Ministrul român de Externe, despre un război cu Rusia: ”Riscurile sunt majore”. ”Am avea nave rusești patrulând pe Dunăre”

razboi
Shutterstock

România se confruntă cu riscuri majore în cazul unui război cu Rusia, confruntare care s-ar declanșa dacă Ucraina și Moldova cad în fața agresiunii Moscovei. ”Ar însemna să avem nave ruseşti patrulând pe Dunăre”, spune ministrul român de Externe.  

Ministrul de externe Luminiţa Odobescu spune - în contextul atenţionărilor tot mai dese venite din partea unor oficiali militari care spun că trebuie să fim pregătiţi de un război cu Rusia - că este necesar să ne ajutăm partenerii vulnerabili, Ucraina şi Moldova, pentru că altfel, „riscurile sunt majore pentru noi şi nu ştim ce se va întâmpla în următorii ani”.

Rusia vorbeşte foarte mult despre sfere de influenţă, dar nu se referă numai la Ucraina, ci se referă inclusiv la estul Europei, a avertizat şefa diplomaţiei române într-un interviu difuzat, vineri, de Digi24.

În ultimul timp, mai mulţi oficiali militari de rang înalt din Europa, inclusiv de la NATO, au atenţionat cetăţenii că trebuie să fie pregăţi de un război cu Rusia.

Întrebată ce înseamnă, de fapt, aceste mesaje trimise în avans, de pregătire pentru un război, Luminiţa Odobescu a răspuns: „Cred că ceea ce trebuie subliniat de la început este că România beneficiază la acest moment de cele mai solide garanţii de securitate din istoria sa. Este un lucru important, dar, evident, trebuie să ne pregătim în continuare”.

Citește și
vladimir putin
NATO ar putea fi atacată de Rusia în ”cinci-opt ani”. ”Trebuie să reînvăţăm să trăim cu pericolul”
„Urâm România!”. Ce pedeapsa a primit sportiva maghiară care a înjurat un arbitru român și care a spus că urăște România

”Este suficient să ne uităm la istorie. Ar însemna să avem efectiv Rusia la graniță”

Întrebată ce ar înseamna pentru România, dacă Ucraina şi Moldova ar fi cedate, într- un fel sau altul, Federaţiei Ruse, Luminiţa Odobescu a spus că „este suficient să ne uităm la istorie, să analizăm puţin în urmă şi să înţelegem. (...) Ar însemna să avem efectiv Rusia la graniţă sau navele ruseşti patrulând, nu ştiu, pe Dunăre, ca să zic aşa. Deci nu cred că ne dorim acest lucru”, a comentat ministrul de externe.

Ea a îndemnat populaţia să nu uite pentru ce luptă Ucraina. „Nu ei au început acest război. Am fost de câteva ori la Kiev, am văzut ororile, oamenii mor nevinovaţi, sunt atacuri asupra civililor, sunt atacuri asupra locuinţelor, asupra infrastructurii civile, asupra spitalelor. De ce a început acest război? Ce face Ucraina acum? Îşi apără suveranitatea, îşi apără oamenii, îşi apără teritoriul. Deci, cred că este extrem de simplu să înţelegem acest lucru. Este uman în primul rând. Şi e foarte important să continuăm să-i ajutăm. Altfel, riscurile sunt majore pentru noi şi nu ştim ce se va întâmpla în următorii ani”, a avertizat şefa diplomaţiei române.

„Rusia vorbeşte foarte mult de sfere de influenţă, dar atunci când vorbeşte de sferă de influenţă, nu se referă numai la Ucraina, se referă inclusiv la estul Europei”, a atras atenţia Luminiţa Odobescu. „Şi noi întotdeauna, statele din flancul estic, am spus întotdeauna partenerilor noştri să avem grijă. Şi, din păcate, am avut dreptate”, a punctat ea.

”Moldova, curajos, a ales o altă cale”

Şefa diplomaţiei spune că din păcate, există în continuare parteneri vulnerabili, cum este Republica Moldova, care de la izbucnirea războiului din Ucraina, este ţinta atacurilor hibride venite din partea Rusiei.

„Am văzut cu toţii acţiunile de destabilizare, pentru că Moldova, curajos, a ales o altă cale. La fel de curajos, Republica Moldova a luat măsuri pentru a reduce dependenţa de Rusia şi mă refer aici - şi cu cu sprijinul nostru, cu sprijinul partenerilor europeni - la sectorul energetic. Dar trebuie să ne gândim întotdeauna în perspectivă şi să fim pregătiţi. Încă o dată, subliniez, e foarte important pentru cetăţenii noştri să înţeleagă, mai ales acum, când sărbătorim în acest an 20 de ani de apartenenţă la NATO şi ne pregătim, de asemenea, pentru un summit aniversar de 75 de ani, că avem garanţii solide de securitate, dar, pe de altă parte, împreună cu ceilalţi parteneri europeni trebuie să fim pregătiţi”, a subliniat ministrul român de externe în interviul acordat emisiunii „Paşaport diplomatic” de la Digi24.

Ea a amintit că la summitul NATO de la Vilnius au fost luate decizii importante, care sunt în curs de implementare, în ceea ce priveşte consolidarea posturii de apărare pe flancul estic, iar rolul geostrategic al Mării Negre a fost recunoscut.

„Evident, trebuie să fim pregătiţi şi acesta este obiectivul autorităţilor române, dialogul nostru cu partenerii strategici. Vorbesc aici numai de Statele Unite, dar şi de Franţa. În cadrul NATO continuăm pentru a consolida măsurile luate până în prezent. Ne bucurăm şi am salutat interesul deosebit al Statelor Unite pentru regiunea Mării Negre. Lucrăm, de asemenea, şi în plan european să facem mai vizibilă Marea Neagră, de data aceasta utilizând instrumentele legate de conectivitate şi cred, aşa cum am spus, că obiectivul acesta de a consolida securitatea în regiunea Mării Negre, obiectiv prioritar, va produce în continuare efectele dorite şi acest lucru este deja vizibil”, a arătat şefa diplomaţiei.

Marea Neagră, mai vizibilă pe harta NATO

Congresul american a adoptat recent o strategie pentru Marea Neagră. În acest context, Luminiţa Odobescu spune că autorităţile române continuă dialogul cu partenerii americani şi chiar în această săptămână asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene, James O'Brien, a fost în vizită în România.

De asemenea, tot în această săptămână, Luminiţa Odobescu a avut o întrevedere cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Am discutat despre modul în care putem să facem şi mai vizibilă Marea Neagră pe agenda NATO şi pe agenda de dialog cu partenerii noştri americani”, a menţionat ea.

„Evident, sunt chestiuni care derivă, pe de o parte, din provocările de securitate - şi le-am văzut cu toţii, inclusiv efectele directe asupra asupra noastră în cazul incidentelor cu drone pe care le-am avut”, a recunoscut Odobescu explicând de ce este nevoie ca România să lucreze împreună cu ceilalţi parteneri din regiune.

„Semnalez aici acordul recent semnat de România, Bulgaria şi Turcia în materie de deminare, deci un pas important, încă o dată de a consolida rezilienţa la Marea Neagră a unui acord care este deschis participării şi aliaţilor”, a exemplificat ea.

În context, ministrul a subliniat că este important sprijinul pentru ţările din regiune, în special pentru Republica Moldova. „Să nu uităm că avem două decizii importante care privesc state din regiunea noastră. O decizie istorică de lansare a negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, dar şi acordarea statutului de ţară candidată pentru Georgia. Deci lucrăm pe toate componentele, ca să spun aşa, pentru a asigura securitatea, pe de o altă parte, dar şi prosperitatea şi conectivitatea dintre ţările noastre”, a menţionat ea.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Arbitră de 24 de ani din Turcia suspendată pe viață după ce a apărut într-un sex tape cu un fost arbitru FIFA!
FOTO Arbitră de 24 de ani din Turcia suspendată pe viață după ce a apărut într-un sex tape cu un fost arbitru FIFA!
Citește și...
De ce vorbesc liderii apărării europeni despre război? Are Rusia capacitatea de a ataca NATO? Răspunsurile specialiștilor
De ce vorbesc liderii apărării europeni despre război? Are Rusia capacitatea de a ataca NATO? Răspunsurile specialiștilor

Un val de anxietate i-a cuprins pe miniștrii apărării europene, deoarece politicienii și liderii militari cred că nato-scepticul Donald Trump ar putea fi ales ca următorul președinte al SUA – și că Rusia nu poate fi forțată sau învinsă în Ucraina.

NATO ar putea fi atacată de Rusia în ”cinci-opt ani”. ”Trebuie să reînvăţăm să trăim cu pericolul”
NATO ar putea fi atacată de Rusia în ”cinci-opt ani”. ”Trebuie să reînvăţăm să trăim cu pericolul”

Ministrul german al Apărării Boris Pistorius avertizează într-un interviu acordat cotidianului Der Tagesspiegel că statele membre ale Uniunii Europene (UE) este necesar să se pregătească în vederea unui război cu Rusia.

Casa Albă, anunț îngrijorător despre ce va urma pentru Ucraina în războiul cu Rusia
Casa Albă, anunț îngrijorător despre ce va urma pentru Ucraina în războiul cu Rusia

Casa Albă consideră că acțiunile de luptă în Ucraina în următoarele luni vor fi critice pentru apărarea sa, iar Congresul trebuie, prin urmare, să ia rapid o decizie privind sprijinul pentru Ucraina.

Țara vecină cu România care începe instruirea militară a funcţionarilor publici. „Pacea necesită putere”
Țara vecină cu România care începe instruirea militară a funcţionarilor publici. „Pacea necesită putere”

Ungaria - care pledează pentru ca Ucraina să facă pace cu Rusia - începe instruirea militară a funcţionarilor publici, pe bază de voluntariat, a anunţat luni ministrul ungar al apărării naţionale, Kristóf Szalay-Bobrovniczky, relatează MTI.

ISW: Rusia încearcă să destabilizeze Republica Moldova şi să justifice o eventuală escaladare în regiune
ISW: Rusia încearcă să destabilizeze Republica Moldova şi să justifice o eventuală escaladare în regiune

Trupele ruse staţionate în Transnistria au încălcat mai multe reglementări ale statutului lor pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv folosind necorespunzător drone în timpul unor exerciţii desfăşurate la sfârşitul anului 2023.  

Recomandări
Ludovic Orban, față în față cu Andreea Esca. ”Dacă îl voi înfrunta pe Ciolacu în turul 2, garantez 100% că voi câștiga”
Ludovic Orban, față în față cu Andreea Esca. ”Dacă îl voi înfrunta pe Ciolacu în turul 2, garantez 100% că voi câștiga”

Știrile PRO TV continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima funcție în stat, iar invitatul de miercuri seara este Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei.  

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a ajuns o mașină într-o groapă surpată cu tot cu un copil, în București. Mama îl ducea la grădiniță
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a ajuns o mașină într-o groapă surpată cu tot cu un copil, în București. Mama îl ducea la grădiniță

Întâmplare de infarct în sectorul 6 al capitalei! O mașină a căzut într-o groapă imensă, căscată în asfalt. Proprietara autoturismului și băiețelul ei de 5 ani erau lângă vehicul, iar cel mic a alunecat în craterul format instantaneu.

După scandalul privind respingerea Dianei Șoșoacă, PSD vrea să modifice legea. Contestațiile se mută de la CCR
După scandalul privind respingerea Dianei Șoșoacă, PSD vrea să modifice legea. Contestațiile se mută de la CCR

După scandalul respingerii candidaturii europarlamentarei Dianei Șoșoacă la prezidențiale de către Curtea Constituțională, social-democrații au inițiat un proiect de modificare a legislației.