Minibiblioteci deschise non-stop, in mai multe orase din Romania. Cum functioneaza sistemul
Dupa un model care a cucerit deja Occidentul, si la noi in tara s-au amenajat minibiblioteci deschise non-stop, accesibile tuturor doritorilor. La Bistrita, de exemplu, poti sa imprumuti o carte in strada si fara sa ai nevoie de permis.
O poti lua sa o citesti in parc sau acasa, iar daca iti place si vrei sa o pastrezi, trebuie sa aduci alta in locul ei.
Asa se face ca acum, in trei zone din oras, exista rafturi pline cu povesti, poezii si romane. Municipalitatea a decis sa "inveseleasca" trei zone aglomerate din Bistrita, cu astfel de mini-biblioteci. Gasim aici titluri celebre, dar si mai putin cunoscute.
Locuitor: "Un popor ce nu citeste, nu are cultura. Daca citim ne dezvoltam orizonturi."
Cartile pot fi luate gratuit, iar daca cititorii vor sa le pastreze definitiv, trebuie sa aduca altele in schimbul lor.
Comerciant: "Sunt carti foarte bune si se mai schimba, mai aduc cititorii. "
Locuitor: "O idee foarate buna. Cine sta pe banca poate sa se uite la o carte si sa o puna la loc. Carti bune, multe, toate categoriile."
Andrei are doar 5 ani si stie deja sa citeasca. Iar cand iese cu parintii in parc, cauta lecturi pentru varsta lui. "Imi plac toate cartile", spune el.
Si la Cluj, un tanar incearca sa le reaprinda oamenilor setea de lectura. Asa ca intr-o scara de bloc a organizat "biblioteca vecinilor". Adica iti lasi propriile carti in hol, ca sa le citeasca si altii. Iar cine imprumuta un volum, trebuie neaparat sa lase altul in locul lui.