Ministrul Sănătăţii, rezultatele verificărilor privind raportarea deceselor de Covid: ”Diferențe și de 500 de cazuri”
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a prezentat, joi, rezultatele verificărilor privind raportarea deceselor de coronavirus.
Există diferențe de raportare a deceselor Covid-19 între patru surse de informare, o spune chiar ministrul Sănătății, după ce a verificat modul în care persoanele care își pierd viața în urma acestei boli sunt înregistrate în platformele oficiale.
Explicația: fiecare spital are propria metodologie, care ar trebui actualizată.
Principalele declarații ale ministrului Sănătății:
- Sursa oficială de raportare și clasificare a deceselor pe cauze este certificatul constatator al decesului.
- OMS a introdus noi coduri de boală pentru Covid, preluate de sistemul oficial de raportare din România: U071, deces de Covid-19 cu virus identificat, U072 deces de Covid-19 cu virus neidentificat.
- MS utilizează aplicația informatică Corona Forms, dezvoltată de STS. Utilizatorii datelor sunt MS, INSP, DSP județene și București, laboratoarele care realizează testarea Real-Time PCR și testarea prin utilizarea testelor antigenice rapide, unitățile sanitare.
- S-au analizat mai multe surse de informații. Analiza surselor oficiale a datelor care au survenit de la INS arată: în 2020, la nivel național, 16.792 de decese Covid cu U071 și 227 U072.
- 3.590 de decese de alte cauze, la care s-a asociat și un diagnostic secundar Covid-19 cu U071 și 281 de cazuri cu U072.
- 26.106 decese, din care 227 cu diagnostic principal Covid-19 și respectiv 25.875 de decese cu diagnostic secundar: 19.698 de decese au diagnostic secundar cu codul U071, deces confirmat Covid și 6.181 decese au diagnostic secundar U072, deces suspect Covid.
- Pentru aceeași perioadă, 2020, în sistemul Corona Forms s-au înregistrat 16.120 decese, iar în Alerte MS, 10.948 de decese.
- Numărul de decese rezultat după menținerea acelor diagnostice care nu fac referire la cauze acute de deces din raportările trimise de spitale este 18.670.
- În urma analizei s-au detectat diferențe de până la 500 de cazuri raportate de către un spital între cele două platforme.
- Cauze: organizarea raportării deceselor variază de la spital la spital, unele spitale recunosc neraportarea la DSP din diverse cauze, există un nivel de cunoaștere în general redus și unele confuzii ale celor care raportează în ceea ce privește procesul de raportare în special pentru platforma Alerte MS și tot DSP semnalizează întârzieri în raportarea deceselor.
- Comisia recomandă că este necesar un proces de actualizare al deceselor din Corona Forms.
Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a reclamat, după eliberarea din funcţie, raportarea greşită a deceselor de coronavirus, afirmând că există diferenţe fundamentale între decesele raportate de COVID şi cele reale.
Premierul Florin Cîţu a semnat, în 19 aprilie, ca interimar la Sănătate, ordinul privind constituirea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19. Comisia este alcătuită din șapte persoane din MS, INSP, IGSU, DSU şi STS.