Ministrul Justitiei, Florin Iordache, discutie despre legea gratierii si amnistiei. Ce au spus procurorul general si sefa DNA
Saptamana a debutat cu o intalnire de gradul zero la Ministerul Justitiei, unde Florin Iordache i-a convocat pe sefii celor mai importante parchete din tara.
Au discutat bugetele institutiilor pe 2017, dar si proiecte controversate, cum ar fi legea gratierii si amnistiei. O lege vazuta ca fiind de "bun augur" de ministru, dar contestata de presedintele Romaniei, de procurorul general si de sefa DNA.
Augustin Lazar, procuror general: "Nu. Nu este necesara nicio lege a aministiei. Trebuie sa combatem criminalitatea, sa recuperam bunurile din infractiuni."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru procurorul general al Romaniei, o eventuala lege a amnistiei si gratierii este exclusa de pe lista prioritatilor din Justitie.
Vorbim de proiectul de lege care, conform unor zvonuri, ar trebui sa ajunga pe masa Parlamentului luna viitoare, si care ar aduce iertarea de pacate pentru unii infractori.
Deocamdata proiectul este tinut la secret, dar prima tentativa de lege, respinsa la finele lui 2014, prevedea amnistierea pedepselor cuprinse intre 1 si 4 ani.
Dupa intalnirea cu ministrul Justiei si sefa DNA Laura Codruta Kovesi este categorica.
Laura Codruta Kovesi: "Nu sunt de acord ca o lege de amnistie, de gratiere colectiva, sa vizeze infractiuni DNA."
Un alt subiect dezbatut a fost bugetul insitutiilor.
Daniel Horodiceanu, seful DIICOT: "Avem nevoie de un sediu suplimentar"
Dar si eventuala ridicare a MCV, Mecanismul de Cooperare si Verificare care monitorizeaza progresele Romaniei si Bulgariei, in combaterea coruptiei şi reformarea sistemului judiciar.
Augustin Lazar: "Din punct de vedere al magistratilor, o monitorizare nu mai e necesara, dar trebuie o montorizare a politicienilor.
Magistratii isi fac datoria si probabil exista anumite persoane care ar dori sa isi puna in practica agenda lor si nu ar avea nevoie de o schetiune care sa ii incurce, cum ar fi mecanismul MCV".
Sursa: Pro TV
Etichete: Codruta Kovesi, dna, florin iordache, gratiere, amnistie, augustin lazar,
Dată publicare:
09-01-2017 18:39