Ministerul Energiei anunţă investiții record pentru modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice
După ce sistemul energetic a fost greu încercat în timpul caniculei, Ministerul Energiei anunță investiții record în rețelele de distribuție a energiei electrice.
Au fost semnate contracte cu principalii operatori de distribuție pentru modernizări în mare parte din țară, din fonduri nerambursabile. Astfel, penele de curent vor fi mai puține, promit oficialii, iar rețeaua va suporta numărul în creștere de prosumatori. Ca la autostrăzi, însă, lucrările pot dura ani.
25 de contracte de finanțare au fost semnate la Ministerul Energiei, cu marii operatori de distribuție. Astfel, cu 3,5 miliarde de lei, mare parte din Fondul pentru Modernizare, vor fi refăcute rețele de distribuție, vor fi îngropate cabluri în subteran și vă crește astfel capacitatea de transport în mare parte din țară. Lucrările vizează peste 30 de județe. 150 de milioane de lei vor merge într-un sistem nou pentru România.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Inteligența artificială, colectează date. Vă puteți imagina că la nivelul unui cartier preia datele legate de condițiile meteo, consum în timp real, producție, dacă există prosumatori și optimizează genul ăsta de fluxuri, astfel încât rețeaua să fie stabilă”.
Aceste lucrări pot dura, însă chiar și 2-3 ani, recunosc oficialii. Până atunci, rețelele sunt vulnerabile în perioade cu temperaturi extreme, cum s-a întâmplat în iulie, dar și în fața numărului tot mai mare de prosumatori - aproximativ 140.000.
În zonele cu multe panouri fotovoltaice sunt deja probleme la orele de vârf, după ani în care investițiile au fost puține.
Dan Pirsan, președinte Asociația Prosumatorilor și Comunităților Energetice: „Noi prosumatorii și consumatorii de energie în general ne întrebăm retoric ce s-a întâmplat cu fondurile și cu banii pe care noi i-am plătit în tarife de transport și distribuție. România este una din țările cu cele mai mari tarife din Europa”.
Presiunea pe rețele ar fi mai mică dacă prosumatorii ar avea și sisteme de stocare a energiei, pentru a folosi energia produsă și când nu bate soarele.
Statul ar urma să dea bani pentru baterii prin două programe care încep cel mai devreme la finalul acestei luni. În primul rând, „Casa Verde”, pentru cei care vor să pună panouri fotovoltaice și baterii dar și printr-un program al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin care urmează să fie acordate vouchere de 25.000 de lei.
Însă, cei care au deja panouri și vor să cumpere doar baterii, vor putea primi aceste vouchere abia în a doua etapă a programului, din toamnă.
Sursa: Pro TV
Etichete: energie electrica, sebastian burduja, finantare,
Dată publicare:
02-08-2024 19:37