Ministrul Mediului se declară ”oripilat” de incidentul revoltător cu ursul din Harghita
Ministrul Mediului, Costel Alexe, s-a arătat ”oripilat”, luni, de faptul că într-un județ precum Harghita, unde apariția urșilor este un lucru obișnuit, nu s-a găsit rapid un tranchilizant pentru animale.
Ministrul a anunțat că în prezent este verificat modul în care a acționat reprezentantul Fondului de vânătoare în cazul ursului care a fost lovit sâmbătă seara de o mașină, după care a fost lăsat să zacă în agonie toată noaptea, până a doua zi dimineață.
”Astăzi în ședința de la ora 11 am pus colegii din cadrul ministerului Mediului să verifice dacă reprezentantul Fondului de vănătoare a acționat legal. Și vă asigur că, dacă o virgulă i-a lipsit în acțiunile sale de sâmbătă seara până duminică, va plăti.” - a spus Costel Alexe.
Întrebat de jurnaliști care ar fi trebuit să fie procedura, ministrul Mediului a explicat că, mai întâi, animalul rănit trebuia să fie sedat, pentru a fi examinat.
”În mod normal, medicul veterinar ar fi trebuit să tranchilizeze acel urs, astfel încât să-i facă un raport privind starea de sănătate a animalului. Dacă el putea fi salvat, așa cum a scris și mass-media, dacă nu era în Harghita cu siguranță găseam în județele limitrofe județului Harghita. În cazul în care, în urma controlului, acel urs ar fi avut leziuni incompatibile cu viața, era o altă decizie pe care la urma urmei ... aia a fost și cea asumată.” - a spus Costel Alexe.
De altfel, ministrul Mediului a spus că este ”oripilat” de faptul că a durat atât de mult găsirea unui tranchilizant într-un județ în care apariția urșilor este ceva obișnuit.
”Sunt oripilat, că într-un județ în care incidența atacurilor ursului sau a venirii lui intravilan sunt atât de mari cum sunt în județul Harghita să nu se găsească într-un timp foarte scurt tranchilizant. Mi se pare ... Noi nu discutăm de județul Botoșani, Iași sau Vaslui, unde sunt șanse foarte foarte mici, adică deloc, să te întâlnești cu ursul, ci de un județ de munte, unde în mod normal autoritățile statului ar fi trebuit să fie mult mai bine pregătite și să acționeze în consecință. Imaginați-vă dacă, Doamne ferește, acel urs ar fi intrat pe intravilanul localității Praid sau Sovata și se uitau autoritățile publice locale la el.” - a mai spus el.
Ministrul a mai subliniat faptul că încă din 2016 urșii nu mai beneficiază de hrană în interiorul pădurii, astfel că animalele caută hrană în zonele populate de oameni.
”Mi se pare absolut halucinant că omul intră în arealul ursului, nu-l mai hrănim și avem așteptarea ca el să rămână acolo cuminte. Și el trebuie să trăiască ca orice altă ființă și este nevoit - că nu o face de plăcere - să coboare în sat sau în localitățile României.” - a mai spus el.
Ursul lovit de mașină în Harghita a agonizat 17 ore
Un incident strigător la cer petrecut în Harghita a scandalizat, duminică, opinia publică și ne-a arătat încă o dată că autoritățile sunt incapabile să reacționeze în situații limită.
Strict din vina oamenilor, care n-au avut tăria să își asume o decizie, un urs a agonizat 17 ore după ce a fost accidentat grav de o mașină. În tot acest timp, deși avea dureri groaznice și trei labe rupte, a fost păzit, nu și tranchilizat.
Cei care au stat lângă el s-au temut să nu fie acuzați de braconaj. Ministrul Mediului îi contrazice ferm și spune că tocmai legea le permitea să curme suferința animalului.
Victima colaterală în scandal este prefectul județului, care a fost demis.
Sursa: Pro TV
Etichete: costel alexe, urs, Harghita, ministrul mediului, animal,
Dată publicare:
18-11-2019 13:01