Ministrul Mediului a lansat campania „Curățăm România!”

Tanczos Barna
Pro TV

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a lansat luni Campania Naţională "Curăţăm România!”.

Campania se adresează tuturor românilor, fiind prima campanie de acest fel, în care sunt implicate autorităţile centrale şi cele locale, precum şi asociaţiile de profil.

Campania a început luni, 4 aprilie, şi se va desfăşura până pe 4 mai, sub sloganul "Vrem o ţară fără deşeuri abandonate!".

"Zeci de sate şi oraşe, zeci de mii de astfel de locuri ne spun că nu mai putem să rămânem indiferenţi, că trebuie să ne pese şi trebuie să fim adulţii care le dăm copiilor noştri o altă educaţie, le dăm copiilor noştri alte sate, alte oraşe, unde nu mai vedem asemenea imagini. Probabil că sunt zeci de oraşe, zeci de municipii, unde lucrurile arată mai bine - şi sunt cu siguranţă milioane de români cărora le pasă. În ciuda acţiunilor de primăvară, de curăţenie, în oraşe sunt în continuare, în România, mii de localităţi unde nepăsarea duce la asemenea locaţii, la asemenea privelişti", a declarat Barna Tanczos, la o conferinţă de presă în Bucureşti.

El a precizat că a decis să fie lansată o campanie naţională pentru a multiplica eforturile care sunt depuse în anumite localităţi de către unele ONG-uri, de "milioane de români care vor să schimbe faţa României."

Citește și
INVESTIGAȚIE. Ce au în comun Cristian Popescu Piedone și Nicușor Dan: primăriile pe care le conduc au semnat contracte de milioane de euro cu firme ai căror patroni au conexiuni cu oameni din serviciile secrete

"Este un apel la implicare, este un apel din partea Ministerului Mediului în primul rând către unităţile administrativ teritoriale (UAT) pentru că legislaţia spune foarte clar că gestionarea deşeurilor este atributul autorităţilor publice locale. Nu există nicio schimbare din acest punct de vedere în ultimele decenii şi - rolul autorităţilor locale este unul extrem de important, dacă nu avem o gestionare corectă a resurselor, dacă nu avem o gestionare corectă a deşeurilor, pierdem valori economice, pierdem deşeuri care ar putea intra în circuitul economic şi care ar putea să genereze valoare adăugată. Ce presupune campania? 'Curăţăm România' este o campanie în care vrem să implicăm, fără excepţie, toate autorităţile publice locale, vrem să extindem acele bune exemple, bune practici care se desfăşoară în anumite localităţi, la nivel naţional", a subliniat ministrul Mediului.

El a precizat că vor fi implicate instituţiile subordonate ministerului, care pot fi catalizator la această acţiune dar pot şi să intre efectiv în organizarea unor acţiuni de salubrizare, de ecologizare.

"Implicăm în această campanie atât Regia Naţională a Pădurilor, pentru că vrem ca pădurile noastre să fie curate şi vrem ca în această lună aprilie în care se va desfăşura campania să avem în fiecare localitate măcar o zi a pădurilor curate. Vom implica Apele Române, pentru că am văzut în foarte multe locaţii ce înseamnă nepăsarea şi iresponsabilitatea şi cum arată râurile, lacurile din România, de aceea vrem să avem ape curate şi vom implica Apele Române alături de unităţile administrativ-teritoriale în ecologizarea albiilor râurilor", a mai spus Barna Tanczos.

Potrivit acestuia, Ministerul Mediului, prin Garda de Mediu şi prin Agenţiile de Protecţia Mediului vor ajuta la organizare, la coordonare şi la centralizarea datelor cu privire la cantităţile de deşeuri.

"Venim cu sprijin financiar la UAT-uri, le asigurăm finanţare printr-un program derulat de Agenţia Fondului de Mediu. Finanţare înseamnă sume cuprinse între 3.000 şi 30.000 de lei, în funcţie de numărul de locuitori dintr-un UAT - şi pot deconta cheltuielile ocazionate cu această campanie, cu campaniile de ecologizare şi curăţire. Sunt eligibile toate unităţile administrativ-teritoriale, fără excepţie. Dorim ca această lună aprilie, care este perioada Sărbătorilor pascale, să nu fie doar o perioadă în care ne concentrăm doar pe curăţarea sufletului, dar şi pe ecologizarea şi curăţarea localităţilor", a mai spus ministrul Mediului.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT A semnat! Cine va fi antrenor la Steaua în sezonul următor
NEWS ALERT A semnat! Cine va fi antrenor la Steaua în sezonul următor
Citește și...
Fenomenul care a colorat în roșu apa râului Săsar din Baia Mare. Inspectorii de mediu monitorizează zona
Fenomenul care a colorat în roșu apa râului Săsar din Baia Mare. Inspectorii de mediu monitorizează zona

Inspectorii de mediu din Baia Mare monitorizează în permanență apele râului Săsar din oraș după ce de miercuri apa unui canal colector din fosta zonă industrială a orașului a devenit roșiatică.

Recomandări
Momente de groază pentru 229 de pasageri, la bordul Singapore Airlines. Cum a fost posibil ca un om să moară în turbulențe
Momente de groază pentru 229 de pasageri, la bordul Singapore Airlines. Cum a fost posibil ca un om să moară în turbulențe

229 de oameni au trăit momente de groază în avionul cu care zburau către Singapore când acesta a fost lovit de turbulențe severe.  

”Va fi un război în societate, între patroni şi salariaţi”. Avertismentul dur al președintelui Consiliului Fiscal
”Va fi un război în societate, între patroni şi salariaţi”. Avertismentul dur al președintelui Consiliului Fiscal

Eforturile pentru reducerea deficitului bugetar vor duce la ”un război distribuţional în societate, cine să contribuie, cu cât? Între patroni şi salariaţi”, a declarat marți Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.

Xonia vrea să dea în judecată Poliția Română, după ce testele au arătat că nu consumase cocaină, așa cum indica drugtestul
Xonia vrea să dea în judecată Poliția Română, după ce testele au arătat că nu consumase cocaină, așa cum indica drugtestul

Cântăreața Xonia, oprită de polițiști în trafic anul trecut, nu era drogată, așa cum arăta testul inițial. Aceasta este concluzia legiștilor, care au contrazis astfel drugtestul agenților de la Rutieră, care indicase un posibil consum de cocaină.