Ministrul Culturii inchide lucrarile de exploatare la Rosia Montana. Orice interventie asupra zonei este de acum interzisa
Rosia Montana este un caz inchis. Intreaga localitate, inclusiv exploatarea miniera au fost declarate de ministrul Culturii sit istoric, de importanta nationala.
Decizia lui Vlad Alexandrescu face ca Rosia Montana sa revina pe lista monumentelor istorice de categorie A, cum era pana in 1992. Asta inseamna ca de acum incolo orice interventie care poate afecta zona este strict interzisa. Reprezentantii Gold Corporation nu au comentat pana acum decizia.
Decizia ministrului Culturii a fost luata pe 30 decembrie, odata cu publicarea listei monumentelor istorice pe 2015. Gratie acestei liste, care se modifica o data la 5 ani, Rosia montana redevine sit istoric de clasa A, pe o raza de 2 kilometri, clasare pe care a mai avut-o si in 1992.
Florian Matei, consilierul ministrului Culturii pe probleme de arheologie: "Aceasta raza de 2 km cuprinde tot, si galeriile romane."
Decizia ministrului Vlad Alexandrescu anuleaza astfel deciziile anterioare care au facut posibile declansarea proiectului minier reprezentat de Gold Corporation.
Florian Matei, consilierul ministrului Culturii pe probleme de arheologie: "Din pacate, in anul 2004 si apoi in 2010 s-au intamplat cateva nelegalitati. in 2004 localitatea a fost impartita in 5 perimetre pt a se putea da mai usor descarcare de sarcina arheologica asupra unor obiective de interes pt investitori, iar in 2010 au fost niste probleme legate de adresele acestor intrari din lista monumentelor istorice."
Reprezentantii ONG-urilor care au militat pentru interzicerea proiectului Gold Corporation saluta decizia ministrului, dar spun ca nu este de ajuns.
Eugen Radu, presedintele asociatiei Alburnus Maior: "Proiectul Rosia Montana c'est fini. De acum, Rosia trebuie sa-si urmeze cursul de dezvoltare, iar cei care au dat aiurea declasarile si au permis descarcarile sa fie anchetati de DNA."
De acum incolo, orice investitor, indiferent de natura investitiei, va trebui sa obtina acord de la comisia monumentelor istorice si de la Ministerul Culturii. Chiar si cei care vor sa isi ridice o casa sunt obligati sa urmeze aceleasi proceduri.
Decizia ministrului Culturii incurca decisiv planurile concernului Rosia Montana Gold Corporation care inca de acum 4 ani ameninta ca va cere Romaniei 4 miliarde de dolari despagubire pentru blocarea proiectului.
Florian Matei, consilierul ministrului Culturii pe probleme de arheologie: "Orice interventie, orice schimbare a statutului, se poate face numai dupa obtinerea tuturor avizelor necesare. Dorinta ministerului este aceea de a proteja patrimoniul in limitele legii."
Unii localnici din Rosia Montana sunt nemultumiti de aceasta clasare.
Localnic: "Eu inteleg ca e vorba de istoria, dar istoria mai trece si prin stomac."
"Deocamdata nu putem comenta aceasta decizie" - a fost primul raspuns al celor de la Gold Corporation in Romania.
Sursa: Pro TV
Etichete: ministerul culturii, rosia montana, sit arheologic, gold corporation,
Dată publicare:
12-01-2016 18:37