Ministerul Agriculturii vrea să reia, după doi ani, programul „Lâna”. Ciobanii ar putea primi de două ori mai mulți bani
După doi ani de pauză, ministerul Agriculturii vrea să reia programul „Lâna” și se laudă că va plăti dublu pentru fiecare kilogram de lână valorificat: 2 lei, în loc de 1 leu.
Programul fusese abandonat odată cu plecarea lui Petre Daea de la minister. Ciobanii spun că banii sunt bineveniți, dar trebuie găsite soluții și pentru eliminarea intermediarilor.
Un cioban din Bihor are peste 1.000 de oi. A făcut un calcul și spune că banii din program i-ar acoperi măcar tunsul. O oaie are, în medie, trei kilograme și jumătate de lână, iar un tuns costă 6-7 lei.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ioan Sterp, crescător de oi: „Măcar se colectează lâna și ne luăm un bănuț, ne scoatem din cheltuieli".
Problema ciobanilor rămâne, însă, cea a samsarilor. De multe ori, ei colectează lâna de la ciobani fără să o plătească, invocând calitatea proastă.
Reporter: Aveți bani pentru programul „Lâna”?
Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Sunt, sunt”.
Reporter: Cum scăpați de samsari?
Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Prin acte normative. Numai așa se poate. Acte normative".
Lână folosită pentru izolație
Deși fabricile care folosesc lâna s-au împuținat, pe piață există totuși o altă oportunitate pentru valorificarea ei. Unele firme de construcții o folosesc pentru izolație.
Constructorii spun că lâna e preferată pentru că e tratată împotriva mucegaiului, a rozătoarelor, furnicilor sau păianjenilor. Lâna este competitivă cu fibra de lemn, cu vata bazaltică sau spuma.
Luca Gabor, reprezentant firmă: „Oamenii preferă să lucreze cu lâna de oaie, pentru că n-are nicio compoziție chimică. Avem clienți care ne cer tot mai mult, în special mamele cu copii, care vor să-și izoleze casele împotriva alergiilor".
Multe cereri sunt și pentru casele din zona de munte. O locuință de 100 de metri bătrați poate fi îmbrăcată cu lână, cu aproximativ 5.000 de lei.
Bogdan Polbaci, director sucursală distribuitor izolații naturale: „Menține mai bine căldură decât materialele tradiționale. Și, foarte important, nu arde".
Lâna este folosită și de artizanii populari, dar ei găsesc greu materia primă procesată în România.
Anca Band, artizan popular: „Din firul de lână tors noi facem preșuri, covoare, străiți, pături și destul de greu găsim lâna în țară, chiar apelăm la internet și o comandăm din străinătate”.
Ministrul Agriculturii a declarat că are bani suficienți pentru a plăti 18 milioane de tone de lână. Programul este acum în dezbatere la comisia de buget a Parlamentului.
Sursa: Pro TV
Etichete: Petre Daea, ministrul agriculturii, lana, ciobani romani,
Dată publicare:
16-12-2022 19:47