Ministrul interimar al Afacerilor Externe: România va plăti cotizaţia la Instrumentul European pentru Pace

Ministrul interimar al Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, declară că România va plăti cotizaţia la Instrumentul European pentru Pace, care trebuia achitată până pe 13 mai.
Precizările au fost făcute joi, după ce ministrul a fost întrebat de presă când va fi plătită cotizaţia de 18,6 milioane euro şi ce penalităţi va suporta ţara noastră.
"Vor fi daţi. E în ordine.(...) Alegerile, discuţiile în jurul unor subiecte, faptul că Guvernul a suferit modificări la vârf şi aşa mai departe au dus la aceste amânări. (...) În măsura în care acest act normativ se va aproba astăzi (în şedinţa de guvern, n.r.), în urma discuţiilor care au loc în jurul aprobării acestui act normativ, vă pot spune (ce penalităţi va plăti România, n.r.)", a spus Hurezeanu, înaintea şedinţei de Guvern.
În ce priveşte declaraţiile secretarului de stat Marco Rubio, care a anunţat "o nouă politică de restricţie a vizelor care se va aplica responsabililor străini şi persoanelor care se fac complice la cenzurarea americanilor", Hurezeanu a precizat că România nu se află într-o astfel de situaţie.
"Nu, după câte ştiu eu, nu (România nu va fi afectată, n.r.). Nu s-a încălcat libertatea de exprimare a oficialilor americani", a afirmat ministrul.
Hurezeanu nu a putut face o estimare în ce priveşte includerea ţării noastre în programul Visa Waiver, menţionând că analiza aparţine Departamentului de Securitate Internă.
"Ştim care sunt criteriile care au dus la suspendarea lui: criminalitatea organizată şi rata prea mare de refuzuri. (...) (Rata de refuzuri, n.r.) e în continuare o discuţie deschisă. (...) Nu vă pot spune acum (când va fi primită România în program, n.r.). Este o analiză care ţine de Departamentul de Securitate Internă", a spus el.
Pe ordinea de zi a şedinţei de guvern se află o hotărâre în baza căreia se suplimentează bugetului Ministerului Afacerilor Externe cu 93 de milioane de lei pentru plata unor tranşe aferente cotizaţiei anuale a României la bugetul Instrumentului European pentru Pace (EPF), pilonul II.
Conform notei de fundamentare, termenul de plată este 14 aprilie, iar perioada de graţie pentru plata contribuţiei fără dobândă penalizatoare este de 30 de zile. În caz de neplată, se calculează dobânzi penalizatoare în cuantum de 3.181 euro/zi, până la efectuarea integrală a plăţii.
Potrivit aceleiaşi surse, în contextul actual de securitate regională, cotizaţia la Instrumentul European pentru Pace are în vedere, cu precădere, "întărirea capacităţii Ucrainei de instruire a forţelor sale armate, a capacităţii de apărare şi a rezilienţei" sale.
"De asemenea, în contextul menţinerii acţiunilor agresive ale Federaţiei Ruse, consolidarea Instrumentului European pentru Pace devine o necesitate urgentă, care reflectă angajamente politice ale României la nivelul UE, de furnizor de securitate", mai prevede documentul.