Minore racolate prin metoda "lover boy" si traficate in strainatate. Ce a gasit DIICOT in casele proxenetilor
Politistii si procurorii au desfasurat, marti, peste douazeci de perchezitii in judetele Timis, Dambovita, Arges si Ilfov pentru destructurarea unei grupari suspectate de trafic de persoane, trafic de minori si proxenetism.
Gruparea opereaza in Romania, Irlanda, Marea Britanie si Germania. Peste patruzeci de persoane vor fi conduse la audieri la Bucuresti.
Potrivit unui comunicat de presa al DIICOT, procurorii din Structura Centrala impreuna cu ofiteri de politie judiciara ai Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate au facut 23 de perchezitii in judetele Timis, Dambovita, Arges si Ilfov pentru destructurarea unui grup infractional organizat format din 23 de persoane si suspectat de trafic de persoane, trafic de minori si proxenetism.
Procurorii banuiesc ca activitatile infractionale au inceput inca din 2013, iar victimele au fost atrase de stilul de viata opulent al membrilor grupului, fiind racolate prin metoda ”lover boy” inca din perioada in care erau minore, din medii defavorizate, familii cu venituri mici sau dezorganizate. Ulterior, victimele erau exploatate pe teritoriul Romaniei, iar dupa implinirea varstei de 18 ani erau exploatate sexual in tari precum Irlanda, Marea Britanie si Germania.
Tinerelor li se promitea ca banii obtinuti din practicarea prostitutiei vor fi investiti in case si masini pe care le vor avea impreuna cu partenerii lor de viata, membri ai grupului infractional organizat, insa, de cele mai multe ori, acestia racolau si alte tinere pe care le exploatau sexual pe teritoriul Irlandei sau a altor tari, sub atenta supraveghere a membrilor grupului.
Doi dintre suspectii in acest caz. In weekend cei doi au facut nunta.
”Intrucat membrii grupului au evitat sa isi achizitioneze bunuri in nume personal, de cele mai multe ori acestia le-au inregistrat pe numele tinerelor pe care le exploatau sexual, pentru a le castiga increderea. Totusi, in permanenta suspectii isi exercitau controlul asupra victimelor, in fapt fiind adevaratii beneficiari ai bunurilor”, sustin procurorii DIICOT.
Potrivit acestora, cercetarile au aratat ca gruparea infractionala era organizata pe baza principiului subordonarii ierarhice, respectiv, doi suspecti, sot si sotie, erau liderii segmentului care functiona in Irlanda, un alt suspect, liderul segmentului care functiona in Germania, iar un alt membru al grupului si desfasura activitatea pe teritoriul Angliei, acesta din urma aderand la grupul infractional organizat la inceputul anului 2017, cu intentia de a dezvolta gruparea infractionala pe teritoriul acestui stat.
In urma perchezitiilor au fost ridicati 90.000 de lei, 9.500 de euro, telefoane mobile, laptopuri si documente.
Activitatea infractionala desfasurata in Irlanda, Marea Britanie si Germania era sprijinita prin activitati de racolare si exploatare interne de catre alti membri ai grupului.
La sediul DIICOT- Structura Centrala au fost duse la audieri 46 de persoane.