Ministerul Educatiei: Cei care tranzactioneaza lucrari stiintifice vor fi eliminati din invatamant
Reactia vine dupa ce Stirile ProTV au aratat cat de usor poate fi cumparata o lucrarea de master direct din universitati de stat sau particulare. Ancheta este in plina desfasurare.
Dupa ce un lector a negociat cu un reporter al Stirilor ProTV o lucrare de masterat, reprezentantii Universitatii de Arhitecura Ion Mincu au hotarat sa-l sanctioneze cat mai repede pe cel care a declarat senin ca astfel de practici sunt frecvente in facultate. Superiorii au si luat primele masuri.
"S-a intrunit consiliul de administratie si am propus in unanimitate sa ii fie desfacut contractul de munca. Acesta propunere o sa intre apoi in comisia de etica, apoi votata in Senat, dar nu cred ca se va schimba ceva. In facultatea noastra nu exista aceasta retea de care vorbeste", a declarat conferentiar doctor Marius Marcu Lapadat, decan Facultatea de Arhitectura de Interior.
In schimb, reprezentantii Bioterra pastreaza tacerea, desi profesorul care a oferit pe loc doua lucrari de master este chiar directorul departamentului de stiinte economice.
Explicatiile ar trebui trimise Ministerului Educatiei care a declansat deja verificari.
"O sa trimitem notificari la ambele universitati si in functie de verdict este posibil sa trimitem acolo Corpul de Control al ministrului. Astfel de lucruri nu au ce cauta in sistem", spune un reprezentant al Ministerului Educatiei.
Un sistem in care cuvantul "spaga" pare la ordinea zilei, dupa cum rezulta si din comentariile postate pe internet de tinerii care au trecut prin aceste experiente.
"Astfel de practici sunt si intr-o universitate din Ploiesti. Pentru o lucrare de licenta se cere 150 de euro, depinde si de profesor. Se vorbeste direct cu profesorul", suna un mesaj.
Legea prevede pedepse clare pentru astfel de situatii de la un simplu avertisment pana la desfacerea contractului de munca.