NATO ar putea fi atacată de Rusia în ”cinci-opt ani”. ”Trebuie să reînvăţăm să trăim cu pericolul”
Ministrul german al Apărării Boris Pistorius avertizează într-un interviu acordat cotidianului Der Tagesspiegel că statele membre ale Uniunii Europene (UE) este necesar să se pregătească în vederea unui război cu Rusia.
Fostul parlamentar, un membru al Partidului Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz, trage un semnal de alarmă în acest interviu, publicat vineri, cu privire la ”ameninţările voalate” ale lui Vladimir Putin.
”Auzim ameninţări ale Kremlinului aproape zilnic (...). Trebuie să ţinem, aşadar, cont de faptul că Vladimir Putin ar putea ataca într-o bună zi un stat membru NATO (...). Trebuie să reînvăţăm să trăim cu pericolul”, avertizează el.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În pofida faptului că un atac rus nu pare probabil ”pentru moment” în opinia sa, ministrul german îşi avertizează aliaţii europeni cu privire la viitorul conflictului.
”Experţii noştri se aşteaptă, peste cinci-opt ani, la o perioadă în care acest lucru esre posibil”, avertizează Boris Pistorius.
El refuză să evoce în mod public scenarii ale unui război direct cu Rusia, însă subliniază că se pregăteşte de ceea ce este mai rău, pentru a ”afla unde se află deficitele în caz de urgenţă”.
”Trebuie să fim capabili să purtăm un război”, a subliniat Boris Pistorius într-un interviu acordat duminică seara televiziunii germane ZDF Heute.
Aceste declaraţii ale lui Boris Pistorius evocă un document al Bundeswehr, publicat recent de către revista Bild, în care se imaginează o escaladare iminentă între NATO şi Rusia.
Acest scenariu al Statului Major nu este alarmant în sine, dar apare în contextul unor îngrijorări puternice.
Preşedintele Comitetului Militar al NATO, Rob Bauer, se pregăteşte, la rândul său, de eventualitatea unui război între Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia - în următorii 20 de ani.