Carmen Dan, audiată în Comisia pentru apărare din Camera Deputaților, în 21 august
Ministerul de Interne, şefii de la Jandarmerie şi prefectul Capitalei sunt chemaţi la audieri în fata aleşilor.
Deputaţii liberali din Comisia de Apărare au cerut marți că toate autorităţile implicate să dea explicaţii pentru violentele de la mitingul diasporei de vineri seara.
Propunerea lor a fost acceptată şi de aleşii de la PSD, iar autorităţile implicate sunt aşteptate la discuţii marţea viitoare.
De altfel, reprezentanţii opoziţiei au cerut în mai multe rânduri demisia ministrului Carmen Dan, împotriva căreia au formulat şi o plângere penală.
UPDATE 11.45: Şedinţa Comisiei pentru apărare din Camera Deputaţilor, în care urma să fie stabilită data la care vor fi chemaţi la audieri ministrul de Interne, şeful Jandarmeriei şi prefectul Capitalei, cu privire la incidentele din data de 10 august de la protestul din Piaţa Victoriei, a fost suspendată din lipsă de cvorum, urmând să fie reluată săptămâna viitoare. Vicepreşedintele Comisiei, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, a declarat la finalul şedinţei că membrii PSD-ALDE „s-au evaporat” pentru a nu asigura cvorumul şi pentru a bloca orice tip de control parlamentar asupra Jandarmeriei, informează News.ro.
„Am avut o şedinţă a Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor. Era o şedinţă ordinară, anunţată cu mult timp înainte, făcea parte din programul uzual al Comisiei. Nu era nevoie de nicio altă aprobare, însă în momentul în care am introdus pe ordinea de zi solicitarea audierii celor implicaţi în evenimentele din 10 august, vorbesc de doamna Carmen Dan, de şefii din Jandarmerie. Domnii de la PSD-ALDE s-au evaporat, nu au asigurat cvorumul de şedinţă, făcând ceea ce noi, cei din opoziţie, cunoaşte de mult, şi anume blocând orice tip de control parlamentar asupra Jandarmeriei”, a spus deputatul Ovidiu Raeţchi.
Acesta a precizat că în decursul zilei de marţi vor fi trimise invitaţiile către şefii instituţiilor responsabili de evenimentele din 10 august.
„Noi insistăm să avem o audiere de urgenţă, pentru că este o situaţie foarte gravă. Ne vom retrage în Biroul Comisiei şi vom încerca să trimitem invitaţii pentru săptămâna viitoare,pentru doamna Carmen Dan, pentru şefii Jandarmeriei, pentru conducătorul de la acea brigadă specială de intervenţii care se pare că a avut un rol important, şi pentru prefectul Capitalei”, a mai spus acesta.
Preşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, social-democratul Dorel Căprar, a declarat că el este de părere că ceea ce s-a întâmplat la mitingul din 10 august „nu este conform realităţii”, iar cei care au produs violenţele nu erau români veniţi din diaspora
„Au dreptul să fie desfăşurate (proteste- n.r.) pentru că au fost aprobate, dar cred că ce s-a întâmplat acolo nu este conform realităţii. Cei care au făcut ce au făcut, în speţă persoanele turbulente, nu cred că erau manifestanţi veniţi din Diaspora. (...) Aşa cum am discutat, în şedinţa de comisie o să îi audiem pe cei implicaţi şi o să vedem exact ce spun”, a declarat Căprar.
Tot el a mai spus că sunt persoane care au participat la miting şi care vin „să agreseze personalul de la cabinetele parlamentare”.
UPDATE 10.40: În acest context, liberalii Victori Paul Dobre și Răzvan Prișcă și-au exprimat nemulțumirea, subliniind că sunt multe întrebări la care ministrul Carmen Dan, prefectul Capitalei și șeful Jandarmeriei trebuie să dea explicații.
„Pentru mine, este foarte surprinzător modul în care a fost gestionată situația, nivelul disproporționat al intervenției, dar îmi e greu să discut aceste lucruri înainte de a audia, în mod firesc, în proceduri parlamentare. Mie mi se pare că însăși cei din majoritate trebuiau să reacționeze. Lipsa lor de reacție dovedește, mai mult decât orice”, a spus Victor Paul Dobre, PNL.
La rândul său, deputatul liberal Răzvan Prișcă a declarat: „De fiecare dată, Tăriceanu și Dragnea vorbesc de suveranitatea poporului, de greutatea instituțiilor. Dar acum noi vrem să ne exercităm un rol legal. Suntem oameni deschiși la dialog, civilizați. Mi se pare absolut normal ca noi, reprezentanți ai cetățenilor. Vorbind și cu foarte mulți colegi din PSD, sunt și colegi parlamentari PSD care sunt șocați de ce s-a întâmplat. Vor și ei să le pună întrebări doamnei ministru, domnilor generali. Nu e nimic nenatural. Ce s-a întâmplat cu domnișoara jandarm e dramatic. Tot ce s-a întâmplat cu ceilalți jandarmi e dramatic. Dar să nu uităm că sunt 400 de civili răniți. Doamna ministru Carmen Dan, doamna ministru Sorina Pintea nu a spus niciun cuvânt despre ei. Erau civili în salonul de lângă Ștefania.”
Întrebat dacă o consideră responsabilă pe Carmen Dan, Răzvan Prișcă, deputat PNL, a spus: „Cred că da. Aparent, convingerea mea personală este că da.”
„O foarte bună întrebare de ce au fost aduși jandarmi din alte zone, jandarmi fără experiență. Cum te gândești să pui niște tineri fără experiență – am înțeles că unii au cinci zile, o lună – și acum Jandarmeria are unități cu experiență de viață și de operațiuni. Sunt foarte multe întrebări legitime. Noi, în Parlament, avem și o răspundere politică față de cetățeni și o ierarhie politică față de Guvern. De aceea trebuie să vină să discutăm.”
„Am înțeles că unii dintre jandarmi aveau cinci zile vechime. O altă întrebare, foarte-foarte bună e ce căuta domnișoara cu pistol cu glonț asupra ei. De ce purta un pistol un jandarm de intervenție care, în mod normal, nu trebuie să aibă așa ceva asupra ei.”
Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, ședința a fost închisă, din cauză că mai mulți social-democrați nu s-au prezentat.
Comisia urma să discute procedurile pentru audierea ministrului de Interne, Carmen Dan, a şefului Jandarmeriei, Sebastian Cucoş, a prefectului Capitalei, Speranţa Clişeru, dar şi a altor persoane implicate în activitatea de coordonare a Jandarmeriei, la intervenţia de la protestul din 10 august, a declarat pentru News.ro vicepreşedintele Comisiei, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi.
Iniţial, invitaţiile către persoanele care urmează să fie audiate ar fi trebuit trimise în cursul zilei de luni de către Biroul Comisiei de apărare, iar persoanele ar fi urmat să se prezinte marţi la audieri, dar s-a decis că perioada este prea scurtă, a spus Raeţchi.
El a anunţat luni că liberalii au cerut convocarea urgentă a Comisiei, în vederea audierii şefilor din Jandarmerie şi din MAI pe tema intervenţiei din 10 august din Piaţa Victoriei. Într-un mesaj adresat preşedintelui Comisiei, Dorel Căprar, el a formulat o solicitare în 10 puncte în care arată că se impun lămuriri, printre altele, cu privire la strategia ofensivă a Jandarmeriei, dotările şi armamentul de care au dispus jandarmii, precum şi detalii legate de ordinul de intervenţie.
„În ultimele luni, am solicitat în mai multe rânduri audierea ministrului de Interne şi a şefilor din Jandarmerie, după o serie de intervenţii îngrijorătoare în cursul manifestaţiilor de protest din Bucureşti. Ne doream să aflăm, în cadrul acelor audieri, ce condiţii speciale au determinat intervenţii în forţă, în contextul în care în România am avut sute de proteste paşnice. Din păcate, parlamentarii PSD-ALDE au votat de fiecare dată împotriva convocărilor solicitate - deşi acestea erau legitime, necesare, chiar obligatorii în baza atribuţiilor noastre. Dacă nu intervenim atunci când cetăţenii acuză brutalităţi ale forţelor de ordine, atunci când să o facem şi care mai sunt atribuţiile noastre? Cred că dacă Comisia noastră şi-ar fi exercitat la timp această atribuţie de control, dacă am fi arătat Ministrului de Interne că dă socoteală cu adevărat în faţa Parlamentului, nu am fi ajuns la intervenţia violentă din Piaţa Victoriei", a spus Raeţchi în scrisoare.
Incidente extrem de violente au avut loc vineri seară la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni.
Înainte de miezul nopţii, jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare. Doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinşi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au început să îi lovească. Cei doi jandarmi au fost scoşi de un grup de manifestanţi paşnici, care au făcut scut uman în jurul celor doi şi i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-şi salva colegii.
Reprezentanţii Jandarmeriei au susţinut sâmbătă că intervenţia de la mitingul de vineri seară a fost pe deplin justificată şi că dispozitivele au fost dimensionate în raport cu violenţele, fiind „eminamente defensive", iar acţiunile au fost reactive. Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru, la ora 23.11 prefectul Capitalei a emis ordin ca Jandarmeria să acţioneze în forţă, iar din acel moment s-au luat măsuri astfel încât zona să fie evacuată.
La rândul său, ministrul Carmen Dan a spus sâmbătă că intervenţia Jandarmeriei a fost una legitimă, de restabilire a ordinii publice, justificată de provocările huliganilor, iar reacţia preşedintelui Klaus Iohannis, care a vorbit despre intervenţia brutală a jandarmilor, a fost prematură,
Parchetul General a anunţat sâmbătă că procurorii militari s-au sesizat din oficiu şi au înregistrat dosar penal cu privire la modul de intervenţie a jandarmilor şi la incidentele petrecute la manifestaţia din Piaţa Victoriei.
Luni, prim-procurorul Parchetului Militar, Ionel Corbu, a anunţat că procurorii de la Parchetul Militar extind cercetările în dosarul deschis în urma violenţelor de la protestul de vineri seară, din Piaţa Victoriei, urmând a fi vizate nu doar infracţiuni de purtare abuzivă, abuz în serviciu ci şi pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu, după ce jandarmii şi-au lăsat în urmăm cei doi colegi agresaţi de câţiva dintre participanţii la manifestaţie.
Preşedintele Klaus Iohannis a spus, luni, că România traversează o stare de tulburare din cauza protestelor violente, apreciind că atitudinea civică a fost aspru pedepsită cu gaze lacrimogene, cu tunuri cu apă şi cu lovituri aplicate cu exces de zel. El a spus că românii ştiu să fie civilizaţi, civici, activi şi corecţi şi nu îşi merită etichetele primite de la voci iresponsabile din politică. Şeful statului a arătat că au trecut deja trei zile şi nu există niciun responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat în Piaţa Victoriei, afirmând că în orice ţară cu oameni responsabili la conducere până la această oră ar fi fost cel puţin o demisie.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: News.ro
Etichete: proteste, piata victoriei, jandarmi, aparare, MAI, jandarmerie, comisie, carmen dan, speranta cliseru, Sebastian Cucos,
Dată publicare:
14-08-2018 08:30