Ministerul Apărării Naționale a anunțat închiderea spațiului aerian al României între Sulina și Galați
Ministerul Apărării Naționale a anunțat, joi seara, într-un comunicat, închiderea spațiului aerian al României din zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați.
Astfel, restricția se aplică pe o adâncime de 20-30 km, până la înălțimea de 4.000 m.
Conform sursei citate, această măsură a fost luată “pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre”.
MApN mai precizează că restricții de zbor în spațiul aerian limitrof întregii granițe cu Ucraina au fost impuse încă din luna mai 2022, dar numai pe o adâncime de 8 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 1.000 m.
Notificarea emisă miercuri și anunțată joi lărgește acest spațiu la 20-30 km, până la o altitudine de 4.000 m.
“Pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost necesare măsuri pentru extinderea restricțiilor pentru a asigura o mai eficientă capacitate de monitorizare şi control al utilizării spațiului aerian”, se arată în comunicat.
Comunicatul integral al MApN:
“Începând cu data de miercuri, 13 septembrie, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii împreună cu Ministerul Apărării Naţionale, în calitate de responsabili privind managementul spațiului aerian național, au impus restricții suplimentare de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina din zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați, pe o adâncime de 20-30 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 4.000 m.
Notificarea privind suplimentarea restricțiilor de zbor – de tip NOTAM (Notice to Airmen) a fost transmisă pe canalele oficiale de comunicare de către autoritățile aeronautice competente civile și militare.
În aceste zone restricționate nu este permis zborul aeronavelor pilotate sau nepilotate, cu excepția aeronavelor de stat (inclusiv SMURD și aeronavele aflate în situații de urgență).
Restricții de zbor în spațiul aerian limitrof întregii granițe cu Ucraina au fost impuse încă din luna mai 2022, după declanșarea războiului de agresiune de către Federația Rusă împotriva Ucrainei, pe o adâncime de 8 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 1.000 m.
Pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost necesare măsuri pentru extinderea restricțiilor pentru a asigura o mai eficientă capacitate de monitorizare şi control al utilizării spațiului aerian.
Menționăm că zborul aeronavelor civile în zona de control de aerodrom a aeroportului Tulcea nu sunt afectate.”
Tototdată, reprezentanți ai Ministerului Apărării au precizat faptul că, odată cu instituirea restricțiilor în spațiul aerian limitrof frontierei cu Ucraina, fiind pe timp de pace, se aplica legislația internațională și națională.
Mai exact, se aplică măsuri de poliție aeriană sub comanda națională și NATO și se evaluează gradual situația.
În funcție de evoluție, dacă aeronava care încalcă spațiul aerian restricționat nu părăsește spațiul, nu răspunde la comunicații, și dacă se apreciază că este un pericol, se poate ajunge, prin ordin al Ministrului Apărării, la forță, ”dar numai după ce se asigură că nu sunt oameni nevinovați la mijloc”.