Pricopie: "Nu vrem examen, vrem pregatirea elevilor." Elevii din clasa a IV-a vor sustine prima evaluare nationala pe 28 mai
Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a prezentat joi, intr-o conferinta de presa modul de functionare al evaluarilor nationale, la care vor participa si elevii de la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a.
Sinteza declaratiilor ministrului Pricopie:
- Este un nou tip de examen, subiectele se deruleaza pe parcursul mai multor pagini. Este un examen de nivel mediu.
- Pentru elevii cu nevoi speciale avem o procedura speciala, cu subiecte diferite. Durata este de 25 de minute pentru clasa a II-a, 60 de minute la clasele a IV-a si a VI-a. Pentru acest test nu este nevoie de o pregatire speciala.
- Sunt aproximativ 20 de intrebari, fiecare intrebare este codificata, vom putea sa spunem cum stam la citit, la intelegerea textelor, la intelegerea si stapanirea limbii materne.
- Evaluarile se vor desfasura in clasa in care invata elevii, nu vor fi separati, vor sta cum stau de obicei in clasa. Doi elevi care stau unul langa celalalt nu vor avea acelasi subiect.
- Nu vor exista camere de supraveghere, rezultatele nu vor fi publice. Ne intereseaza evaluarea sistemului.
- In lege se vorbeste de un esantion la clasa a IV-a, noi am decis ca evaluarea sa se faca la nivel national.
- Metodologia a fost aprobata joi, in urma discutiilor cu specialistii din sistem. Prima evaluare va avea loc la clasa a IV-a: pe 28 mai la limba romana, pe 29 mai la limba materna si pe30 mai la matematica.
- Elevii de la clasa a II-a vor sustine, pe 2 iunie, proba la limba romana, pe 3 iunie proba la limba materna si pe 4 iunie - la matematica.
- Pe 5 iunie, elevii de clasa a VI-a vor sustine proba la limba si comunicare si pe 6 iunie la matematica si stiinte ale naturii.
- S-a propus sa avem o perioada mai scurta, de 2 saptamani, pentru cele trei probe.
- Nu vor fi alocate sume separate pentru aceasta evaluare nationala. In schimb vor fi redactate proiecte pe fonduri structurale, astfel incat, incepand cu anul 2014-2015, sa poata acoperi financiar efortul cadrelor didactice pentru simulari si evaluarile nationale.
- Recomand profesorilor sa aplice toate testele care sunt pe Internet, pentru clasele respective.
- Anul acesta, cu exceptia Evaluarilor Nationale, care vor fi platite, nu s-a discutat de o plata de la bugetul statului.
- Ne intereseaza diagnosticarea si identificarea solutiilor pentru ca fiecare elev sa inregistreze un progres.
- Cred ca in Educatie trebuie sa cauti unitatile de masura potrivite. Daca avem nota la clasa a doua, este examen. Noi nu vrem examen, vrem pregatirea elevilor.
- Vor fi discutii cu fiecare unitate de invatamant si cu fiecare cadru didactic. Pentru fiecare clasa vor exista masuri de corectie.
- Procesul de improspatare a manualelor dureaza trei ani inainte de prima editare si inca patru ani de la prima generatie care le foloseste.
- Anumiti agenti comerciali nu doresc acest lucru. Procesul nu va fi tinut pe loc, in septembrie vom avea manuale noi. Este prima data cand vorbim de o licitatie europeana, conform regulilor europene.
- Platim 2-3 lei pe un manual, in timp ce pe formula digitala vorbim de 8-9 lei. Interesul nostru este sa avem manuale de calitate, actualizate. In sistem, functioneaza manuale din 1991.
- Instruirile inspectorilor au fost confiscate de editori si transformate in targuri ad-hoc de manuale.
Ministrul Pricopie a declarat ca, in urma inventarului de la Biblioteca Pedagogica, s-a descoperit ca 28.000 de pozitii lipsesc din gestiunea institutiei. In luna martie, un control a aratat ca 4.000 de carti vechi si valoroase "s-au evaporat".
Ministerul Educatiei a pus la dispozitia elevilor din clasa a XIII-a care vor sustine in aceasta vara Evaluarea Nationala modelele de subiecte pentru proba de matematica, cea de limba romana si proba la limba materna.
Modelele de subiecte pentru Evaluarea Nationala pot fi descarcate de aici: Modele de subiecte.
Calendar Evaluarea Nationala 2014, pentru clasa a VIII-a:
13 iunie – Incheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
16 – 18 Iunie inscrierea la Evaluarea Nationala
23 iunie – Limba si literatura romana – proba scrisa
24 iunie – Limba si literatura materna – proba scrisa
25 iunie – Matematica – proba scrisa
27 iunie – Afisarea rezultatelor (pana la ora 16:00)
27 iunie – Depunerea contestatiilor (orele 16:00 – 20:00)
28 iunie – 30 iunie Rezolvarea contestatiilor
1 iulie – Afisarea rezultatelor finale, dupa rezolvarea contestatiilor.
REZULTATE EVALUARE NATIONALA 2014. Topul judetelor cu cele mai mari note la examene