărbatul care urmează să o despăgubească s-au cunoscut acum 4 ani.

Fata renunţase la facultate şi se mutase în Anglia, unde era escortă de lux. Bărbatul a convins-o însă să meargă în Germania - sub pretextul că acolo prostituţia este reglementată - dar când a ajuns la destinaţie a început să o exploateze şi să îi ia toţi banii pe care îi câştiga.

Reclamat la poliţie în 2017, individul a fost reţinut, iar acum Curtea de Apel din Galaţi la condamnat pentru proxentism. Prin aceeaşi sentinţă, bărbatul a fost obligat să îi restituţie femeii aproape 80.000 de euro.

Răzvan Mihăilă, președintele Curții de Apel Galați: "Inculpatul a fost condamnat la o pedeapsă de un an şi şase luni, pedeapsă cu suspendarea sub supraveghere. A fost obligat să se prezinte la un program de reintegrare socială şi la prestarea a 120 de zile de muncă în folosul comunităţii, gratuită, neremunerată."

În acest moment inculpatul este, practic, liber, dar instanţa a dispus sechestrul pe o maşină de lux şi pe o casa aflată pe un teren de 900 de metri pătraţi, în Galaţi, pentru a se asigura că va fi plătit prejudiciul evaluat la aproape 80.000 de euro.

Bărbatul nu a vrut să comenteze hotărârea, însă avocatul lui susţine că suma va ajunge la fată - aşa cum a decis instanţa.

"A dispus despăgubirea persoanei vătămate, să-i zicem, proporţional cu partea din câştiguri pe care se consideră că ea i-ar fi dat-o inculpatului şi acesta din urmă ar fi beneficiat de câştigurile respective”, a spus avocatul Gelu Potrivitu.

Victima nu a fost prezenta în sala de judecată când s-a anunţat sentinţa şi nu a fost reprezentată de un avocat.

Conducerea Curţii de Apel Galaţi susţine că hotărârea ar fi prima de acest fel dată de instanţele din zonă.

Pe de altă parte, reprezentanţii organizaţiilor care luptă pentru drepturile femeilor abuzate susţin că decizia nu ar trebui să le dea speranţe şi altor tinere care ajung să fie exploatate sexual.

Mariana Robea, reprezentantul Fundației Familia: "Sunt foarte încântate atunci când ajung să aibă proprii lor bani. Se cred independente, cred că îşi pot permite să cumpere absolut orice, nu depind de familie, nu depind de loverboy, dacă ajung într-o astfel de situaţie. Ajung singure să se complacă."

Anul trecut, în România, au fost inclupati 400 de presupuşi traficanţi de persoane. 130 dintre ei au fost condamnaţi de instanțe.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO