Miniştrii cabinetului Cioloş, respinși rând pe rând de comisiile de specialitate. Cătălin Drulă, singurul cu aviz pozitiv

×
Codul embed a fost copiat

Fără să fie susținuți de o majoritate, miniștrii cabinetului Cioloș, au bifat formal, marți, audierile în comisii, înaintea votului previzibil negativ de mâine.

Negative au fost aproape toate avizele, după nouă ore de ședințe inutile, cu rezultat anunțat. Doar Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor, a reușit să plece de la comisie, cu un aviz pozitiv, dintr-o greșeală de procedură.

Mircea Chelaru, comisia de apărare: "Macar dacă tot suntem într-o opera buffa, să ne jucăm rolul de bufoni până la capăt și să spunem adevărul repede."

Într-un scenariu parcă scris dinainte, aceștia au fost respinși pe bandă rulantă, transformând audierile într-o simplă formalitate, presărată cu glume și ironii.

Dragoș Pîslaru, propunerea USR pentru Ministerul Finanțelor: "Cel mai important lucru pentru mine și mă bucur să-l pun aici, sper că mă aude și soția, este că am patru copii minunați, patru băieți și o soție care mă suportă, care mă tolerează în aceasta carieră politică."

Citește și
Florin Citu, Parlament
Florin Cîțu a anunțat că PNL nu votează Guvernul Cioloș: Vom asigura cvorum
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Gabriel Zetea, PSD: "Îi transmitem salutari și soției și dați-mi voie să felicitam toate soțiile celor care se află astăzi la munca."

Aleşii PSD au venit pregătiţi cu pledoarii lungi și multe întrebări prin care să îi pună în dificultate pe cei propuși. Nici liberalii nu s-au abținut de la comentarii, deși au anunțat că nu vor participa la votul de învestire, programat miercuri.

Florin Cîțu, președintele PNL: „Parlamentarii PNL nu se vor ridica din bancă şi nu vor merge să pună bilă împotriva acestui guvern, arătam că vrem să depăşim acest moment, hai să rezolvăm problema.”

Primii au fost programaţi miniștrii propuși la Cultură şi Sport, la ora 10.00, iar seria va fi încheiată de Ioana Mihăilă, propusă la Sănătate, timpul alocat audierii acesteia fiind de 2 ore.

UPDATE 19:19 - Ioana Mihăilă, propusă pentru funcţia de ministrul al Sănătăţii, a primit aviz negativ: 7 voturi „pentru”, 18 voturi „împotrivă” și 9 abțineri.

UPDATE 18:35 - Oana Țoiu, propunerea de la Ministerul Muncii, a primit aviz nefavorabil, cu 8 voturi „pentru”, 24 voturi „împotrivă” și 5 abțineri.

UPDATE 17:20 - Aviz negativ și pentru Mihai Goțiu, propunerea pentru Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: 9 voturi „pentru”, 21 voturi „împotrivă” și 6 abțineri.

UPDATE 16:57 - Stelian Ion a primit aviz negativ în Parlament pentru Ministerul Justiţiei.

UPDATE 16:50 - Dragoș Pîslaru, propunerea USR pentru Ministerul Finanțelor, a primit aviz nefavorabil: 11 voturi „pentru”, 16 „împotrivă”, 13 abțineri.

UPDATE 15:40 - Claudiu Năsui, propus din nou pentru poziţia de ministru al Economiei, Mediului de Afaceri şi Turismului în Cabinetul Cioloş, a primit aviz negativ, cu 13 voturi „pentru”, 22 „împotrivă”, 11 abțineri.

UPDATE 15:10 - Ionuţ Moşteanu a primit aviz negativ pentru funcţia de ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. (10 voturi pentru, 14 împotrivă şi 16 abţineri).

UPDATE 14:45 - Reprezentanţii USR acuză că PNL şi PSD au respins împreună toţi candidaţii propuşi în Cabinetul Cioloş în comisiile parlamentare de specialitate şi au format o majoritate USL în Legislativ.

USR mai precizează că va merge până la capăt cu aceste propuneri pentru ministere pentru că e nevoie cât mai repede de un Executiv care să scoată ţara din criză.

„Avem o nouă majoritate USL în Parlamentul României. PSD şi PNL resping braţ la braţ candidaţii propuşi de USR pentru ministere. Nu reuşesc să treacă peste propriile lor supărări, interese, calcule politicianiste. Votul pe care îl vedem în comisii nu are nimic de-a face cu măsurile din program sau calitatea miniştrilor. USR a venit în Parlament cu o propunere de guvern şi un program de guvernare, pentru că PNL şi PSD au fugit de responsabilitate şi nu au avut curajul să vină cu propuneri”, arată postarea de marţi pe pagina de Facebook a USR PLUS.

Conform sursei citate, partidul condus de Dacian Cioloş „va merge până la capăt cu aceste propuneri pentru că avem nevoie cât mai rapidă de un guvern care să scoată ţara din criză”.

 

UPDATE 14:15 - Au primit avize negative și Cristian Ghinea (propus ca ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene) și Cristina Prună (propusă ca ministr al Energiei).

Cristian Ghinea (Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene) - 7 voturi pentru, 13 împotrivă şi 8 abţineri.

Cristina Prună (Ministrul Energiei) - 14 voturi pentru, 27 împotrivă şi 16 abţineri.

UPDATE 13:20 - Alin Stoica, propus la Ministerul Afacerilor Interne, a primit și el aviz negativ (5 pentru, 19 împotriva și 13 abțineri).

UPDATE 13:05 - Cătălin Drulă, propus la Transporturi, este singurul care a primit aviz pozitiv, după o greșeală a comisiei. 

A fost supus la vot avizul negativ, care nu a întrunit numărul necesar de voturi. (12 voturi pentru, 8 împotriva și 9 abțineri).

UPDATE 12:15 - A fost respins și Dan Barna, propus la Externe (11 voturi pentru, 20 de voturi împotrivă și 4 abțineri).

Întrebat de reporteri ce șanse are cabinetul Cioloș să fie învestit, după ce primii cinci miniștri audiați au primit aviz negativ, Dan Barna a declarat că: „Plenul este suveran, majoritatea se confirmă sau infirmă în Parlament. Acest cabinet va merge mâine (miercuri) în fața plenului, ne vom susține punctul de vedere și vom vedea care va fi decizia Parlamentului în ansamblul său.”

Liberalii au decis să se comporte cu decență la audierile miniștrilor USR pentru a lăsa o portiţă deschisă pentru o eventuală refacere a coaliţiei în cazul în care guvernul Cioloș nu va trece de Parlament. Însă cât timp varianta de premier a fi tot Florin Cîțu, USR nu va discuta desre refacerea coaliției.

„Portița este în continuare deschisă. Suntem total de acord să ne așezăm la masa dialogului pentru a continua coaliția. E o singură nuanță, subiectul Florin Cîțu pentru USR este încheiat. Ca să fiu foarte clar, este un premier care nu mai are susținea politică a USR. În momentul în care avem un alt premier și putem discuta de o nouă susţinere politică în cadrul coaliției, portița din partea USR este în continuare deschisă”, a mai spus Dan Barna.
 

UPDATE 12:05 - Nicu Fălcoi a primit aviz negativ pentru funcţia de ministru Apărarii Naționale (8 pentru, 15  împotriva și 13 abțineri).

UPDATE 12:00 - A fost respinsă și Monica Berescu, propusă la Ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, cu 17 voturi pentru, 17 împotriva și 8 abțineri. 

UPDATE 11:05 - Primii miniștri audiați, la Cultură și Sport, au primit avize negative. 

Iuliua Popovici (Ministrul Culturii) - 4 voturi pentru, 9 impotriva și 7 abțineri

Tudor Pop (Ministrul Tineretului şi Sportului) - 9 voturi pentru, 12 împotriva și 4 abțineri. 

 

---

Avizul comisiilor de specialitate este consultativ. Cu acest aviz, cabinetul Cioloș va merge miercuri în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Este important de spus că asistăm la o zi puțin neobișnuită din punctul de vedere al audierii miniștrilor. De obicei aceștia sunt ascultați, programul de guvernare este prezentat, planurile cu care merg ei la Guvern sunt ascultate în comisiile de specialitate, dar nu pe parcursul unei zile atât de lungi. Audierile au început la ora 10:00 și se vor încheia unde după ora 20:00.

Pentru unii dintre miniștrii, cum ar fi Ioana Mihăilă, propusă la Sănătate sau Stelian Ion, propus pentru Justiție, parlamentarii au alocat mai mult timp. În special social-democrații au pregătit mai multe întrebări, vor să afle care ar fi planurile acestora dacă ar ajunge în funcție.

Dacian Cioloș are nevoie de 234 de voturi ca să treacă acest cabinet al său, din care doar 80 - parlamentarii USR care vor vota cabinetul.

Premierul desemnat spune că nu este adeptul negocierilor pe sub masă, și în condițiile în care PNL și UDMR, foștii parteneri de coaliție, au spus că nu îl vor susține, nu va primi miercuri decât cele 80 de voturi ale parlamentarilor săi sau alte câteva ale unor parlamentari neafiliați. Prin urmare, vor fi voturi insuficiente ca Guvernul Cioloș să fie învestit.
 

Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat repartizarea miniştrilor propuşi de Dacian Cioloş pentru audierea în comisiile de specialitate.

Programul audierilor:

Ora 10.00

Iulia Popovici - Ministrul Culturii

Tudor Pop - Ministrul Tineretului şi Sportului

Ora 11.00

Monica Berescu - Ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii

Nicu Fălcoi - Ministrul Apărarii Naționale

Ilie Dan Barna - Ministrul Afacerilor Externe

Ora 12.00

Alin Stoica - Ministrul Afacerilor Interne

Catălin Drulă - Ministrul Transporturilor si Infrastructurii

Ora 13.00

Cristian Ghinea, Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene

Cristina Prună - Ministrul Energiei

Ora 14.00

Claudiu Iulius Gavril Nasui - Ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului

Ionuţ Moşteanu - Ministrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei

Ora 15.00

Dragoş Pîslaru - Ministrul Finantelor

Mihai Goţiu - Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor

Stelian Cristian Ion - Ministrul Justitie

Ora 16.30

Oana Ţoiu - Ministrul Muncii şi Protectiei Sociale

Ora 17.30

Corina Atanasiu - Ministrul Educatiei

Ora 18.30

George Căţean - Ministrul Agriculturii şi Dezvoltarii Ruraleâ

Ora 18.30

Ioana Mihăilă - Ministrul Sănătăţii

Pentru majoritatea candidaţilor, timpul programat pentru audiere este de o oră. Pentru miniştrii propuşi la Mediu, Justiţie şi Educaţie este programată câte o oră şi jumătate, iar pentru Ioana Mihăilă, propusă la Sănătate. timpul alocat este de 2 ore.

Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a anunţat, luni seară, că liberalii se vor abţine la votul din comisiile de specialitate.

Votul de învestire a Guvenului este programat miercuri, de la ora 10.00.

Lista miniștrilor cabinetului Cioloș:

 

Prim ministru - Dacian Cioloş

Ministerul Finanţelor - Dragoş Pîslaru

Ministerul Afacerilor Interne - Alin Stoica

Ministerul Afacerilor Externe - Dan Barna

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - George Căţean

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor - Mihai Goţiu

Ministerul Justiţiei - Stelian Ion

Ministerul Apărării Naţionale - Nicu Fălcoi

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului - Claudiu Năsui

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - Cristian Ghinea

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei - Ionuţ Moşteanu

Ministerul Energiei - Cristina Prună

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii - Cătălin Drulă

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale - Oana Ţoiu

Ministerul Sănătăţii - Ioana Mihăilă

Ministerul Culturii - Iulia Popovici

Ministerul Tineretului şi Sportului - Tudor Pop

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - Monica Berescu

Ministerul Educaţiei - Corina Atanasiu

Conform Constituţiei, programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Ce prevede regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului: 

Art. 86. - (1) Birourile permanente, în condiţiile art. 15, stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor.

(2) Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.

(3) În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Respectivele avize vor fi depuse la cele două birouri permanente care dispun difuzarea lor deputaţilor şi senatorilor.

(4) Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială. Dacă prim-ministrul desemnat a nominalizat o altă persoană pentru funcţia de ministru, respectiva persoană va fi audiată conform alineatelor precedente, iar votul pentru acordarea încrederii Guvernului se va da după depunerea unui nou aviz.

Art. 91. - În cazul neacordării votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa Preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Pentru învestirea Guvernului sunt necesare 234 de voturi, iar USR are 80 de parlamentari.

 

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Vasile Dîncu anunță că PSD nu va vota Guvernul Cioloș: „Dacian Cioloş şi echipa lui nu au cerut votul PSD”
Vasile Dîncu anunță că PSD nu va vota Guvernul Cioloș: „Dacian Cioloş şi echipa lui nu au cerut votul PSD”

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, a afirmat că social-democrații nu vor vota Guvernul Cioloș, iar premierul desemnat, Dacian Cioloş, nu a cerut votul PSD şi nu a venit să facă o ofertă.

Florin Cîțu a anunțat că PNL nu votează Guvernul Cioloș: Vom asigura cvorum
Florin Cîțu a anunțat că PNL nu votează Guvernul Cioloș: Vom asigura cvorum

Premierul interimar Florin Cîțu, demis recent prin moțiune de cenzură, anunță că PNL nu va vota Guvernul Cioloș.

Vîlceanu: Parlamentarii PNL vor fi prezenţi la votul privind Guvernul Cioloş, dar nu vor vota
Vîlceanu: Parlamentarii PNL vor fi prezenţi la votul privind Guvernul Cioloş, dar nu vor vota

Parlamentarii PNL vor participa, miercuri, la votul din Parlament pentru Guvernul Cioloş, însă nu vor vota, potrivit unei decizii a Biroului Executiv, a anunţat secretarul general al liberalilor, Dan Vîlceanu.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.