Fenomenul care a colorat în roșu apa râului Săsar din Baia Mare. Inspectorii de mediu monitorizează zona
Inspectorii de mediu din Baia Mare monitorizează în permanență apele râului Săsar din oraș după ce de miercuri apa unui canal colector din fosta zonă industrială a orașului a devenit roșiatică.
Fenomenul e provocat de o poluare cu minereuri neferoase, provenite de la o veche mină nefuncțională. Nu e prima oară când se întâmplă asta, iar autoritățile caută soluții pentru a proteja ecosistemul.
Cel mai probabil, încălzirea vremii în ultimele zile și topirea zăpezilor au provocat inundații într-o galerie minieră din apropiere. Iar apele nefiltrate au ajuns în Baia Mare.
Inspectorii de mediu au stabilit că o parte din firul apei din canalul colector se varsă în râul Săsar. Iar fenomenul indică o alertă de poluare.
Anca Bonto, purtător de cuvânt SGA Maramureș: “În perioada primăverii se constată un debit mai mare al apelor evacuate în Săsar din perimetrele miniere inchise ca urmare a topirii zăpezii. Calitatea râului Sasar resimte impactul minier înregistrându-se valori peste concentrațiile maxime admise.”
Localnicii spun că au observat de multă vreme că apele râului Săsar sunt colorate din cauza minereurilor care influențează și din pânza freatică, iar ecosistemul are de suferit.
Imagini similare, însă pe o suprafață mai mare, au fost și în 2018, în urma unei poluări accidentale pe râul Lăpuș. Specialiștii au estimat atunci că trei tone de pești au murit din cauza poluării. Compania care trebuia să se ocupe de conservarea și închidere minelor a fost amendată atunci cu 75 de mii de lei.