Ministerul Educației nu știe câte școli și grădinițe sunt expuse riscului seismic. Ce măsuri a anunțat
Ministerul Educației a anunțat, miercuri, că nu știe câte unități de învățământ sunt expuse riscului seismic. Astfel, potrivit unui comunicat, responsabilii din Educație le cer colegilor de la ministerul Dezvoltării să le dea o ”situație defalcată”.
Mai exact, Ministerul Educației vrea să afle de la Ministerul Dezvoltării situația exactă pe județe a clădirilor în care învață copii și care prezintă risc seismic, ”și care urmează să fie consolidate sau care se află deja în curs de consolidare seismică”.
”În acest context, a fost solicitată și o întrevedere pentru a discuta pașii concreți care trebuie parcurși în vederea consolidării unităților de învățământ” - se arată în comunicat.
De asemenea, toate inspectoratele județene, precum și cel al municipiului București, trebuie să prezinte o evidență a planificării activităților de simulare pentru situații de urgență existente la nivelul fiecărei unități de învățământ din subordine.
Nu în ultimul rând, Inspectoratele școlare județene/al municipiului București au fost informate cu privire la faptul că trebuie să se asigure că toate unitățile din subordinea Ministerului Educației (CCD, Palatele Copiilor, Cluburile Elevilor, Cluburile Sportive Școlare) vor aplica prevederile Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.
”Potrivit legii, conducătorii instituțiilor publice vor dispune, până la data de 1 ianuarie 2025, începerea expertizării tehnice a clădirilor cu destinația unități sau instituții de învățământ construite înainte de anul 1978, pentru încadrarea acestora într-o clasă de risc seismic și pentru fundamentarea măsurilor de intervenție. Expertizele tehnice pentru încadrarea clădirilor și pentru fundamentarea măsurilor de intervenție vor fi încheiate până la data de 1 iunie 2026” - anunță Ministerul Educației.
Totodată, Ministerul Educației va dispune, în zilele următoare, următoarele măsuri:
-► Diseminare, către inspectoratele școlare județene, în vederea prelucrării și distribuirii în unitățile de învățământ, a surselor oficiale de informare (realizate de DSU, IGSU) cu privire la comportamentul în caz de cutremure și alte situații de urgență.
-► Crearea, pe site-ul Ministerului Educației, a unei secțiuni dedicate, care va cuprinde materialele informative diseminate prin inspectoratele școlare județene/al municipiului București cu privire la măsurile privind comportamentul și protecția în caz de cutremure.
În aceeași secțiune, va fi introdusă și planificarea activităților de simulare pentru situații de urgență, transmisă de inspectoratele județene pentru unitățile de învățământ din subordine.
Sursa: Pro TV
Etichete: cutremur, elevi, cladiri, ministerul educatiei, seism,
Dată publicare:
15-02-2023 16:51